Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_1/d/9/d9fc26de-32ab-41ff-a8f2-202ea3d1c327/minoritykids.sk/web/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5763

Először is tisztázzuk, mit is takar ez. A szülési terv egy a kismama által lapra vetett összegzés, amely listába foglalva tartalmazza azokat a pontokat, kéréseket, érzéseket, kívánságokat, amelyeket a várandós a lehetőségekhez képest szeretné, ha a szülőszoba személyzete betartana a vajúdás-szülés, illetve az újszülött ápolásával kapcsolatban. Ez így mind szépen hangzik ugye? Egy kismama, aki leírja elképzeléseit, hogyan szeretné világra hozni gyeremekét. Erre a legideálisabb idő a terhesség 34.-36. hete, amikorra is kirajzolódnak az elképzeléseid, és biztos vagy a dolgodban.

A mi tájainkon is ismerjük az ilyet. Kórházi munkám során találkoztam párszor szülési tervezettel. Izgatottan vártam az ilyen szüléseket, hiszen valami új, szokatlan dologgal álltunk szemben. Bár nagy reményeket nem fűztem hozzá, hiszen nehézkes az ilyet betartani egy olyan kórház szülőszobáján, ahol már több éve egy megszokott folyamat és rendszer szerint történnek a szülések. Hiába kezdő, lelkes szülésznő az ember, nagyrészt az orvos és a rendszer dönt. Mint szülésznő, a lehetőségekhez képest igyekeztem minden vajúdó nőnek, az előírt gyógyszerek beadása mellett, lelki támaszst is nyújtani. Hiszen sok minden múlik azon is, milyen környezetben találja magát egy terhes nő. Azonban már voltak extrém kérések is, melyeket egy kórházban ehetetlen véghezvinni. Egy születés-házban már más a helyzet.

De mit is tartalmazzon egy szülési tervezet?
Általános adatok. Itt felsorolhatod azokat az alap infókat, amelyeket szeretnél az orvossal és a nővérekkel megosztani. Ide írhatod azokat a folyamatokat, amelyeket előnyben részesítesz, hogy hogyan képzeled el a betegápolást, milyen beavatkozástól tartasz, vagy éppen félsz.
Kísérő személy. A vajúdás során, és a szülésnél szeretnéd- e az általad választott közeli személy jelenlétét, vagy sem, illetve szeretnéd-e vagy nem, hogy a szülésedet végigkísérjék gyakornokok vagy más diákok.
Információközlés. Ebben a pontban taglalhatod, hogy szeretnél előre informálva lenni minden egyes beavatkozásról, vizsgálatról, valamint azok eredményeiről, szeretnéd tudni mi miért történik, komplikációk esetén ne hagyjanak ki a döntéshozatalból.
Vajúdás. Kívánod-e vagy nem, hogy beindítsák a szülést, túlhordás esetén szeretnél-e konzultálni az orvosoddal, hogy mi várható, milyen lehetőségek vannak, vajúdáskor szeretnél-e szabadon mozogni a vajúdóban, zuhanyozni, fittlabdázni, alternatív módszerekkel csillapítani a fájásokat, epidurális fájdalomcsillapítást kérsz-e, ha a helyzet úgy hozza, és fokozottan kell a baba szívhangját figyelni, kéred-e annak csökkentését a legszükségesebb minimumra, szeretnél-e folyadékot magadhoz venni vajúdáskor, beleegyezel- e a beöntésbe, és a szeméremszőrzet leborotválásába.
Szülés, a kitolási szakasz. Milyen testhelyzetben szeretnél szülni (félülőtesthelyzet, ülőtesthelyzet szülőszéken, guggolva), ösztönösen, érzéseidre hagyatkozva szeretnél-e nyomni, vagy hagyod, hogy irányítsanak, szeretnél-e gátvédelemmel szülni, vagy egyet értesz a gátmetszés szükségességével, szülés után szeretnéd-e, ha rögtön a mellkasodra tennék az újszülöttet, és sokáig lennétek így bőr a bőrön kontaktusban, szeretnéd-e levetetni a köldökzsinórvért, a szülés levezetését gyakorlott szülészorvosra bízod-e, vagy esélyt adsz akár egy frissen végzett orvosnak, vagy szülésznőnek.
Újszülött. Ebbben a pontban a szoptatás fontosságát erősítheted részedről, hogy anyamellből történő etetésen kívül máshogy nem szeretnéd táplálni kisbabádat, vagy nem zárkózol el más lehetőségek elől sem.

Miután megírtad szülési tervezetedet, ne felejtsd el azt megbeszélni azt szülészorvosoddal, illetve a szülészeti osztály kompetenseivel. Hogy könyebben menjen az együttműködés, keress fel olyan orvost és kórházat, akik ebben partnerek.
Hogy válaszoljak is a címben feltett kérdésre: a válasz nem olyan egyszerű. Viszont néha, pont azért kell „harcolni” pl. egy szülési tervezet formájában, ami egyébként teljesen természetes és normális folyamat, vagy elvárás, illetve kérés. Amivel azonban tisztában kelle lenni, hogy egy ilyen tervezet pontjait, ha az édesanya és a magzat állapota úgy hozza, nem lehet minden esetben érvényesíteni.

A cikk írója Veress Anita, a Gravid Innfo tanácsadója.

The following two tabs change content below.
Veress Anita

Veress Anita

Gravid Info Consultant
Anita WP munkatárs a projektben, illetve a projekt facebook oldalának social managere, szakmai végzettségét tekintve diplomás szülésznő. Egyetemi tanulmányait a pozsonyi Szlovák Egészségügyi Egyetem szülészeti és nőgyógyászati karán végezte, mint szülésznő, baccalaureatusi címet szerezve. Dolgozott a dunaszerdahelyi és galántai kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán szülésznőként. Dolgozott a pozsonyi ProCare rendelőintézet szülészeti és nőgyógyászati rendelőjében is. 2015 októbertől magánvállalkozóként vezeti a Gravid infó névre hallgató terhességi és szoptatási szaktanácsadást, mellette bedolgozik férje projektjeibe is. Számára a gyermek legjobb érdeke már a szülőszobán keződik, s emelett fontosnak tarta az egészséges életmódot várandóság idején is. Hobbijai az olvasás, sütés, blogírás.
Veress Anita

Latest posts by Veress Anita (see all)