skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Hogyan Tovább Az óvodával?

Hogyan tovább az óvodával?

Egy város széli lakótelepen lakunk a férjemmel és kislányommal. Néhány hónap múlva új taggal bővül a családunk, ugyanis kisbabát várok. A lányom egy magánóvodába jár, ahol nagyon jól érzi magát. Nincs is semmi gond, az óvoda tökéletes, férjem és én felváltva vittük, hoztuk őt, de ez inkább nekem fért bele az időmbe. Viszont az óvoda a város másik végén van, és a reggeli és a délutáni dugók elkerülhetetlenek.  Ám most, ha megszületik az új baba, én úgy látom, nem leszek olyan mobilis, nem mindig fogom tudni könnyedén megoldani, ha nekem kéne vinni vagy hozni őt. Ezért kezdtem gondolkodni azon, hogy egy közelebbi ovit keresünk. Van is egy, közvetlenül a házunk mellett, meg még egy nem olyan messze tőlünk. Elmentünk megnézni a kicsivel, de össze sem lehet hasonlítani a mostani óvodájával. A körülményeken kívül még azt is figyelembe veszem, hogy a mostani helyen milyen jó viszony alakult ki a lányom és az ovónénik között, és milyen sok barátja van. Ha belegondolok, hogy ki kell őt onnan szakítanom, rossz érzés fog el. Viszont a napi herce-hurca, utazás talán még jobban megviselne mindnyájunkat. Ön mit javasol, mi legyen a döntő ebben a kérdésben? Az óvoda minősége vagy az, hogy egyszerűbb legyen a mindennapi életünk? Meg tudná szokni a lányom az új környezetet? Be tudna illeszkedni egy új helyre? Találna barátokat? Eddig nem volt gond azzal, hogy oviba megyünk. Nem tudom, mitévő legyek, nagyon nehéz döntenem ebben az új helyzetben.

Kedves Zsuzsa!

Levelét olvasva úgy érzem, már sok lehetőséget, variációt átgondolt. Több szempontból is. A levél végén feltett kérdésekből indulhatna ki, amikor végleges döntést szeretne hozni. Valószínű az idő sürgeti, hiszen, amint írja, a kisbaba nemsokára megszületik. Azt, hogy mi legyen a döntő ebben a kérdésben csak önmaga tudja megválaszolni, a legjobb lenne, ha közösen a férjével döntenének ebben a dologban, hiszen bárhogyan is lesz, ez a helyzet mindkettőjüknek, illetve mind a négyüknek majd meg kell, hogy feleljen. Javaslom, hogy a levél végén feltett kérdéseket külön-külön papírra írja fel, és írja oda a saját válaszait, a negatívumokat és a pozitívumokat. Ha sikerülne erről aztán kettesben beszélgetniük, akkor sok minden tisztázódhat a hangosan kimondott szavak, mondatok segítségével. Próbálja meg elképzelni azt a napot, amikor már a kisbaba megszületett, a kicsit óvodába viszi, dugó van, késnek, vagy éppen üresek az utak, és simán beérnek. Mi történik ott? Forgassa le maga előtt a filmet, egy pozitívat és egy negatívt is. Azután képzeletben vetítse le magának a másik filmet, amikor a közeli oviba mennek. Mindkét helyen nézze meg a kislánya viselkedését, érzéseit is. Hogyan viselkedik, mit csinál. Ön az egyik, majd a másik helyen milyen érzésekkel megy, közlekedik, végzi a napi rutin tevékenységeket? Mindezt nagyon jó leírni, és aztán megbeszélni a párjával. Meggyőződésem, hogy jó döntést hoz, és a gyerekek és önök is jól fogják érezni magukat az új helyzetben.

Köszönöm a bizalmát!

Eva Bolemant CoachCentrum

Eva Bolemant- coach, študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave andragogiku,má certifikát Lemma Coaching International a je členom Slovenskej asociácie koučov (SAKO) a medzinárodného Profesionálneho zväzu CoachOK v Maďarskej republike.Od septembra 2010 vedie koučingové stretnutia, zamerané na life koučing v Coach Centre, v rámci ktorých využíva vlastnú metódu koučovania na základe medzinárodne uznávaných nástrojov a metód (ICF – International Coach Federation). Je štatutárkou o.z. Bratislavaské rožky, redaktorkou prílohy Lélek pravidelne v týždenníku Vasárnap.

Back To Top