skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Toleranciát Gyereknapra

Toleranciát gyereknapra

A világ gyermekeinek napjára nem is lehet mást kívánni, mintsem megértést és összefogást a gyermekek és szüleik közt, gyermekek és más gyermekek közt. A nemzetközi gyermeknapot, június 1-jén sok helyen kültéri rendezvénnyel és rengeteg gyermekkel együtt ünnepeljük, de tudjuk-e, hogy hogyan alakult ki ez az ünnep, és mi a valódi üzenete a mai gyermekek számára? Az Egyetemes Gyermeknap (Universal Children;s Day) az ENSZ által javasolt nap, amelyet 1954 óta minden országban valamilyen formában megünnepelnek. Az ünnep célja, hogy megemlékezzünk a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértéséről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

A világ gyermekeinek testvérisége elsősorban toleranciát jelent, megértést és békét, boldogságot és méltóságot, egy szép gyermekkor biztosítását minden apróság számára. A gyermekek, akik mások történelmét, tradícióját, szokásait megismerik gyermekkoruk során, valamivel könnyebben respektálják más emberek kultúráját, elfogadják a különbségeket és általában véve kíváncsibbak, nyitottabbak a világ dolgai iránt. Érdekli őket, hogy hogyan működik a világ.

RoMAgyar gyereknap

Mi a helyzet az elfogadás kérdésével olyankor, ha egy gyermek roma etnikumból érkezve, és magyar családi hátérrel rendelkezve teljesen szlovák nyelvi közegben nő fel teljesen szlovák városban? Erről kérdeztük Agnes Horváthovát, a 4 éves kis pozsonyi roma Oli nagymamáját, aki magyar (pozsonypüspöki) környezetben nevelkedik, de tudvalevő, hogy a roma, a magyar és a szlovák egyaránt származásának gyökere. Hogy nevelkedik, hogyan reagál egy ilyen gyermek?

„Szlovákiában bevett szokás, hogy sokan inkább a könnyebb utat választják, vagyis a szlovák közeg nyomásának engednek. Egy roma unoka esetében a magyar gyökereket nehéz megtartani a fővárosban. Mégis van kivétel. A szlovák kultúra, a többségi létnél lehet mérvadó, de a lelke mélyén kell, hogy a magyar és roma származású kisgyermek érezze majd, mit kapott a családjától. Minden kultúrából a legszebb elemet szeretnénk neki megmutatni, így a kislány a roma család fontosságát is tanulja. Az összetartozás által elég neki az, hogy érezze, valami nagyobbnak is a részei vagyunk.” – vallja a nagymama.

  „Ha hallja a magyar szót, már keveset ért, de szeretném, hogy felnőttként Pozsonyban, a szlovák közegben a szíve mélyén a  roma család erejét vigye magával. Az ilyen világban szükség van a családra, arra, hogy valahova tartozunk, s nem fúj el minket a szél. A multikulturalitás az ő esetében a nevelésben és magyarázatokban is megnyilvánul. Az unokámat azért tanítom így, mert a szólás, hogy ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz, mindig érvényes. Leginkább nálunk Közép Európában, ahol húsz kilométert utazunk, és az emberek máris más nyelven beszélnek, ez kiemelten fontos.” – mondja Horváth Ágnes, a www.minoritykids.sk, roma szülőknek szánt szlovák nyelvű oldalának szerkesztője.
A júniusi gyermeknap a roma kultúra számára a tolerancia napja. A Romano Kher polgári társulás viszont az emberi jogok napján, decemberben is szervez rendhagyó emberjogi gyermeknapot.

   Tabu, vagy büszkeség? Titok vagy hagyományőrzés a zsidó gyökerek megtartása? A fővároshoz közeli kertvárosszerű településen, ahol élek, a legtöbb család kisgyerekeket nevel, és ezek az értelmiségi családok ezt nagyon toleráns módon próbálják végezni. Nem tudom, hogy ez a fajta közös véleményünk a toleranciáról a magyar kultúra ismeretéből és közelségéből adódik-e. Kérdésemre, hogy nevelik a majd kétéves tipegő gyerkőcöt, az egyöntetű válasz a tolerancia volt.

„A tolerancia mindennek  az alapja. Mindkét kultúra fontos, a húsvétot ezért kétfajtaképpen is bemutatjuk, a kicsit idővel a zsidó imaházba is elvisszük. A legfontosabb, az a családunk történetének és származásának vállalása, a múlt és jelen összekapcsolása.” – mondja a zsidó gyökerekkel rendelkező apuka, aki feleségével már a nevelési módszerek leszögezésénél megegyezett, hogy mindkét kultúrát ápolják majd, s a nagyszülők nyelvét, a magyart is behozzák a gyermek életébe hétvégenként. Az izraeli gyermeknap november 20.-a, ez pedig a gyermekek jogainak világnapjával esik egybe, a zsidó családokban ez a nap különösképpen a jogok erejének ünneplését jelenti.

A gyermeknap üzenete tehát világszerte magában foglalja a toleranciára nevelés lényegét, a gyermeki öröm biztosításának fontosságát, amelynek a kulcsa a következő: a gyermeknek elsősorban a szülő figyelmére, elfogadására, szeretetére és idejére van szüksége, mert így tanusí tmajd megértést a világ más gyerekei iránt.

A cikkel összefüggő írást elolvashatjátok ezen az oldalon, nemsokára a Minority kids oldalán is olvasható lesz.

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top