skip to Main Content
info@minoritykids.sk
A Szülő A Legfontosabb Tényező Gyermeke életében – Avagy A Szülő- Gyermek Kapcsolatterápiáról

A szülő a legfontosabb tényező gyermeke életében – avagy a szülő- gyermek kapcsolatterápiáról

Érsek Szilvia, gyermekpszichológus rovata.

A játékterápia gyógyító hatásáról már sokat hallhattatok és olvashattatok oldalunkon is. Ma egy olyan terápiás módszert vagy inkább hozzáállást szeretnék bemutatni, amely a szülő és gyermeke kapcsolatán alapszik és a játékterápia filozófiájából indul ki. A különbség a kettő között mindössze annyi, hogy a terapeuta szerepét a szülő veszi át, és az ő feladata egy biztonságos környezet kialakítása a játékterápia alatt. Két fontos részből áll: A szülő egy csoportos tanfolyam során fejleszti tovább azon képességeit, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban rá tudjon hangolódni gyermekére és teljes figyelmet szentel neki.

Már a tanfolyam során heti egyszeri félórás különleges játékidő (alatt) a szülő szeme, füle, összes érzéke a gyerek felé irányul, és nyitottá válik arra, hogy érzékelje gyermeke valós érzéseit, szükségleteit, látásmódját. Ezáltal a szülő egy másfajta minőségi kapcsolatot épít gyermekével. “Gyakran azáltal, hogy javul a szülő és gyermeke közötti viszony, a gyermek problémája és tünete csökken vagy teljesen megszűnik”.
A mai túlterhelt világban nehéz szülőnek lenni. Lépten nyomon tapasztalom ezt. Nézzük csak meg egy könyváruház nevelésről szóló részlegét. Mennyi könyv van ott arról, hogyan kell helyesen nevelni, hogyan lehet a legeslegjobban fejleszteni a gyereket, mennyi fontos játékot, segédeszközt kell ehhez bebiztosítani. És meg nem is beszéltem a rengeteg neveléssel- fejlesztéssel (kapcsolatos)  tanfolyamról, amely segít jó szülővé válni. Néha olyan érzésem van, hogy (e) mögött a sok tudnivaló mögött elveszik az, ami igazán fontos.
De vajon mi az, ami létfontosságú egy gyermek életében? Mi az, ami meghatározza énképét, tehát azt, mit fog magáról gondolni, mennyire lesz képes önmagát elfogadni és szeretni?
Igen, jól sejtik. A szülők. Egy gyerek minden kritika nélkül elfogadja és átveszi azt, amit a szülei (vagy más fontos felnőttek) mondanak róla. Ön mit hallott a leggyakrabban önmagáról gyerekként? Visszacs(engnek)  még ma is azok a mondatok?
Egy bizalmon alapuló, kölcsönös megértésre épülő kapcsolatban, ahol a gyermeket elfogadjuk olyannak, amilyen minden “jó és rossz” tulajdonságával együtt, pontosan ez az elfogadó hozzáállás válik a javára. Meglepően a gyermek viselkedése megváltozik, mivel érzi, elfogadják, komolyan veszik, sőt, maga a kapcsolat segít neki feldolgozni érzéseit és túllépni a problémáin.
Miről is van szó konkrétan a szülő- gyermek kapcsolatterápián?
A szülő egy tízhetes csoportos tanfolyamon vesz részt, ahol fejleszti azon képességeit, amelyekkel gyermekére pozitívan hathat. Mindamelett lehetősége nyílik tapasztalat- cserére más szülőkkel, új nézőpontok tárulnak fel. Olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy:
Mit is jelent a teljes jelenlét ?
Hogyan tudok közelebb kerülni gyermekemhez?
Hogyan tudom felépíteni az elromlott kapcsolatot, a megingott bizalmat?
Mivel mutatom ki együttérzésemet, megértésemet?
Miért reagálok úgy ahogy?
Mivel tudom felbosszantani a gyerekem?
Mikor vagyok jó szülő?
Az a tapasztalatom, hogy a szülők többsége túl sok infomációval rendelkezik és nincs elég idejük ezeket praktizálni, vagy eltántorítja őket a kezdetleges kudarc. Gyakran elnyomják magukban azt a lehetőséget, hogy természetes, szülői ösztöneikre hagyatkozzanak.
A terápia során a szülő a megszerzett tapasztalatokat csak a gyermekével töltött speciális játékidő során használja, miközben a csoportban támogatást, biztatást kap. A szülő továbbá visszanyeri bizalmát saját képességeiben, intuíciójában, szülői ösztöneiben, megérzéseiben.
    A szülő- gyermek kapcsolatterápiás csoport célja a szülő- gyermek kapcsolatának megerősítése azáltal, hogy a szülő átengedi az irányítást a gyerekének a játékidő során, 100% – os figyelmet biztosítva neki hetente teljes 30 percre (viszont pont ezáltal nyeri vissza az irányítást a nevelés során). Ez idő során megértőbb, együttérzőbb, ha szükséges, szabályokat szab meg speciális módon, amely azért fontos, hogy a gyermek biztonságban érezze magát
Miért is a játékon keresztül? Mert a gyermek a legtermészetesebben a játékon keresztül fejezi ki magát, ez a gyermekkor alapvető és fő tevékenysége. Egy olyan kellemes időtöltés, amely tökéletes a kapcsolat erősítésére. A gyermek olyan tapasztalatot szerez a szülővel, hogy érzi, anyu/apu ilyenkor tényleg csak rám figyel, csak én vagyok a fontos számára és ha nem is ért egyet mindennel, amit teszek, de megérti, mi vezényel. Ez a szülő-gyermek kapcsolatterápia lényege. Ha a gyermek megszerzi ezt a tapasztalatot, akkor már nincs szüksége arra, hogy nem helyénvaló módon fejezze ki érzéseit és szükségleteit.
Meg vagyok győződve arról, hogy minden szülő igyekszik gyermekének a legtöbbet és a legjobbat adni. A szülő- gyermek kapcsolatterápia is egy ilyen lehetőség. Természetesen a félóras játékidőt folytatni lehet és ajánlott is a tanfolyam befejezése végeztével is, ajánlott minden életkorú gyermek és szülő számára. Nem fontos az sem, hogy a gyermek valamilyen problémával küzd- e vagy nem, ebből a terápiából mindenki hosszútávúan profitál, mivel lényege a kapcsolat elmélyítése. Egyedi és nagyon értékes tapasztalot kínál minden szülőnek.
Melyik gyermek ne szeretne egy kevés időt csak az anyuval/apuval tölteni minden zavaró tényező nélkül (kistestvér, mosogatnivaló, telefonhívások stb.) ? Ki ne vágyna teljes figyelemre? És melyik szülőnek nem volt még olyan érzése, hogy több időt (kellene)  vagy szeretne gyermekére fordítania?
Back To Top