skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Kúzlo Detských Hračiek – Píše Detská Psychologička

Kúzlo detských hračiek – píše detská psychologička

Autorkou článku je Silvia Érseková, detská psychologička, terapeutka metódy „Terapia hrou“.Prekladala Anita Veressová.

Ako psychológ, pre deti okolo mňa vždy sa snažím vždy predstaviť takú hračku, ktorá pomáha vo vývoji ich schopností, má vplyv na kreativitu, fantáziu, logické myslenie, alebo na psychiku.

Napríklad plyšových zvierat sa každý hneď chce zbaviť, lebo sa rýchlo zaprášia a zašpinia. Avšak si musíme uvedomiť, že jedno také mäkké plyšové zvieratko posilní v dieťati pocit bezpečia. Môže sa pritúliť, ak je smutné, môže ho hádzať, ak je nahnevané, môže ho povarovať, ak má potrebu starať sa.

Pod deku príjemnú mäkkého páperia je môžne´sa schovať taktiež, ak dieťa je smutné, ak sa chce skrývať pred svetom, alebo sa chce stať neviditeľným pred netvormi, vtedy deka slúži ako prístrešie

Počas symbolických hier, keď sa dieťa hrá na lekára, otca a mamu, varí, alebo sa hrá s bábikou, učí sa ženské a mužské roly, spoločenské zvyky a pravidlá, alebo môže prekonať svoj strach (napr. pred návštevou u lekára, či po nej, keď vyšetrí svojho medvedíka). Deti často napodobňujú dospelých, pretože sa aj takto učia a tak práve z ich úst počujeme naše typické výrazy alebo spoločenské klišé.

Aj bábky slúžia na podobný účel. Sú deti, ktorým sa ľahšie skontaktuje s dospelými, ako je lekár, psychológ, logopéd, učiteľka, práve s pomocou takýchto figúr.

Všetky kreatívne hry od piesku po plastelíne až k pomôckám na maľovanie sú prostriedkami na vyjadrenie citov a kreativity, zabezpečia pocit slobody, lebo počas hry deti kľudne môžu byť špinavé a mokré.

Niektoré agresívne hry (pištole, zbrane, vojaci, boxové vrece) rodičia nemajú radi, pretože málokto vie, že deti práve pomocou týchto hier môžu zažiť svoje nepriateľské city a úsilie, svoj hnev a frustráciu, ALE! len v určitých rozmedziach, aby sa deti mohli kontrolovať a naučiť sa vyjadriť a zažiť svoj hnev, takýmto spôsobom deti redukujú napätie a nervozitu.

Každá hračka má svoju čarovnú silu, ktorá detstvo robí ľahším, krajším, bohatším, vyrovnanejším.  Neváhajme si vybrať, neexistuje zlý výber, nemôžeme nič pokaziť.

Back To Top