Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

A gyerekeknek tehetségük van az információs és kommunikációs technológiák kezeléséhez, és könnyen tájékozódnak a neten. Képesek letölteni azokat a játékokat és applikációkat, amelyekre szükségük van, információkat keresnek, különböző videókat találnak meg. Képesek naponta akár órákat is eltölteni a számítógép vagy tablet képernyője előtt. A szülők büszkén beszélnek arról, hogy mi mindent meg tudnak oldani gyermekeik az internet segítségével. Néha azonban elfeledkeznek azokról a csapdákról, melyeket ez a modern kor automatikusan magával hoz. Ezért mindenképp szükséges családon belül beszélgetni arról, hogy mit szabad, és mit nem a virtuális térben.

A beszélgetés során fel kell hívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket az internet magában hordoz. A hosszú monológok, kioktatás, magyarázás, fenyegetés és szidás általában nem hatásos. A gyerekek gyakran nem veszik komolyan az ilyen stílusban elmondott komoly szavakat. Azt gondolják, hogy már elég érettek, és képesek megvédeni magukat a virtuális világ veszélyeitől. Pedig a cyberbullying, a személyes adatokkal való visszaélés, szexuális zaklatás, a szociális hálóktól vagy számítógépes játékoktól való függőség egyáltalán nem új keletű fogalmak.

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel, hogy meghallgassanak?

 1. Ne várja meg, hogy valami rossz történjen. A fent említett témákat foglalja bele természetes módon a mindennapi beszélgetésekbe.
 2. Kérdezze meg gyermekeitől, hogy mi mindent tudnak az internet biztonságos kezeléséről. Érdeklődjön a tapasztalataikról és nézeteikről.
 3. Azelőtt, hogy megengedné gyermekeinek a számítógépes játékok használatát, vagy 13 éves koruk betöltése után a regisztrációt a szociális hálókon, egyezzenek meg a szabályokban az internet használatával kapcsolatban. Egyezzenek meg, hogy mikor, hol és mire használhatják a számítógépet, tabletet és mobiltelefont, hogy mennyi időt tölthetnek netezéssel. Továbbá egyezzenek meg abban is, hogy szülőként lesz-e hozzáférésük a gyerek profiljához, illetve hogy rendszeresen együtt átnézik majd a profilt. A szabályoknak világosaknak kell lenniük, és következményekkel kell járniuk, ha nincsenek betartva.
 4. Amennyiben nem tudja, hogyan kezdjen bele a témába, segítségül hívhatja akár a televíziót, amikor a hírekben a biztonságos internethasználat a téma. Nézhetnek közösen olyan filmeket, melyek ezt a témát járják körbe, vagy a közkedvelt, rajzolt, tanító jellegű sorozatot a www.ovce.sk weboldalon.
 5. Mindenképp mutasson rá az internethasználat pozitív oldalaira.
 6. Beszéljék át a személyes adatok védelmének témáját.
 7. Foglalkozzanak az etikus és tisztességes viselkedés témájával a szociális hálókkal kapcsolatban.
 8. Építsen ki őszinte, bizalmas, szeretetteljes viszonyt gyermekeivel. Ez biztosítja, hogy szükség esetén ön legyen az első személy, akit fia vagy lánya megkeres a problémáival, és együtt nézhetnek majd azokkal szembe.
 9. Érdeklődjön gyerekei iránt: ne csak arról, hogy milyenek a jegyeik az iskolában, de a hobbijukról is. Bővítse az érdeklődési körüket, beszélgessenek sokat, figyeljen az érzéseikre, és vegye komolyan a problémáikat, melyekkel önhöz fordulnak.
  Segítségére lehet akár az internetszolgáltató vagy egy technikus, programozó, aki tisztában van a számítógépek és tablete bebiztosításának technológiai lehetőségeivel. Így megvédheti gyermekeit az erőszaktól, a kéretlen vagy felnőtteknek szóló tartalmaktól. Azonban művelődés és józan paraszti ész használata nélkül ez nem megy.
  Ha valamit nem ért, ne habozzon, és forduljon szakemberhez. Ezen a weboldalon is működik ingyenes online tanácsadás. Elég elküldeni kérdését a kapcsolat-felvételi űrlapon keresztül.
  Bízom benne, hogy rászánják magukat, és nyitott szívvel fognak beszélgetni gyermekeikkel akár nehezebb vagy kellemetlenebb témákról is, és bebizonyítják nekik, hogy figyelmesen hallgatják őket, és őszintén érdeklődnek a nézeteikről.
The following two tabs change content below.
Silvia Érseková

Silvia Érseková

Gyermekpszichológus, játékterápiás szakember a Na káve so psychologičkou (Kávéra a pszichológussal projekt) megalkotója. Pszichológiai tanulmányiat 2010-ben fejezte be Nagyszombatban. Tapasztalatait tanácsadóközpontokban Érsekújvárott és Pozsonyban, valamint a Plamienok non-profit szervezet önkénteseként szerezte. Egy nagy álma teljesült egy egyéves játékterápiás képzés elvégzésével; a mai napig együttműködik egy játékterápiára szakosodó intézettel Pozsonyban. Jelenleg a Na káve so psychologičkou (Kávéra a pszichológussal) projektet vezeti, amelynek célja közelebb hozni az emberekhez a pszichológiát, s emelett óvódai közegben is kamaztotatja ismereteit, tapasztalatait.