skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Päť Tipov Na Skvelé Rodinné Prázdniny

Päť tipov na skvelé rodinné prázdniny

Leto ponúka viac možností, ako prežiť plnohodnotne čas s vašimi deťmi. Už veľakrát som zdôrazňovala, aké je dôležité byť na sto percent prítomný pri dieťati, počúvať ho, sledovať ho, dokázať sa vžiť do jeho pocitov. Rada by som vám navrhla päť tipov, ako môžete do konca augusta,  prípadne ešte v septembri prežiť s deťmi pekné prázdniny.

1. Vyrábanie darčekov . Určite ste už čítali alebo počuli o knihe s názvom Päť jazykov lásky. Darovanie darčekov je jedným z prejavov lásky. Vďaka tomu, že dostávame od blízkych darčeky cítime, že sme milovaní. Darček má o to väčšiu hodnotu, ak sa vyrába vlastnoručne a najmä ak ho vyrábame spolu s deťmi. Možno nebudú dokonalé, ale už samotné vyrábanie vám môže priniesť spoločné zážitky, na ktoré budete radi spomínať. Moje tipy: Nemajte veľké očakávania. Rátajte s tým, že budete mať na stole alebo v izbe neporiadok. Môžete piecť, kresliť, modelovať, šiť, stavať alebo „zbierať poklady“.

2. Povedať ľúbim ťa. Všetci potrebujeme počuť, že nás naši blízki majú radi a že im na nás záleží. Žiaľ, nie všetci sme boli vedení k tomu, aby sme to aj povedali. Môžete to brať ako výzvu a povedať vašim deťom, ako veľmi ich ľúbite. Ďalšou možnosťou je napísať list alebo pohľadnicu človeku, ktorého máte radi a potešiť ho. Pohľadnice môžete vyrábať spolu, hlavne ak máte malé deti. Ony vám tiež dokážu povedať, čo tam chcú napísať. Úprimné: „mami, tato, ľúbim vás“ vám určite vie poriadne rozbúšiť srdce. Moje tipy: nechajte vaše odkazy na vankúši, pri raňajkách, vsuňte ich do kabelky alebo ich pošlite poštou. Sms-ky a správy cez facebook a iné sociálne médiá sú oveľa rýchlejšie, avšak menej osobné.

3. Spomienková kniha. Vytvorte si knihu spomienok na leto, plnú vytlačených fotiek a zozbieraných pokladov z prírody. Môžete ich doplniť vlastnými príbehmi. Vyrábanie darčekov stmeľuje rodinu a každý môže priložiť ruku k dielu. Deti neskutočne rady strihajú, lepia, kreslia, tak sa do toho môžete pustiť spolu. Navyše si pripomeniete vaše zážitky už pri príprave. Po dokončení knihy sa budete môcť dotknúť vašich zážitkov a zapojiť do vnímania všetky zmysly – zrak, dotyk, čuch, a možno aj chuť a sluch. Práve tieto záležitosti chýbajú, ak necháte fotky uložené len v počítači alebo vytlačíte fotoknihu. Moje tipy: nastriekajte niektoré strany vôňou leta. Vyberte sa spoločne na pizzu, ak ste trávili leto v Taliansku, alebo si kúpte na trhu voňavé jablká, ktorými si spolu pripomeniete, ako ste ich oberali so starými rodičmi.

4. Piknik doma. Rozložte deku na balkóne, alebo hoci aj v obývačke a servírujte desiatu alebo olovrant na deke. Ešte ideálnejšie je, ak máte záhradku, pripraviť tam piknik a byť v prírode. Naučte deti ovoniavať jedlo, vychutnávať si ho, rozprávajte sa o tom, odkiaľ jedlo prichádza, komu každému patrí naša vďaka. Týmto vedieme deti tomu, aby sa sústredili na činnosť, ktorú práve vykonávajú bez zbytočného rozptyľovania. Učíme ich uvedomiť si, že jedlo nám samé na stôl neprichádza a učíme ich vyjadrovať vďaku za veci, ktoré inak považujú za samozrejmosť. Moje tipy: pripravte piknik doma ako prekvapenie, inokedy zase zapojte deti do prípravy jedla alebo stolovania.

5. Deň bez elektriny. Takýto zážitok bude náročný možno aj pre vás, ale odporúča sa z času načas si pripomenúť, aké to je, nemať v rukách mobily a tablety, večerať pri sviečkach a ísť spať so sliepkami. Ideálne je vybrať sa na stanovačku alebo postaviť stany v záhrade u starých rodičov, či v obývačke. Spomeňte si na vaše detstvo, aké to bolo vzrušujúce spať vonku, pozorovať hviezdy, zobúdzať sa na štípajúce komáre. Moje tipy: odložte všetky elektronické spotrebiče, vrátane mikrovlnky, hriankovača a podobných vecí. Môžete vypnúť aj mobily, tablety a televízor.

Výskumy ukazujú, že ľudia sú šťastnejší, ak prežijú viac času v prírode, ak budujú plnohodnotné vzťahy s blízkymi ľuďmi a sústreďovať sa na prítomný okamih. Prajem vám šťastné (nielen) leto.

Érsek Silvia

Érsek Silvia

Detská psychologička, hrová terapeutka, autorka projektu Na káve so psychologičkou.Svoje štúdium psychológie ukončila v roku 2010 na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Svoje skúsenosti získavala v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Nových Zámkoch, neskôr v Bratislave, a v Plamienok n. o. ako dobrovoľníčka. Jej snom bolo zúčastniť sa výcviku v Terapii hrou, ktorý sa jej splnil pred rokom. Naďalej spolupracuje s Inštitútom Terapie Hrou. Momentálne vedie projekt Na káve so psychologičkou, ktorého zámerom je priniesť psychológiu medzi ľudí, odbúravať mýty a predsudky a zameriavať pozornosť na predchádzanie problémov. Okrem psychológie buduje svoju sieť e-shopov v spolupráci s jednou špičkovou anti-agingovou spoločnosťou. Už odmalička snívala o tom, že bude ľuďom pomáhať, teraz má na to všetky nástroje.

Back To Top