Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Ez alkalommal szívesen ismertetném közelebbről az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) módszert, mely számomra az egyik legkedvesebb technika, amit ismerek.

Bevezetésként felvázolnám a korcsoportokat, melyekbe a gyermekek fejlődését osztjuk:

  • a 0-7 év közti gyermekek – ebben a korban a gyermekeknek olyan programokat alkotunk, melyek végig kísérik őket az életben. A gyermeket ebben az életkorban az ösztönei és az érzelmei vezérlik, elsősorban a tudatalattiját használja, azaz semmit sem kezel racionálisan vagy logikusan. Ebben az időszakban alapozza meg az életét minden területen – a szeretet, munka, a bizalom, sport, az étkezés terén. A gyermek egész testével érzékel, és a szavakkal szemben előnyben részesíti az érzéseket és az ösztöneit. Ennyi idősen a gyerek még nem tudja megfogalmazni, hogy mit akar, mire vágyik.
  • a 7 – 14 év közti gyermekek – egyre határozottabban mutatkozik meg a gyermek személyisége, egyénisége (jellemző a sokszínűség), és a gyermek egyre tudatosabb reakciókat ad a külvilágra. Ebben az időszakban már megfogalmazza, hogy mit szeretne, mivel akar foglalkozni.

Hogyan érjük el, hogy a kommunikáció jól működjön köztünk és gyermekeink között?

Az NLP technika szerint:

  • Gondoljon át egy forgatókönyvet, alakítson ki egy napirendet, és ezt ossza meg a gyermekeivel is – legjobb ezt reggel megtenni. Mondja ezt el pontokba szedve, például: reggel mindannyian megmosakszunk, felöltözünk és elmegyünk bevásárolni az élelmiszerüzletbe, azután megállunk a nagyinál, majd pizzázunk egyet abban a pizzériában, ahol gyereksarok is van.
  • Tegyen fel kérdéseket, például, hogy mit gondol erről a gyerek. Hagyja, hogy a gyermek reagáljon, például: Jó, de bemehetnénk a drogériába is, hogy új fogkefét vegyünk? … Oké, de ehetnék pizza helyett valami mást? … Igen, ott majd kiválasztod, hogy mire lesz gusztusod, oké? Oké.

Természetesen válaszolhatunk valamire nemmel is. Például: Vihetjük a tabletet?… Mire kellene neked a tablet? … Nézném a nagyinál. … Nem, a nagyihoz azért megyünk, hogy segítsek neki a takarításban, és örülnék neki, ha azalatt beszélgetnétek és teát készítenétek nekünk. Megfelel ez így neked?

A következő lépés az akció, vagyis cselekvés a forgatókönyv szerint. A megvalósításkor fontos betartani a pontokat, melyeket megfogalmaztunk. Amennyiben a szülő gondol egyet, és úgy dönt, hogy végül a pizzériát kihagyja, nagyban meggyengíti gyermeke belé vetett bizalmát. Természetesen vannak helyzetek, amikor a programváltozásnak nyomós oka van. Például a családból valaki megbetegszik és haza kell menni, ezeket a helyzeteket azonban meg kell magyarázni és megegyezni egy új tervben. Ennek a technikának a segítségével gyermekünk megtanul együttműködni velünk.

Tanácsok és tippek:

  • Gyermekével való beszélgetés során igyekezzen vele egy magasságban elhelyezkedni, tartsa a szemkontaktust.
  • Mindig egyszerre csak egy dolgot mondjon neki. Például: moss fogat. Amennyiben elsorolja neki, hogy mosson fogat, vegye fel a pizsamáját, fogja a maciját, és menjen aludni – a gyermek többnyire nem lesz együttműködő. Nem azért, mert nem akar, hanem mert a „parancsok“ sokaságát nem jegyzi meg, és a sok kérés összezavarhatja őt.
  • Ha valamit szeretne tőle, mindig guggoljon le hozzá, és úgy beszéljen vele, hogy: örülnék, ha most aludni mennél. Majd várjon, és nézzen gyermekére, közben számoljon el tízig. A mondatot ismételje egészen addig, amíg a gyerek nem tette meg, amit kért. Az első esetek során ez akár 9-10-szer is megtörténhet, de idővel a gyermek megszokja majd, és nem lesz szükség ismétlésre. Anyaként ezt a hozzáállást, módszert alkalmaztam a saját gyerekeimnél, és tudom, hogy működnek.

Zárszóként még annyit szeretnék mondani, hogy Ön remek szülő, még ha ezeket a technikákat nem is tudja minden nap minden helyzetben alkalmazni. Ne csüggedjen, gyakorlat teszi a mestert.
Ha belevágnak, kérem, adjanak maguknak pár hetet a kipróbálására – ez a gyermekek számára is újdonság lesz, alkalmazkodniuk kell az új kommunikációs módszerhez. Sok szerencsét kívánok hozzá, és ha van kedvük, írják meg nekünk tapasztalataikat a technikával kapcsolatban.

Az írást fordította Jakubecz Erzsébet, korrektúra Bíró Huszár Ágnes.

The following two tabs change content below.
Eli Misovich

Eli Misovich

Eleonóra Mišovich –couch, vállalkozó. Több terápiát is abszolvált, mint az Út és fejlett eszközök, A bőség manifesztációja, Gyógyulás tudatos kommunikációval, illetve az Út gyermekek számára. Nem csak a lelki egyensúly világa ragadta magával, de az emberi értelem csodája is. Épp ezért használja Boldogságóra – gyermekfejlesztő metódust is, amelynek szintén nemzetközi okleveles trénere. Szabadidejében két lányával foglalkozik, és folytatja az önképzést. A jövőben szeretne még több embernek segíteni az elsajátított metódusok és a couching által.