Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Az elmúlt hónapokban gyakran éreztem, hogy kifutnék a világból a mindennapi mókuskerék miatt. A felesleges kilók is villámgyorsasággal szaporodtak a csípőmön. Ezért hoztam egy döntést, amit két éve, a szülés óta halogatok: sportolni fogok újra. Nem csak a gyerek után futni az udvaron, vagy sétálni járni vele, hanem egyedül. Ez lesz a saját énidőm, a
lelki megnyugvásom, az én titkos jó barátom és lelkitársam.


Elkezdtem futni. Elég hozzá egy jó futócipő, rengeteg akarat és kitartás. Indulhatunk. Óriási lendülettel indultam neki, de az első alkalommal, számomra hosszúnak tűnő öt perc után kidőltem. Haza se bírtam gyalogolni. Majd másnap újra és utána újra futócipőt húztam. Átlendültem a holtponton, és mentem. Egyre jobban teljesítettem. Minden alkalommal többet bírtam futni, és mindig valami új vitt tovább. Egy jó zene, amit előző este letöltöttem, egy új futónadrág, amiben nem is éreztem, hogy izzadok, a napsütés, a szél súgása, vagy éppen az eső, ahogy hűtötte az arcom.
Szuper mobil applikációt lehet letölteni a futással kapcsolatban: méri a kilométert, a lépésszámot, az elégetett kalóriát. Be lehet rajta állítani lefutni való távot, és számomra ez a legjobb motiváció. Látom mit értem el, és mennyi van még előttem, ezáltal mindig egy picivel jobb eredményt akarok elérni. Teljesen a nulláról kezdtem, és mindössze három hét alatt lefutottam életem első öt kilométerét. Nagyon elégedett és büszke voltam magamra. Képzeletbeli harmadik kezem büszkén veregette a vállam.

Futni bárhol és bármikor lehet. Nem kell bérletet venni edzőterembe (csak ha valaki a futógépet részesíti előnyben). Erdőben, folyóparton, utcán, a falu körül, sportpályán. Teljesen mindegy. Van, hogy este futok, van, hogy reggelre beállítom az ébresztőm, és felkelek a család ébredése előtt. Futás közben pedig látom, ahogy jön fel a nap. Megnyugtat, egyedül vagyok a gondolataimmal, vagy szinte gondolatok nélkül futok, és szívom magamba a friss reggeli levegőt.

Fussátok ki magatokból a felgyülemlett feszültséget, a problémákat. Ennyi kell. Kell a családi harmóniához is. Kiegyensúlyozottabb anya egyenlő nyugodtabb család. Ez saját tapasztalat. Mindezek mellett a futás nem csak a léleknek tesz jót, a testnek is, hiszen a legjobb alakformáló, erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, lassítja az öregedést, felgyorsítja az anyagcserét, elősegíti a helyes testtartást, csökkenti a narancsbőrt, megfelelő koleszterint-szintet eredményez, stabilizálja a vérnyomást. Rendszeres futással megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések, az asztma és az ízületi problémák. Nők számára kifejezetten jó sport, mivel csonterősítő hatása is van. Plusz egy jó tipp. A neten olvastam, hogy a világon két jóféle izomláz van: az egyik jó futás utáni. Ezt garantáltan így igaz. Csúcs érzés.

Elkezdeni nehéz, nagyon nehéz. Ha az első brutális izomláz után újra elmész futni, és kifutod a testedből a fájdalmat, biztosan állítom, hogy „futás függővé” fogsz válni. Én az lettem: a futás elkezdése utáni hetekben volt egy álmom, melyben mérges voltam, és álmomban a düh miatt elkezdtem futni. Kérdezem én: mi ez, ha nem függőség?

The following two tabs change content below.
Vanek Mária

Vanek Mária

Egyetemi diplomáját a Nyitrai Konstantin Filozófia Egyetem szerezte, kétnyelvű ügyvitelszervezés szakon. Feleség, anya, nő. A futás szerelmese lett. Hobbija a gasztronómia és az írás. Főleg az utóbbi, és legjobb, ha Duna partján teheti. Számára az a legnagyobb pihenés. Gyermeke a fő motivátora az életében.
Vanek Mária

Latest posts by Vanek Mária (see all)