skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
A Vágyakozás élménye – Egyszerű Gyerekkor II.

A vágyakozás élménye – Egyszerű gyerekkor II.

Sorozat: Egyszerű gyerekkor

A kisgyerek a vágyakozás élményéből is rengeteget tanulhat, de mégsem ez a fő érv a kevesebb játék mellett. Tudjuk, hogy a túl sok vizuális inger a felnőtteknél stresszforrásként működik. A gyerekeknél sincs ez másként: ők minden tárgyban lehetőséget látnak a játékra, ám ha túl sok játék van szem előtt, a sok választási lehetőség megterhelő lesz számukra. Belekezdenek egy játékba, de aztán eldobják, mert meglátnak egy még érdekesebbnek tűnőt, azonban ezzel is csak pár percig képesek foglalkozni, hiszen még előttük áll az a halomnyi játék, amit mind ki kellene próbálni. Talán tudunk azonosulni ezzel az érzéssel, ha arra gondolunk, milyen nehéz egy jó fagyizóban rengeteg íz közül két gombócot választani. Ez néha nyomasztóbb, mint egy olyan fagylaltozóba menni, ahol csak nyolcféle íz van. Ezt a hatást egyébként nemrég egy kutatás is megerősítette, amelyben azt találták, hogy a kisgyerekek kreatívabban és elmélyültebben játszanak egy olyan szobában, ahol négy játék van, mint egy olyanban, amelyben tizenhat játék található.

Tehát ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink kreatívak és kitartóak legyenek, a kevesebb játékkal jobban járunk. Ez ráadásul a szociális készségeket is fejleszti, hiszen a barátokkal, testvérekkel meg kell tanulni osztozni, együtt használni fel a rendelkezésre álló “erőforrásokat”, azaz a játékokat.

Ezek a tulajdonságok lesznek azok, amelyek segítenek majd gyermekünknek felnőttként is boldogulni akár a munkában, akár a magánéletben. Ebben a cikkben egy még hosszabb listát találtok az egyszerűbb életmód előnyeiről a gyereknevelésben. Ez is megérne egy külön bejegyzést.Gyakran a nehezen kezelhető gyerekek megnyugtatásához az első lépés az, hogy csökkentjük a szem előtt lévő játékok számát. Ez már önmagában megnyugtatóan hathat a túlterhelt gyerekekre, és ezt a hatást az Egyszerűbb gyermekkor többi pillére által tovább erősíthetjük. Ugyanakkor a fizikai környezethez tartoznak a hangok, illatok, fények is. A gyerekek orra érzékenyebb, a légfrissítő vagy öblítő illatát is nagyon erősen érzik, ez is hozzáadódik ahhoz az ingermennyiséghez, amelyet nap mint nap fel kell dolgozniuk. A világító, zenélő játékok szintén megdobják az őket elérő ingerek mennyiségét, ráadásul ezek (a képernyőhasználathoz hasonlóan) megemelik a gyerekek ingerküszöbét, így egy idő után egyre több és hangosabb “szórakoztatásra” vágynak. Ez többek között azért probléma, mert legkésőbb iskoláskorában szembesülnek majd azzal, hogy nem kaphatnak mindenhol ilyen szintű ingert. Van, amikor nem tudnak 45 percig nyugodtan ülni az iskolapadban és a tanárnőre figyelni, esetleg “figyelemzavaros” címkét kapnak. És itt is vagyunk a modern gyermekbetegségeknek titulált ADHS rövidítésnél…Nem egyszerűbb inkább egyszerűen nevelni és élni?

Ez a cikk közgazdász  szempontból elemzi a konzumerizmus gyerekekre való hatását. A tudasságra nézve boncolja a minimalizmus alapjait  már korai gyerekkortól.

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top