Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Móki meséi egy különleges, igazán gazdag mesekönyv, mely tizennégy kedves, tanulságos történetet foglal magába. Móki, a cserfes, óvodáskorú pozsonyi kislánynlebilincselő módon meséli el mindennapi kalandjait. Az adott szituációkhoz mindig mélyenszántó gondolatok társulnak, és a részletes személyleírásoknak köszönhetően szinte megelevenednek előttünk a szereplők – Móki családja, barátai, szomszédjai és ismerősei.

Móki kalandjainak könnyed az előadásmódja, egy-egy történet hátterében mégis olyan komoly témákat feszeget, mint az anyaság lelkiismeretfurdalás, vagy az élet-halál kapcsolata, az elmúlás.Mindegyik mese gyermeki humorral van átszőve, föl-fölbukkannak a dackorszak tipikus jellemzői is, mint például az állandó figyelem igénylése, füllentések, illetve a testvér- féltékenység is.
A történetek között van olyan, amely a gyermeki álmokat írja le, a határtalan fantáziát és eufóriát állítva középpontba, de olvashatunk a falusi élet izgalmairól, az állatok iránti szeretetről, a természet mindent felülíró erejéről. Móki érzésein keresztül megismerkedhetünk továbbá az első gyermekszerelem élményével, annak minden ártatlanul pajkos részletével, örömével és fájdalmával egyaránt. A kislány mesél félelmeiről, megélt izgalmakról, a büszkeség jóleső érzéséről és alakuló önbizalmáról.


Személyes kedvenceim a könyvből a Móki a balettiskolában és a Móki regényt ír című mesék. Míg az elsőben a zene szeretete, az általa elért átszellemülés és a színházi világ csodálata játszanak kulcsszerepet, addig utóbbi az irodalmat magyarázza:


„– És mire jó az, ha valaki meséket ír? Arra, hogy a gyerekek olvassák, örüljenek neki és gondolkodjanak rajta. A regényírónak is ez a célja. Olyasmit mond el az embereknek, amit lehet, hogy ők is gondolnak, csak a saját szavaikkal nem tudják kifejezni. Aztán amikor olvassák a regényt, úgy érzik, mintha róluk szólna. Tudod, milyen csodálatos dolog ez, Móki?
Aki jó regényt ír, az maradandót alkot
– mondta Apuka.“

Lampl Zsuzsanna első mesekönyvét szívesen ajánlom minden nagy- és kisgyermeknek, hiszen a főhős kislány egy igazán szerethető, őszinte karakter, akinek szavai által könnyebb lesz kifejezni érzelmeiket. A könyvet Š. Horváth Klára illusztrálta, érdekessége, hogy nem egy kifestetlen, színezhető képet találunk benne

Az ajánlót szerzőtársunk, Jakubecz Erszébet írta.

The following two tabs change content below.
minoritykids

minoritykids

A Minority Kids önkéntesei aktív szülők, anyukák, ügyes nők vagy segítőkész szakképzett szakemberek – online közegben: ***Bartalos Tóth Iveta***Kantner Éva ***Štefkovič Patasi Ági ***Gálffy Hodosy Marianna ***Jakubecz Erzsébet ***Veress Anita ***Érsek Szilvia *** Mészáros Edina ***Sallay Erika-***Reiter Nyitrai Nóra *** Mészáros Krisztina- ***Bíró Huszár Ágnes
minoritykids

Latest posts by minoritykids (see all)