Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

A legtöbb gyerek még ma is ír levelet a Jézuskának. Ma délután viszont már nehéz ajándékhoz jutni. De elárulom ajándékot nemcsak az üzletekben árulnak. A minimalista ajándékozás lényege a tárgyi ajándékok mellett, saját időnk és közösségi élmények megosztása, tapasztalása. De ha ilyesmivel nincs tapasztalatunk, akkor mégis hol és mit ajándékozzunk?

Mire lenne szükségük gyerekeinknek igazán?

Próbálok pár gyors tippel szolgálni, amit az idei szakirodalomból szűrtem ki, saját tapasztalatokkal színezve, de azért nem árulok el mindent, hogy szeretteim, akik a sorokat olvassák, meglepődjenek a fa alatt.

  1. Élmények – ide tartoznak a közös hétvégét, állatkerti látogatók, koncertjegyek, színházbérletek, közös utazások. Gondolkodhatunk extrémebb élményeken is, lehet ez egy vidámpark, elvarázsolt kastély, szabadulószoba, lovagló – vagy sport-utalvány is. Ennek pár éve nagy boomja volt a mindenféle akciós portálokon, ma már felhagyott a popularitással, de találunk pár jó dolgot,ha igazán egyedit szeretnénk, ahol a család minden tagja ott lehet.
  2. Minimalista mesekönyv – Gyerekeknek legalább egy könyv a fa alatt fontos, erről nehéz még a alatt is lemondani, de korlátozni lehet, felnőttnek elektromos könyv, a megoldás. Itt ajánlom rögtön a  Könyv a legjobb barátnő szlogennel nemcsak hogy jó olvasnivalót, de egy igazán hasznos projekteket is támogatunk. Találhatunk ehhez hasonló polgári társulásból még akármennyit, az idei év kedvence nálam a skutocnydarcek.sk, ahol kecskék is vehettek. De erről többet nem árulhatok el…A

Nyomtatható gyorsmegoldlás

Bevallom kicsit egoista ajándéknak tűnhet, mert az ajándékozó is kiveszi a részét, de…ilyenkor 23.-án rettenetesen praktikus, szinte gombnyomásra működik.

3. Hobbi- aktivitás kategória, mivel a maiez kifogyhatatlanul hosszú lista, tényleg fontos ismerni a másik felet, mert akkor lehetünk benne biztosak, hogy ráhibáztunk az igazi álmaira és vágyaira. Én most egy varrótanfolyamot keresek, s már csak a kupont vagy számlaszámot küldöm mailben a férjemnek, aki aztán kinyomtatja, majd a szép A4es papirost piros szalaggal (amit persze én adok neki) átköti és a fa alá teszik.

4. Adjuk csak magunkat, adjuk az élményt és tartalmas közös időtöltést– nagyon egyszerűen hangzik, de a mai világban, ahol egy találkozót összehozni gond és de nincs időnk egymásra odafigyelni, ajándékozzuk azt a legrágábbat, amink van, az időnket családunknak, barátainknak, hisz megérdemlik. Legyen ez egy játszóházas délelőtt vagy séta a szabadban, de akár egy egyszerű gesztus, hogy amikor kell, akkor ott vagyunk a nekik egy kötetlen beszélgetésre.

5. Virtuális valóság azaz IT élmény kategória

Bevallom, ez nem is az én találmányom, hanem a kreatív műszaki beállítottságú férjemé, aki tudatalatt minimalista. Azzal, hogy valóban odafigyelünk egymásra egy- egy beszélgetés vagy családi program alatt, sokszor hozzásegít bennünket ahhoz, hogy sikeresen rájöhetünk egymás valódi szükségleteire.  Ezek néha nem is olyan dolgok (kacatok, clutter az angol szakirodalomban) amik üzletben kaphatóak, de nem án. Erre jó példa a legutóbbi megható történet,  amivel soraimat zárom. A napokban mikor nagymamám egy beszélgetés arról ábrándozott, hogy mennyire szeretett volna Egyiptomba, a piramisokhoz eljutni, de egészsége nem engedi, hogy repüljön, így már nem fogja látni nem is annyira vette senki komolyan..Hallottuk már minden évben , tudjuk, sajnáljuk. Erre jött a virtuális realitás ötlete, s azon ügyködik a család férfitagja, hogy repíti mamát repülőgép nélkül a piramisokhoz. Ehhez egy virtuális szemüveg és program kell csak, meg sok akarat és szervezés…Imádják a gyerekek is.

Minden bizonnyal szebb, letisztultabb, közelibb, önzetlenebb egy ilyen ajándék.

Sok beszélgetős estét, kellemes időtöltést, behavazott téli estéket, de nem „behavazott” elméket és rohangálós, ideges napokat. Addig is míg kicsomagoljátok vagy becsomagoljátok a kis minimalista ajándékot, kevés minimalista karácsonyi bevásárlást kívánok, s mindenkinek sok  időt, arra hogy lélegezzen. Nem hajt senki, nem sietünk sehova,nem vagyunk és nem is  akarunk lenni behavazva, s ne feledjétek a kevesebb néha több…

Békés boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk.

Minority Kids csapata

 

The following two tabs change content below.
Bott Livia
A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Marketinget és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetemen. A gyermekek, család,munkapiac, esélyegyenl témájaval munkája során találkozott a UNDP, Eurocord- Slovakia, Gyermekek órája (Hodina deťom), és Koalícia pre deti (Gyermekekért koalíció) szervezetekben. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg PT elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olasz konyha, olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.
Bott Livia

Latest posts by Bott Livia (see all)