Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

A tavalyi Minority Kids Gyermekek kisebbségben konferencián előadott előadások is azt bizonyítják, hogy a köztünk élő szlovákiai magyar szakemberek is igazán ismerik, mire van szüksége a gyermeki léleknek. Gyermekek százainak, szülők ezreinek segítettek már szlovákiai magyar szakemberek. De mi a gyermekek és a szülők legfőbb érdeke, és mi a legjobb érdekvédelem módszere és útja? Szükséges-e egyáltalán ilyen advocacy (érdekérvényesítő) fogalom Dél-Szlovákiában? Közel három év távlatából elmondható, hogy szükséges.

A fent említett konferencia tanulmánykötet formájában jelent meg, vele együtt pedig megerősödött az a tudat, hogy az a bizonyos legjobb érdek, (the best interest, vagyis legfőbb érdek) nemcsak november 20-val kell, hogy életre keljen, és másnap véget is érjen.  Írásunkban A legjobb érdek e-book válogatott ajánlásait és leggyakrabban idézett zárszavait foglaljuk össze.

Ismerd meg gyermeked, és szeresd! Mondd meg neki, hogy mindig ott vagy számára

A szeretet és fegyelmezés fogalma nem túlságosan komplikált első hallásra, mégis erős önfegyelmet igényel. Ahhoz, hogy csemeténk minél hatékonyabban fejlődjön és tudjuk segíteni életútján, első feladatunk, hogy minél jobban megismerjük őt. Nem a saját görbe tükrünkön keresztül, nem úgy, hogy saját álmainkat, elvárásainkat aggatjuk rá, hanem azzal, hogy szeretettel és figyelemmel kísérve ott vagyunk mellette, és figyelünk rá. Az a gyerek érzi jól magát a bőrében, akit elfogadnak olyannak, amilyen ő valójában. Gondoljunk csak bele, még felnőttként is mennyire fontos, hogy legyen valaki, aki hisz bennünk, elfogad olyannak, amilyenek vagyunk a hibáinkkal együtt. Gyerekként ez még inkább így van. A kemény, hideg, értékbecslő tekintet, a kritika a kisgyereket letöri, és egyáltalán nem segíti teljesítménye növelésében, sőt! Nekünk, szülőknek, a feladatunk, hogy megtanítsuk a gyermekeinknek kezelni a problémákat, hogy a megoldást a személyiségüknek megfelelően
válasszák ki, és ha szükségük van rá, kérjenek segítséget.

A mesék adhatnak neki boldog képzeletvilágot, vidám gyermekkort

„Nem az teljesít igazán jól a felnőtt életben, akit már gyermekkorában is kemény, versengő, taposó körülmények között neveltek, hanem az, aki gyermekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág tévesen értelmezett, fölösleges követelményekkel túl korán megtörje.” – vallja Vekerdy Tamás, mint ahogy azt is, hogy „minden“ azon múlik, hogyan telik az első hat-hét év. A gyerek érzelmi biztonságban van-e? Vagyis, dögönyözték-e, csiklandozták-e, mondtak- e neki mondókákat, mesét, énekeltek-e neki, stb.? Megtanult-e személyes érzelmeket kapni, elfogadni és viszonozni? A meséről es meseterápiáról ír Molnár Kantner Éva, miszerint ennek
nálunk szlovákiai magyaroknál hatványozott szerepe van, hiszen a népmese nevelő eszköztárunk kincse.

Gyermekbarát rendelkezéseket, mert „akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni”

A kisgyermeknek a legfontosabb tevékenysége a szabadban lenni és sokat, szabadon játszani. Mindennap kellene mesélni neki, hogy ne a tévéből tanulja a beszédet. Emellett napi négy-öt óra futkározásra lenne szüksége még akkor is, amikor iskolába kerül. Egy göttingeni felmérés szerint a gyerekeink katasztrofálisan keveset mozognak, nem másznak fára, nem ugrálnak patak felett, ezért bizonyos agyi pályák sorvadtan alakulnak ki. Rengeteg a beszédhibás tanuló, mert a beszédfejlődés is a mozgásfejlődéssel függ össze. Azt a kérdést kell feltenni, hogy vajon a gyermekeink olyan körülmények között élnek-e, ami az életkorukhoz szabott. Vajon úgy élnek, hogy az majd a jövőben is a legjobb lesz számunkra? Ha a mostani életmódjuk elkényelmesedett, akkor az mennyire fejleszti őket, mennyire viszi előre társadalmunkat?

Tápláljuk tudásukat és önbizalmunkat! Segítsük pályaorientációjukat is!

Szülőként leginkább azon kellene fáradozni, hogy a gyermekben kiépítsük és megszilárdítsuk azt a meggyőződést, hogy ő is valaki, akinek a véleménye értékes, aki számít, és kompetens lehet az őt érintő döntésekben. Az olyan iskolarendszert, amely azt mondja: hozd ki a maximumot, ezen múlik a továbbtanulásod, csak a szülő tudja enyhíteni és irányítani.
Napjaink változó gazdasági és társadalmi élete a nemzeti kisebbségeket, így a szlovákiai magyarságot is komoly erőpróba elé állítja. Egy hatékonyan működő, a nemzeti kisebbségek tagjainak életútját támogató pályaorientációs rendszer (a megfelelő  önismereti, pályaismereti és munkaerő piaci információk birtokában meghozott döntések révén) hozzájárulna a magyar gyermekek munkaerő piaci esélyeinek javításához, az állampolgári alkalmazkodóképesség növekedéséhez. (Molnár: A nemzeti kisebbségek életútját támogató pályaorientáció)

Legyünk boldog szülők!

Gyermekpszichológusaink szerint nem csak a gyermek jóléte és boldogsága a fontos. A szülő elégedettsége éppen annyira számít: „Próbáljuk élvezni a gyerekeinkkel töltött időt, ez a legfontosabb, ami nekik az adott pillanatban igazán számít. Egy kisgyerek iszonyatosan fárasztó, kiszívja a vérünket, ezért meg kell tőle szabadulni néha. Régen ez nem volt probléma, óriási családok éltek együtt, és mindig volt kire bízni a gyereket. Manapság egy izolált anya próbál két-három gyereket nevelni, ami valóban fárasztó. Élni kell néha, hogy utána egy jól szívható-rágható anyát kapjanak vissza a gyerekek. Ha mindennek próbálunk megfelelni, abba belefáradunk, és a gyerekeinkkel is ingerültek leszünk. Próbálhatunk néha kicsit felelőtlen szülők is lenni, akik élvezik az életet és a gyerekkel való gyerekeskedést, és akkor jó lesz mindenkinek.” – tanácsolja Vekerdy Tamás és a Minority Kids gyermekpszichológusai is.

A gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen. Minden, ami a gyerekkorban történik, a gyermek egész életére hatással lesz. Ezért kell valamennyi döntésnél figyelembe venni annak esetleges hatását a gyermekekre, fiatalokra és azok családjaikra. A gyermekek jóllétének minden körülmények között elsőbbséget kell élveznie, ezt mondja a legjobb érdek is (the best interest). Régiónkban a fenntartható jövő alapja a gyermekek egészsége, védelme és oktatása. A társadalom nagy felelősséggel van felruházva a gyermekek testi és lelki, egészségben történő felnevelésében.

 

A tanulmánykötet munkáit a www.minoritykids.sk oldalon lehet e-book formájában letölteni a Nemzeti Kisebbségi Kulturális Alap – Kultminor támogatásával.

The following two tabs change content below.
Bott Livia
A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Marketinget és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetemen. A gyermekek, család,munkapiac, esélyegyenl témájaval munkája során találkozott a UNDP, Eurocord- Slovakia, Gyermekek órája (Hodina deťom), és Koalícia pre deti (Gyermekekért koalíció) szervezetekben. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg PT elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olasz konyha, olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.
Bott Livia

Latest posts by Bott Livia (see all)