Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763
Közismert tény, hogy tudósok különböző tanulmányok alapján nem ajánlják 2, de akár 3 éves korig tablet, mobiltelefon használatát vagy akár televízió nézését gyerekeknek. Mi a helyzet azonban a kisiskolásokkal és idősebb gyerekekkel? Milyen alapelveket kövessünk, hogy az információs és kommunikációs technikák támogassák, és ne korlátozzák gyermekeink fejlődését?

Abban a pillanatban, ahogy a kisgyerek elkezd a családon kívül szocializálódni, tehát belép az óvodába, sokkal több tényező hat rá, mint otthon. Sokféle technológiáról van szó, melyekkel az óvoda falai közt, vagy baráti látogatásokon ismerkedik meg. A gyerekek nagyon kíváncsiak, gyorsan tanulnak, és természetes érzékük van a tabletek és más, egyéb információs és kommunikációs technikák irányításához. Ebben az összefüggésben oda kell figyelni arra, hogy a videók nézése, játszás a tableten vagy a mobiltelefonon, illetve a mesék nézése ne az egyedüli forrásai legyenek a környező világ megismerésének és a szórakozásnak.

A gyerekek sokoldalú és főként egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy szüleik motiválják őket olyan tevékenységekre, melyek mozgásban tartják őket, színesítik a fantáziájukat, fejlesztik a művészi érzéküket, javítják a készségeiket és bővítik a tudásukat. A szülő feladata, hogy megszabja az időtartamot, melyet lánya vagy fia a tabletnek, mobilnak vagy a televíziónak szentelhet. Következetesen kell felügyelnie a tablet használatával kapcsolatos szabályok betartását annak ellenére, hogy a gyermeknek ez nem mindig fog tetszeni és ki fogja akarni tolni a határokat.

A szülőknek mindig tudniuk kell, hogy milyen videókat néz a gyermeke, milyen játékokat tölt le, és eldönteniük, hogy helyes vagy helytelen programokról van szó. Fontos, hogy a szülők beszélgessenek gyermekeikkel a technológiák használatának szabályairól, és megismertessék velük azok veszélyeit helytelen használat esetén. Például a vírusokról, melyeket könnyen letölthetnek a netről, a túlzásba vitt tablethasználat ártalmasságáról, és a biztonságos és felelősségteljes kezelés elengedhetetlenségéről.

Érdeklődjenek a játékok iránt, amelyeket gyermekeik játszanak, kérdezzék meg tőlük, hogy az adott játékon mi tetszik nekik, játsszák őket együtt. Nézzék közösen a videókat és meséket, mert a gyerekek érdeklődő kérdéseire csak akkor fognak tudni választ adni, ha szintén figyelemmel követik. Válasszanak olyan programokat, melyek fejlesztik csemetéik interaktivitását, válaszoljanak a kérdéseikre, énekeljenek, táncoljanak velük, ismételjék együtt a szavakat, melyek szükségesek az egyes feladatok megoldásához és igyekezzenek a tanultakat felhasználni gyakorlatban is.

Ösztönözzék gyermekeiket az egészséges életmódra, vonják be őket a háztartás körüli feladatokba, hogy a család tagjának érezzék magukat, kínálják fel nekik a klasszikus játékokat és töltsenek együtt minél több minőségi időt. Így tehetnek a legtöbbet azért, hogy a technológiák, melyeket gyermekeik használnak, a szolgáik legyenek és ne az uraik, akik irányítják őket.

Az eredeti cikk szlovák nyelven, fordította Jakubecz Erzsébet.

The following two tabs change content below.
Silvia Érseková

Silvia Érseková

Gyermekpszichológus, játékterápiás szakember a Na káve so psychologičkou (Kávéra a pszichológussal projekt) megalkotója. Pszichológiai tanulmányiat 2010-ben fejezte be Nagyszombatban. Tapasztalatait tanácsadóközpontokban Érsekújvárott és Pozsonyban, valamint a Plamienok non-profit szervezet önkénteseként szerezte. Egy nagy álma teljesült egy egyéves játékterápiás képzés elvégzésével; a mai napig együttműködik egy játékterápiára szakosodó intézettel Pozsonyban. Jelenleg a Na káve so psychologičkou (Kávéra a pszichológussal) projektet vezeti, amelynek célja közelebb hozni az emberekhez a pszichológiát.