skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Dá Sa Vychovávať Rovnako?

Dá sa vychovávať rovnako?

Keď sa rozprávame s rodičmi o deťoch, často počúvam ich obavy z toho, že nevedia svoje deti vychovávať rovnako, aj keď sa snažia. Majú obavy, že ak nebudú mať taký istý prístup k obidvom deťom, tak ich deti budú považovať za nespravodlivých a naruší to ich vzťah. Dá sa vôbec vychovávať rovnako a je to naozaj potrebné? Odpoveď je nie.

Rada by som uviedla 2 príklady:

Vaše staršie dieťa Emka má automaticky viac povinností, ale má aj určité privilégiá, z čoho vyplýva, že nemôžete mať rovnaký prístup k obidvom deťom. Je úplne prirodzené, že Emka chodí neskoršie spať ako jej 5-ročný brat. Môže prespať u kamarátky, sedieť vpredu v aute a nemusí sa jej vždy chcieť hrať sa s malým súrodencom a pod.

   Ak jeden zo súrodencov má narodeniny, tak sú rodičia, ktorý kupujú darček aj tomu dieťaťu, ktoré narodeniny nemá. Dokonca, niektorí rodičia kupujú tortu aj pre mladšieho, aby mu nebolo smutno. Je to spravodlivé? Vaše staršie dieťa oberáte o pocit výnimočnosti vo svoj veľký deň, a vyvoláte u neho nepriateľské pocity nielen voči súrodencovi, ale aj voči vám. Áno je pravda, že niektoré mladšie deti horšie znášajú narodeniny a iné sviatky svojich starších súrodencov, darček pre nich však situáciu neriešia. Oveľa viac je nápomocné pracovať s ich pocitmi a zapájať ich do príprav, aby mali nejak dôležitú úlohu aj ony.
Takisto berieme ohľad na to, kto čo má rád a nemá rád. Môžem byť spravodlivý a mať rovnaký prístup napríklad pri nakupovaní raňajok? Viem, že Tomáš má rád lekvárový koláč a nemá rád tvarohový a Eliška koláče vôbec neje. V tomto prípade nie je nutné kupovať koláč obidvom. Ak vy budete vyrovnaný s vaším prístupom, nebudú to riešiť ani deti, a nebudú zbytočne žiarliť jeden na druhého.
Veľkú rolu zohráva aj to, ktoré dieťa čo potrebuje. Napríklad s Lukáškom sa možno budete musieť učiť dlhšie a viac mu pomáhať, kým Peťko vašu pomoc pri učení nepotrebuje. Hrá však futbal, a vy ho vozíte aj cez víkendy na zápasy. V tom čase je Lukáško so starými rodičmi.

Zabudnite na mýtus, že na súrodencov platia rovnaké výchovné nástroje. To čo sa osvedčilo pri jednom, nemusí platiť pri druhom. Prečo to tak je? Prirodzene viac sa na vás osobnostne podobá jeden z nich, viac si rozumiete. Ďalšou príčinou je, že keď sa narodilo vaše prvé dieťa, boli ste mladšími, neskúsenými rodičmi, mali ste iné očakávania, postoje a predstavy o výchove ako pri druhom dieťati. Váš vzťah s partnerom/partnerkou bol tiež na inej úrovni. Rodičia majú tendenciu dávať svojim deťom to isté v tom istom čase. Zabúdajú však na to, že každé dieťa potrebuje niečo iné, aj keď sa môžu vyskytnúť situácie, kedy svoj odlišný prístup budete musieť brániť.

Verím, že sa vám séria článkov Všetko, čo potrebujete vedieť o súrodencoch bola a bude nápomocná.

Érsek Silvia

Érsek Silvia

Detská psychologička, hrová terapeutka, autorka projektu Na káve so psychologičkou.Svoje štúdium psychológie ukončila v roku 2010 na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Svoje skúsenosti získavala v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Nových Zámkoch, neskôr v Bratislave, a v Plamienok n. o. ako dobrovoľníčka. Jej snom bolo zúčastniť sa výcviku v Terapii hrou, ktorý sa jej splnil pred rokom. Naďalej spolupracuje s Inštitútom Terapie Hrou. Momentálne vedie projekt Na káve so psychologičkou, ktorého zámerom je priniesť psychológiu medzi ľudí, odbúravať mýty a predsudky a zameriavať pozornosť na predchádzanie problémov. Okrem psychológie buduje svoju sieť e-shopov v spolupráci s jednou špičkovou anti-agingovou spoločnosťou. Už odmalička snívala o tom, že bude ľuďom pomáhať, teraz má na to všetky nástroje.

Back To Top