Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Így utazunk mi

A nyári szünet beköszöntésével egyre több kisgyermekes család gondolkodik el a külföldi kirándulásokon. Gyerekkel utazni nagy kaland. Valaki bele sem vág, míg úgy érzi nem bírná a hosszú utazást a gyermek. És vagyunk mi, akik folyton mennek, bevállalva azt a kockázatot is, hogy mi van ha nem bírja. És ha már mi sem bírjuk. Mert bizony van olyan is.

Beni két és fél éves.  Eddigi élete során (mégcsak vagy már, melyik a helyes szó ide?) 10x repült. Fogalmam sincs mennyi kilométert és órát ült autóban. Egy hónapos kora óta úton vagyunk. Hétvégente úton a nagyszülőkhöz, úton a Dunához, mindig megyünk. Nyolc hónaposan abszolválta az első hosszabb autós útját a horvát tengerhez. Nem volt 1 éves, mikor először repült. Azóta igazi utazóvá faragtuk. Persze van úgy hogy nincs kedve. Volt sokszor sírás is, volt olyan, hogy úgy éreztem sose érünk valahová oda. Hosszú végtelennek tűnő utak gyereksírással megfűszerezve.

Ebben az írásomban egy kis összefoglalót olvashattok, hogy utaztunk egészen a csecsemőkortól napjainkig. Az első alapszabály, hogy ne stresszeljünk görcsösen előre, arra fókuszálva, hogy mi fog történni. Saját tapasztalatból írom, hogy ússzunk az árral és majd aggódhatunk ha valóban valami problémába ütközünk. Fő a spontánság.

  • Repülővel

Hosszabb, általában repülős utaknál mindig pontos időbeosztást készítek fejben, néha írásban is.  Átgondolva a menetrendet, indulási időt. Mikor kell kelni, hogy időben tudjunk elindulni a reggeli rutinok után. Vészesetre bekészítek dolgokat: ropi vagy nassolni való, egy új kis játék, kártya vagy könyvecske, kifestő, ami tudom, hogy hosszabb időre leköti. Előkapom, mikor látom, hogy már szakad a cérna Beninél és varázsütésre megoldódott a gond. Érdemes kéznél lenni a kedvenc kis jó barátnak, ami nálunk a vánkuskája. Ez egyben praktikus is, ha elalszik kényelmesen tud pihenni. Tabletre letöltött meséket is szoktunk használni. Főleg a hosszabb repülő utaknál, ahogy több órát egy helyben kell ülni. Persze szünetként párszor végig futunk a repülő ülései közötti folyosón.

A repülőterek egyre nagyobb mértékben odafigyelnek a kisgyermekes családokra. Ahol többet kell várakozni (poggyászleadás, biztonsági kapuk) mindig előbbségben részesítenek, ha látják, hogy kisgyermekkel várakozunk. Nagyon tágas pelenkázókkal, szoptató sarokkal vannak felszerelve a repterek. Szuper gyerekjátszó részek, melyeken el lehet ütni a várakozási időt. Az óriás kivetítők nagyon tetszenek az én kisfiamnak, melyeken reklámok futnak (többnyire autókról-ezért is szereti nézni). Valamint maga a reptér kilátása az induló és érkező gépek, a poggyász szállító jármű. Ezt nézegetve meséljük épp mi történik körülöttünk. Történeteket mesélünk a repülők főszereplésével. Mindig beválnak.

Nagy könnyítés, hogy a babakocsit egészen a repülő ajtajáig használhatjuk, és kiszálláskor rögtön vissza is kapjuk. A légiutaskísérők mindig nagyon kedvesen üdvözlik Benit is. Majd kiszálláskor megdícsérik, hogy ügyes kis utas volt. Szerencsésnek mondhatom magunk hiszen leszámítva egy pár perces nyűglődést más problémánk még nem volt az eddigi útjaink során. Amire kifejezetten ajánlom, hogy figyelni kell, ha gyerekkel utazunk az a légnyomás, mely még sokszor a felnőtteknek is fájdalmas. A gyerekek füle pedig sokkal érzékenyebb. Fel- és leszálláskor ezért ajánlott itatni, szoptatni, vagy cumit adni a kicsinek. Előfordult, hogy jelezte Beni, hogy fáj a füle csökkenéskor. Ilyenkor maszíroztam finoman a fülét, és ez enyhítette. A legjobban Beni a landolás utáni tapsot imádja. Mindig mondom neki: figyelj, ha leszállunk fogunk tapsolni, bírd ki. És olyankor olyan önfeledten boldogan tapsol. Legutóbb aludt landoláskor, de tapsolni felkelt, aztán rögtön visszasunyt (mint Mr. Bean a filmben).

2 éves kor alatti gyermekek ingyen utaznak az anya ölében ülve közös biztonsági övvel összekapcsolva.

  • Autóval

Legfontosabb a kényelmes és biztonságos autósülés. Autóval történő több órás utazás során ha tehetjük induljunk útnak még hajnalban, míg a gyermek alszik. Este a fürdetés után már nem pizsamát szoktam rá adni, hanem azt a ruhát, melyben utazni fog, így hajnalban az induláskor, már csak átteszem az autósülésbe és vígan alszik tovább. Érdemes többször megállni, kicsit felfrissülni, sétálni, hagyni hagy mozogja ki magát a család. Erre alkalmasak az autópályák melletti nagyobb benzinkutak, amelyekben szintén található babaszoba. Biztonságos helyen kis park ahol hinták és padok találhatók. Meséljünk mi fog történni vagy mi történik épp az úton magunk körül, pl: Nézz oda épp egy alagút van előttünk. Át megyünk ott.

Hogy érdemes-e utazni gyerekkel? A válaszom mindenképp igen. Nehéz, persze nehéz. Viszont otthon is nehéz a négy fal között a monoton napokon.  

Rengeteget tapasztal, élményt adunk, kultúrákat lát, más nyelveket hall, ételeket kóstol. Önfeledten játszik más bőrszínű, más anyanyelvű más vallású gyerekkel. A gyerekeknél semmi sem számít csakis az önfeledt játék. Csodás ezt látni.

 Egy utazás során annyi mindent adok gyermekünknek, amire nem is gondolnánk. 

Útra fel!

The following two tabs change content below.
Vanek Mária

Vanek Mária

Egyetemi diplomáját a Nyitrai Konstantin Filozófia Egyetem szerezte, kétnyelvű ügyvitelszervezés szakon. Feleség, anya, nő. A futás szerelmese lett. Hobbija a gasztronómia és az írás. Főleg az utóbbi, és legjobb, ha Duna partján teheti. Számára az a legnagyobb pihenés. Gyermeke a fő motivátora az életében.
Vanek Mária

Latest posts by Vanek Mária (see all)