Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Október 25-én, pénteken, a NewEDU PT meghívására, a tallósi alapiskolában és a Dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban tartott előadást L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője.

A pedagógusoknak tartott előadáson, Tallóson, a hármas fókuszú vizuális nevelést mutatta be, amely akár valamennyi tantárgy kiegészítője lehet. Ez a fajta vizuális nevelés a gyerekközpontúságon alapul, és az ismeretátadáson és készségfejlesztésen túl, a hátránykompenzációt és a szociális kompetenciák fejlesztésését is megcélozza. A módszer sikerét bizonyítja, hogy több országban sikeresen alkalmazzák, kiváló eredményekkel. Pár éve elkezdték az állami általános iskolák módszertanába is beemelni. Egy most zajló program keretében – a Képzőművészeti Egyetemmel közösen – két éven keresztül azon dolgoznak a tanítókkal, hogy ezt a közoktatás keretei között is alkalmazzák.

Az előadó gyerekközpontú pedagógiai attitűdje, a holisztikus szemléletmódja az egész előadását valódi tartalommal töltötte meg, és az egész képzés esszenciáját pontosan ez adta meg. Az előadás a vizuális nevelés kereteit messze túllépte, és egyfajta pedagógiai programot is megfogalmazott benne, amellyel a legtöbb gyerek bevonható a tanulási folyamatba. Egy alternatív pedagógiai modellként is értelmezhető, amelyre a mai iskoláknak égető szükségük van. Az előadást egy közös alkotómunka követte, melyben a tanítók, tanárok is megtapasztalhatták az alkotás örömét.

L. Ritók Nóra előadás közben.

Dunaszerdahelyen, a Sárga Kastélyban, a generációs szegénységről, a roma integráció összetettségéről, az Igazgyöngy Alapítvány munkájáról, a megoldáskeresésről beszélt a közel ötven érdeklődőnek. A sikeres projektek, eredmények mögött rengeteg munka, kihívás, megoldandó problémák, és egy jó csapat áll Nóra mögött. Az egészet pedig egy nagy keretbe foglalja a szeretet.


L. Ritók Nóra az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének címzetes egyetemi docense, az Igazgyöngy Alapítvány létrehozója, nemzetközi szinten elismert szakember, számos tankönyv, módszertani könyv, cikk szerzője, a Nyomor széle blog írója, a Láthatatlan Magyarország c. könyv szerzője, grafikusművész. Munkáját rengeteg díjjal, kitüntetéssel értékelték. 2016-ban Az év szociális szakembere, 2018-ban a Prima Primissima közönségdíjat vehette át.

The following two tabs change content below.
Erika Toth

Erika Toth

Családanya, tanító és állandó tanuló, új utakat kereső ember, szeret írni, ha ideje engedi. Szereti a kihívásokat, a sokféle, változatos megoldás keresését. Az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolát Győrben végzett, majd diplomáját Nyitrán honosítatta. A Nyitnikék projektje egyfajta küldetés is, mely az iskolára való felkészítés módszere. Dolgozott kisiskolában, óvodában, nagy városi iskolában is. Jelenleg Tallóson tanít egy inkluzív alapiskolában szociálisan hátrányos helyzetű tanulókat is. Rendkívül fontosnak tartja a gyerekek érdekképviseletét.
Erika Toth

Latest posts by Erika Toth (see all)