skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Mi Segít A Kis „atópiásoknak“?

Mi segít a kis „atópiásoknak“?

Egy nyolc éves kislány anyukája vagyok. Sofi 5 hónapos korától atópiás ekcémában szenved. Nemcsak itt – ott, hanem mindenütt, az egész testén. Nagyon hosszú és nehéz út áll mögöttünk, hiszen a kicsi mindenhol vakarta magát. Ez nem olyan „normális vakarás“ volt, hanem más, ez olyan vad és fájdalmas (, amíg nem vérzett nem hagyta abba, és volt, hogy akkor sem). Idővel a bőre rezisztens lett a szteroidokra. Ez egy nagyon kemény időszaka volt az életünknek, amely során mindent kipróbáltam, hogy enyhítsem a lányom szenvedését – higgyék el, nem túlzok!

A múlt év során úgy döntöttem, elkezdek az egészséges táplálkozásról tanulni. A lányom miatt is. De nem csak úgy, mint eddig, interneten keresztül, hanem profeszionálisan. Ma táplálkozási specialista vagyok, továbbra is tanulom az egészséges táplálkozás fortélyait, de már eljutottam arra a szintre, hogy a lányom ekcémáját kordában tudom tartani szteroidos krémek és gyógyszerek nélkül.

Az atópiás ekcéma egyfajta bőrbetegség, ezt biztosan tudja minden anyuka.

A bőr három rétegből áll: epidermis, dermis és hypodermis. Ez a mi „csomagolásunk“. A bőrünk legfontosabb feladata az, hogy megvédjen minket a külső hatásoktól. Az utóbbi  években viszont ez egyre nehezebb, mivel a környezetünk egyre szennyezetebb. Ezért, hogy a bőrünk jól tudja végezni a dolgát, minőséges táplálékra van szükségünk. Ha ez nincs meg, akkor a detoxikációs szerveink (máj, vese, tüdő) nem győzik tisztítani a szervezetünk, és így a bőrön keresztül is próbálja a testet tisztítani a toxinoktól.

Az atópiás ekcéma nem mindig allergia, vagy örökletes betegség, de lehet az imnunrendszer betegsége is, vagy a bőr felső hámrétegének károsodása is okozhatja.

A mi tapasztalataink alapján, ami nekünk nagyon sokat segített, azok ezek a dolgok:

– atópiás gyermeket nem fürdetünk minden nap, elég heti 2-3 alkalommal, és a többi napon csak mosakodni,

– nagyon jók a tölgykérges fürdők, esetleg ezzel borogatni az érintett helyeket,

– csak természetes kozmetikumokat használni,

– nagyon jó borágó olajjal kenni a bőrt, vagy ligetszépe olajjal (mehet az ételbe is, nem sok, pár csepp elég).

Ezen kívül megtanultam saját krémet keverni cink oxiddal.

Ami nagyon fontos, hogy kapjon a gyermek C és  D vitamint, na meg probiotikumot.

Igyekszem őt óvni a festett, müadalékokkal teli édességektől, és ha tej, akkor kecskét (paszterizált), vagy növényit választok. Fürj tojást fogyaszt. Kerülöm az ételeket, amelyek emelhetik a gyulladás a testben ( rántott, zsíros, füstölt ételek és félkész élelmiszerek, fehér péksütemények, minőségtelen csokoládé…).Sofi sok gyulladás gátló élelmiszert fogyaszt , amelyeket előnyben részesítek azok a cseresznye, málna, áfonya, sárgarépa, zöldborsó.  Az üzleti édesség helyet magam készítek neki finomságokat teljes kiörlésű lisztből, kölesből, quinoából, de inkább a gyümölcsöt részesítem előnyben.

Nem járunk termálfürdőkbe. Ha kint vagyunk a napocskán, az első fél órában nem kenem be napozó krémmel, hogy a D vitamint adagját megkapja. Mindent, amit a gyermekeimnek vásárolok, használat előtt átmosok, és mosáskor dupla öblítést állítok be. Már évek óta nem használok semmilyen öblítőszert.

Bízok benne, hogy ez a pár jó tanács segít az anyukáknak enyhíteni germekeik szenvedését, legalább úgy, ahogy nekünk segítettek. S ne feledjék, ez iránymutatás, hiszen minden gyermek más!

A cikk megjelent a mertnoneklennijo.com oldalon 2018 április 27.-én

Rozália Kováčová

Volám sa Rozália Kováčová a som kvalifikovaná výživová poradkyňa, ktorá sa o dôležitosti zdravého stravovania presvedčila sama. Moja dcéra mala 5 mesiacov, keď sa jej začal prejavovať atopický ekzém, najprv tu a tam, ale časom sa jej ekzém rozšíril po celom tele. Minulý rok som sa začala odborne vzdelávať v oblasti výživy v Bratislave a potom v Prahe. Ekzém mojej dcéry sa natoľko upravil, že nemusíme brať lieky a nepotrebujeme ani kortikoidy. Preto som presvedčená o tom, že zdravá a vyvážená strava môže veľmi pozitívne vplývať na naše zdravie.

Back To Top