Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Ki ne ismerné a hétfejű sárkányokat a mesékből? Ők azok, akik a sötét oldalon állnak, akiket le kell győznünk, hogy hőssé válhassunk. Véleményem szerint a valóságban is léteznek ilyen mitikus lények, csak kicsit más alakot öltve, mint a mesékben.

Hogy mire gondolok?

Többek között arra az egyre súlyosbodó társadalmi értékvesztésre, amely gyermekeinket fenyegeti a modern korban: (1) motiválatlanság, (2) érzelmi és (3) mentális instabilitás, (4) céltalanság, (5) reményvesztettség, az (6) együttműködés és a (7) konfliktuskezelés hiányzó készsége. Reménykedésre ad okot, hogy a mesékhez hasonlóan a valóságban is le lehet győzni a hétfejű sárkányt, esetünkben például azzal a bizonyos 7 szokással, amely Stephen R. Covey nevéhez fűződik.

Apa és fia

Bizonyára már többen is találkoztak Stephen R. Covey nevével, illetve az általa írt nagysikerű művel, mely A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása (Bagolyvár Kiadó, 2014) címet viseli. A könyv, amely elsősorban vezetőknek és menedzsereknek íródott, hét pontban gyűjti össze azon viselkedésmintákat, melyek elsajátításával teljesebb és minőségibb életet
élhetünk. A szerző fia, Sean Covey elkészítette a kötet fiatalabb korosztályoknak szóló adaptációját. A vidám gyerekek 7 szokása (Harmat Kiadó, 2015) kisgyerekeknek szól, A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása (Harmat Kiadó, 2014) pedig a tizenéveseket és a fiatal felnőtteket célozza meg.

A 7 szokás

Nézzük meg közelebbről is, pontosan mely szokásokról van szó:

1.Légy proaktív! – Vagyis vegyük a kezünkbe saját életünk irányítását, vállaljuk a felelősséget az életünkért. Legyünk kezdeményezők, kreatívak, ne sodródjunk az árral. Természetesen mindent nem irányíthatunk az életünkben, viszont van egy dolog, amit
mindig befolyásolhatunk: az, hogy miképp reagálunk arra, ami velünk történik.

2. Tudd előre, hová akarsz eljutni! – Az életben kellenek célok, amelyek felé haladhatunk, amelyekért érdemes minden nap felkelnünk (motiváció). Tanácsos tisztázni, hogy mit szeretnénk elérni az életben, és hogyan jutunk el odáig. Legyenek hosszú-, közép- és rövidtávú céljaink.

3. Először a fontosat! – Gyakran panaszkodunk arra, hogy nincs időnk semmire, szinte ki sem látszunk a feladataink közül. Tanuljuk meg rangsorolni a tennivalóinkat, így egy csomó időt és energiát megspórolhatunk.

4.Gondolkodj nyer-nyerben! – Mi, emberek nem vagyunk egyformák, mindnyájan egyediek vagyunk, ebből adódóan különböző élettapasztalatokkal rendelkezünk, gyakran eltérő véleménnyel vagyunk bizonyos dolgokról. Mindez konfliktusokhoz vezethet, viszont mindig van megoldás, amely mindkét fél számára előnyös –gondolkodjunk nyer-nyerben!

5. Először érts, aztán értesd meg magad! – Sokszor előforduló kommunikációs hiba, hogy elbeszélünk egymás mellett, nem hallgatjuk meg a másik felet – ez félreértésekhez, kisebb-nagyobb konfliktusokhoz vezethet. Igyekezzünk odafigyelni másokra, halljuk meg, mit mondanak, értsük meg az ő helyzetüket.

6.Teremts szinergiát! – A szinergia együttműködést jelent. Két vagy több ember közös munkával jobb eredményt ér el, mint amit külön értek volna el. Vagyis kétszer kettő néha öt.

7. Élezd meg a fűrészt! – Ahogy időnként a fűrészt is meg kell élezni, hogy hatékonyabb legyen, úgy nekünk is meg kell újulnunk. Folyamatosan karban kell tartani testünket, lelkünket, mentális és szellemi egészségünket.

A Covey által összegyűjtött 7 szokás három nagy csoportra osztható: (1) Az első három szokás az ún. intraperszonális (magunkra vonatkozó) intelligenciát fejleszti, melynek velejárója az a képességünk, hogy megértjük saját érzelmeinket, céljainkat, szándékaikat. (2) A negyedik, ötödik és hatodik szokás hozzásegít minket a másokkal való hatékony együttműködéshez – ez az interperszonális intelligencia. (3) Az utolsó, hetedik szokás a személyes megújulást támogatja, segít egyensúlyt teremteni az életünkben.

Az Életrevaló program

Az Életrevaló iskolakultúra-fejlesztő program célja, hogy felkészítse az iskolákat a gyerekek szociális, érzelmi és életvezetési kompetenciáinak fejlesztésére. A program, melynek alapjait a fentebb ismertetett 7 szokás adja, 2008-ban indult el Magyarországon, napjainkban a Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítvány támogatásával működik. A 7 szokás által olyan gondolkodás- és viselkedésmintákat próbálnak meg közvetíteni a tanulók felé, melyek eredményesen fejlesztik azokat a személyes készségeket és jellemvonásokat, amelyeket a mai kor a fiataloktól elvár. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a program nem csak a diákokra van pozitív hatással, hanem az iskolára, a pedagógusokra és a szülőkre is. A projekt segítségével csökkennek a tanulók magatartási problémái, javulnak a tanulmányi eredményeik, és egészséges önbizalom alakul ki náluk. A pedagógusok több sikerélményt élnek át, a szakmai és a magánéletük között nagyobb egyensúly alakul ki. Fokozódik a szülők elégedettsége és elkötelezettsége, valamint megnő az oktatási intézmény elismertsége és keresettsége is.

The following two tabs change content below.
Péter Molnár

Péter Molnár

Andragógus, emberi erőforrás tanácsadó. Egyetemi tanulmányait Győrben és Révkomáromban végezte, szakterülete a pályaválasztási- és munkavállalási tanácsadás, valamint a személyiségfejlesztés. Jelenleg a Dunaszerdahelyi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatalban dolgozik szaktanácsadóként. Hivatásának tekinti az emberek segítését, életére és munkásságára nagy hatással van a pozitív pszichológia eszmerendszere.