Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Van olyan gyermek, aki várja az iskolát, hiszen szeretne találkozni az osztálytársaival, a többség azonban megnyújtaná a szünidőt, ha tehetné. A felnőttek viszonyulása az iskolakezdéshez szintén vegyes. Egyrészt örülnek, hogy végre helyreáll a rend, a felügyelet is nagy gond lehet nyáron, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a mókuskerék beindul. A legizgatottabbak talán a kicsi elsősök, akik számára a tanévvel új időszámítás kezdődik. Kötöttebb lesz a napirendjük, rengeteg iskolai szabályhoz kell alkalmazkodniuk, nagyobb felelősség hárul rájuk, és persze jönnek a házi feladatok!

Gyakran ilyesféle gondolatok járnak a szülők fejében, akár szorongás is kialakulhat belőlük.

  • „Hogyan fog teljesíteni a gyerekem?
  • “Megtettem mindent, hogy sikeresen vegye az akadályokat? “
  • “Fogja bírni az iramot?”

Természetes, ha ezeket a kérdéseket feltesszük magunknak, hiszen a legjobbat szeretnénk. A gond leginkább az szokott lenni – és sajnos egyre gyakrabban –, amikor az iskolakezdést képzeletbeli léchez hasonlítják a szülők, amelyet már kezdetkor át kell ugrania minden elsősnek. A teljesítmény fókuszba helyezése óriási stresszt okoz. A mai szülők többsége Vekerdy-rajongó, de még neki sem hiszik el, hogy nem jó, ha az első osztályban karácsonyra írnak-olvasnak a gyerekek. Az első félév végére sem kell okvetlenül átvenni az összes betűt, sőt! A tanterv ebben rugalmas, és természetesen az osztály összetételétől függ a tempó, semmiképpen nem érdemes sietni vele. Az első két hónap az írás-olvasás előkészítésével kell, hogy teljen, valamint a beilleszkedéssel. A teljesítményt nagymértékben befolyásolja, mennyire érzi magát jól az iskolában a gyermek, megértette-e a szabályokat, tudja-e követni az utasításokat, világosak-e a kijelölt határok. A pedagógus ebben kulcsszereplő, de a szülői támogatás, a bizalom is rendkívül fontos. A gyermek akkor fogja magát biztonságban érezni az iskolában (is), ha észszerű, világos keretek között szabadon tevékenykedhet, s közben örömét leli abban, amit csinál. Ez a tanulás lényege.

Az első osztály ebben valóban mérföldkőnek számít. A szilárd alapok lerakása mellett pozitív viszony alakítható ki a tanuláshoz a gyermek természetes kíváncsiságát, érdeklődését figyelembe véve, amelyre a következő évfolyamokban tovább építkezhet. Ha az első évfolyamban, a pedagógusnak a szülővel közösen sikerül ezt az attitűdöt közvetítenie, az iskola csodálatos hellyé válhat, ahol a tanulás nem munka lesz, hanem inkább játék. De fontos elfogadni, hogy mindenki a maga képességei szerint vesz részt a játékban, és a saját tempójában halad előre az úton. Ne másokhoz mérjük a teljesítményét, hanem önmagához. Amiben jó, azt dicsérjük. Fokozatosan hagyjuk önállósodni, a saját érdekében. Amivel nehezebben boldogul, abban segítsük, bátorítsuk.

Mivel az első osztály átmenet az óvodából az iskolába, a szabad játékra otthon is maradjon ideje. A tanulási idő otthon (ha szükséges), ne haladja meg az egy órát; teljesen felesleges többet nyúzni, épp ellentétes hatást fog kiváltani. Nem szerencsés más osztályok, iskolák haladási ütemét, módszereit összevetni a sajátunkkal. Ahány osztály, iskola, annyiféle csoport. Ahány tanár, annyiféle módszer. A lényeg, hogy az iskolakezdéshez a gyermek pozitív érzelmeket társítson, megérezze a tanulás örömét, legyenek apró sikerei. A jó kezdet fél siker. Talán ebben a helyzetben még több is.

Sikeres és boldog tanévet mindenkinek!

A cikk a Vasárnap együttműködésében megjelent annak nyomtatott formájában, valamint az újság online felületén is.

The following two tabs change content below.
Erika Toth

Erika Toth

Családanya, tanító és állandó tanuló, új utakat kereső ember, szeret írni, ha ideje engedi. Szereti a kihívásokat, a sokféle, változatos megoldás keresését. Az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolát Győrben végzett, majd diplomáját Nyitrán honosítatta. A Nyitnikék projektje egyfajta küldetés is, mely az iskolára való felkészítés módszere. Dolgozott kisiskolában, óvodában, nagy városi iskolában is. Jelenleg Tallóson tanít egy inkluzív alapiskolában szociálisan hátrányos helyzetű tanulókat is. Rendkívül fontosnak tartja a gyerekek érdekképviseletét.
Erika Toth

Latest posts by Erika Toth (see all)