skip to Main Content

A Minority Kids szlovákiai magyar kisebbségi gyermekjogvédelmi és közhasznú , informatív, közösségépítő projekt.

A gyermekÉRTék! Mindent a gyereknevelésről: szakértőktől érhetően és őszintén. A szlovákiai magyar gyermekek érdekvédelmi projektje.

A www.minoritykids.sk weboldal jelenlegi két fontos alappilére a gyerekek és az anyák, akik információt, online társaságot, hasznos olvasnivalót keresnek. A magyar, roma és magyarul beszélő roma szülők és gyermekeik közös érdeklődési körük alapján kialakított közössége a multikulturális társadalom fontos részét képezheti.

FUTUREG Logo_final

Hosszú távú víziónk egy olyan online kávézó és online tanácsadó segélyközpont kialakítása, amelyen belül kölcsönösen segítenék egymást az anyák, és amely támogatná őket munkavállalásuk terén is.

Ez a szlovákiai magyar kisebbségben élő gyermek-érdekvédelmi, anyákat támogató, családbarát portál a gyermekek értékesebb és kisebbségben spercifikus nevelése miatt jött létre Szlovákiában.

Fő küldetésünk a kisebbségben élő gyermekek érdekeinek védelme, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján, miközben nagy hangsúlyt fektetünk a más kisebbségi szervezetekkel való együttműködésre, mint például a Minority Kids projekt roma partnerszervezettel, a Romano Kher Polgári Társulással, amely 2007 óta foglalkozik a roma kisebbség érdekképviseletével.

A Phoenix Polgári Társulás, a Minority Kids projekt alapító partnere, régóta foglalkozik a szlovákiai magyar nők és gyermekek esélyegyenlőségével, amiről a szervezet eddigi projektjei is tanúskodnak. A Minority Kids a Romano Kher Polgári Társulással együtt jött létre, az OZ FutuReg által szakmailag is segítve.

Miért éppen a gyerekek?

A fő célcsoportunk a szülők, elsősorban az anyák és gyermekeik, akik a Szlovákiában élő magyar kisebbséghez tartoznak, internet-felhasználók. A célcsoport hozzávetőlegesen 50 000 ‒ 100 000 személyt jelent. Ennek a csoportnak az anyanyelvén készítjük elő online elérhető tájékoztató weboldalunkat arról, hogy hogyan érvényesítsék jogaikat és érdekeiket, hogyan igazodjanak el az élet „útvesztőjében”. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindez megvalósuljon!

 

 • Kisebbségi helyzetben élő gyerekek ‒ akiknek a jogai mind az állami intézmények, mind a civil szervezetek érdeklődésének perifériájára kerültek.
 • Kisebbségi helyzetben élő családok ‒ blogbejegyzéseink közérthető formában dolgoznak fel aktuális témákat, így a szakmai szempont mellett tájékoztatunk is.
 • Kisebbségi helyzetben élő szülők ‒ elsősorban a nőket, az anyákat szeretnénk megszólítani olyan információkkal, amelyek a mindennapi életben, elméleti és gyakorlati jogi, egészségügyi, munkapiaci helyzetükkel kapcsolatos problémáikra is választ adhatnak.

Céljaink

A projekt célja a szlovákiai kisebbségben élő gyerekek közvetett támogatása az anyákon, vagy a hozzájuk legközelebb álló hozzátartozójukon keresztül. Az online teret a következő elvek alapján alakítottuk ki:

 

 • JOGVÉDELEM – rendszerszerű változások kezdeményezése és támogatása a családi jog terén szlovák szervezettek együttműködve
 • TÁJÉKOZTATÁS – közvélemény tájékoztatása, tudásszintjének növelése a gyerekjogok és az anyai jogok terén
 • SEGÍTSÉG – tanácsadás a gyermeknevelés, fejlesztés, egészség és kultúra világában, segítség közvetítés bántalmazott nőknek és gyermekeiknek a weboldalon általánosságban, az online tanácsadóban anonim módon
 • FELVILÁGOSÍTÁS – a gyerekeknek  és anyáiknak nyújtandó érdekvédelmi  vagy jogi segítségről, emberjogi, gyermekjogi, munkajogi és kisebbségi témákról
 • TANÁCSADÁS – információik, tanácsok a kisebbségben élő gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését és globális helyzetét illetően, egészségügyi, szociális és más szakemberek névsora, akik a gyermek anyanyelvén beszélnek (gyermekorvos, pszichológus, coach,fejlesztő szakember, stb.)
 • HÁLÓZATÉPÍTÉS- hazai és külföldi szervezetekkel való együttműködés, közös célok irányába
 • OKTATÁS – gyakorlati tanácsok kétnyelvű és anyanyelvi oktató-tájékoztató módszer az óvodáskorú gyermekek számára, hogy koruknak megfelelő szinten ismerjék jogaikat és lehetőségeiket.
 • NEVELÉS- közhasznú cikkeink nem titkolt szándéka a társadalmi nevelés szerepe, a család és gyermek központiságával
 • KIADVÁNYOK – az egyes témákhoz kapcsolódó tanulmányok és cikkek közzététele
 • KÖZÖSSÉG- anyák, családok aktív bekapcsolása egy olyan közösség kialakítása, amelyen belül a tagok kölcsönösen átadják egymásnak tapasztalataika

 

Az érdeklődők, vagy problémákkal küszködő olvasók felvetései és kérdései nevük feltüntetése nélkül, anonim módon jelennek meg a weboldalon, a válaszokat és a megoldási javaslatokat szakemberekkel konzultáljuk a családjog, a kisebbségi jog, a nők munkapiaci helyzete, a pszichológia és az életvezetési tanácsadás területéről.

GYEREKEK: A gyerekek súlyos problémái, amelyekről ők maguk gyakran félnek beszélni, és titkolják a legközelebbi hozzátartozóik előtt is, főként a diszkrimináció, az intolerancia és a családi erőszak, az iskolai agresszió vagy a gyermek korosztályán belüli megkülönböztetése más nemzethez vagy fajhoz tartozása miatt.

ANYÁK: Gyakori súlyos problémák, amelyről a nők személyesen félnek beszélni a szexuális zaklatás, a családon belüli erőszak, a mobbing, a diszkrimináció, de a családi és partnerkapcsolatok egyéb problémái is, valamint a munkahelyi hátrányok (például a szülési szabadság utáni belépés a munkaerőpiacra), a gyermek egészséges fejlődése.

Elérhet minket:

ANONIM módon egy online űrlap kitöltésével, ami alapján megtudhatjuk, mi bántja, milyen problémával küszködik, szakembereink pedig a weboldalunkon közzé teszik a választ problémájára a Tanácsadó blogbejegyzései alatt, természetesen a nevének feltüntetése nélkül.

Jelen vagyunk a Facebookon is, ahol üzenetet küldhet, vagy az info@minoritykids.sk címen

Amennyiben igényes, szakmaibb olvasnivalót keres, e-bookjaink közt találhat.

A weboldal tevékenysége és felépítése:

 • Online tanácsadás szlovákiai magyar szakemberek segítségével
 • Tematikus blogbejegyzések aktuális gyermeknevelési kérdésekben
 • OLVASSA ROVATAINKAT 5 témában magyarul: Anyaság, Egészség, Lélek, Oktatás, Kultúra
 • Jogi kérdéseinket az Oktatás vagy Tanácsadó rovatban találja.

Megjelenéseink

2019, ma7 Gyerekek a közösségi oldalak fogságában
2019, Új Szó Nem ismerik eléggé a jogaikat a gyerekek
Szomolai Andrea, 2019, ma7 Gyermekjogok a szlovákiai magyar gyermekek szemével
Molnár Péter, 2019, Vasárnap Szeretni és szeretve lenni
Bott Lívia, 2019, Vasárnap Megkérdeztük: Kétgyermekes anyaként hogyan lehet kellően összeegyeztetni a családot és karriert?
Vanek Mária, 2019, Vasárnap A férjem apaként
Bott Lívia, 2019, Vasárnap Gyermekeinknek a legjobbat
Bott Lívia, 2019, Vasárnap Gyermekeink az internet
Ázsoth Réka-Bott Lívia, 2017, Vasárnap A szakanyák online kávéháza
Gállfy Hodosi Marianna, 2018, Vasárnap, Gyerekcipő-egyyszeregy
Veress Anita, 2018, Vasárnap Mit szabad és mit nem egy szülőszobán?
Veress Anita, 2018, Vasárnap Kánikula kismamaként
Barthalos Hlavácsek Réka, 2018, Vasárnap Miért nyűgös a baba?
Bott Lívia, 2018, Vasárnap Megértés és elfogadás kisgyermekkortól
Bott Lívia, 2018, Vasárnap A többkultúrájú gyerekek
Érsek Szilvia, 2017, Vasárnap Közös játék, másként
Radi Anita, 2018, Ma7 Online zaklatás: a célpont akár az ön gyermeke is lehet
Megjelenés a Somorja és Vidéke XXVIII. Évfolyamának 7-8. számában.
Lampl Zsuzsanna, 2017, Új Szó Gyerekek kisebbségben
2017, bumm.sk “Gyermekek kisebbségben“ konferenciát rendeznek Somorján
2017, Dunaszerdahelyi “Gyermekek kisebbségben“ konferencia pénteken dunaszerdahelyi előadókkal is

Örömmel tölt el bennünket, hogy megbízható szerzőknek minősített a Vasárnap hetilap a portál ezen szakembereit: Érsek Silvia gyermekpszichológus, a MinorityKids munkatársa; Bott Lívia a MinorityKids alapítója, Veress Anita szülésznő,  Tóth Erika, tanár, a Minority Kids munkatársa, Molnár Péter, andragógus, emberi erőforrás tanácsadó, a Minority Kids munkatársa, a Mamaklub szerzői.

Így segíthet a MinorityKidsnek

Amennyiben szeret írni, érdeklik a gyerekek vagy foglalkozása tanító, jogász, pszichológus, coach esetleg olyan aktivitást végez, ami segíthet a projektnek, jelentkezzen, szívesen várjuk a csapatba.

A projekt gyermekneveléssel, fejlesztéssel, szlovákiai magyar gyermekkultúrával,életmóddal foglalkozik. Kezdetben gyermekjogi, valamint érdekvédelmet biztosító szakmai blogot és információs anyagokat közölt. Az érdeklődők vagy problémákkal küszködő olvasók felvetései és kérdései nevük feltüntetése nélkül, anonim módon jelennek meg a weboldalon, a válaszokat és a megoldási javaslatokat szakemberekkel konzultáljuk pedagógus, szociális munkás, mediátor, couch, pszichológus vagy más helyi szakemberekkel. Sok új téma is felmerülhet, amit ONLINE rovatunkban találhatnak.

Ahhoz, hogy online közösségünk zökkenőmentesen működhessen, hosszútávon keresünk:

 1. Önkénteseket – blogger, marketinges, PR-os Facebook, Social Media, újságírás, fordítás (HU- SK) és egyéb adminisztratív feladatokra
 2. Adományozó szponzorokat, akik a szakemberek idejét tudják szimbolikusan honorálni
 3. Nem pénzbeli adománnyal való hozzájárulást is elfogadunk: tudást , tanácsadást, segítség közvetítését

Együttműködés érdeklődése esetén keressen az elérhetőségeinken.

Támogatóink

Támogatók a 2021-es évben

Támogatók a 2019-es évben

tamogatok-bga

Támogatók a 2020-as évben

Támogatók a 2018-as évben

Támogatók a 2017-es évben

Támogatók a 2016-os évben

Back To Top