skip to Main Content
info@minoritykids.sk

A Minority Kids szlovákiai magyar kisebbségi gyermekjogvédelmi és közhasznú , informatív, közösségépítő projekt.

A gyermekÉRTék! Mindent a gyereknevelésről: szakértőktől érhetően és őszintén. A szlovákiai magyar gyermekek érdekvédelmi projektje.

A www.minoritykids.sk weboldal jelenlegi két fontos alappilére a gyerekek és az anyák, akik információt, online társaságot, hasznos olvasnivalót keresnek. A magyar, roma és magyarul beszélő roma szülők és gyermekeik közös érdeklődési körük alapján kialakított közössége a multikulturális társadalom fontos részét képezheti.

FUTUREG Logo_final

Hosszú távú víziónk egy olyan online kávézó és online tanácsadó segélyközpont kialakítása, amelyen belül kölcsönösen segítenék egymást az anyák, és amely támogatná őket munkavállalásuk terén is.

Ez a szlovákiai magyar kisebbségben élő gyermek-érdekvédelmi, anyákat támogató, családbarát portál a gyermekek értékesebb és kisebbségben spercifikus nevelése miatt jött létre Szlovákiában.

Fő küldetésünk a kisebbségben élő gyermekek érdekeinek védelme, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján, miközben nagy hangsúlyt fektetünk a más kisebbségi szervezetekkel való együttműködésre, mint például a Minority Kids projekt roma partnerszervezettel, a Romano Kher Polgári Társulással, amely 2007 óta foglalkozik a roma kisebbség érdekképviseletével.

A Phoenix Polgári Társulás, a Minority Kids projekt alapító partnere, régóta foglalkozik a szlovákiai magyar nők és gyermekek esélyegyenlőségével, amiről a szervezet eddigi projektjei is tanúskodnak. A Minority Kids a Romano Kher Polgári Társulással együtt jött létre, az OZ FutuReg által szakmailag is segítve.

Miért éppen a gyerekek?

A fő célcsoportunk a szülők, elsősorban az anyák és gyermekeik, akik a Szlovákiában élő magyar kisebbséghez tartoznak, internet-felhasználók. A célcsoport hozzávetőlegesen 50 000 ‒ 100 000 személyt jelent. Ennek a csoportnak az anyanyelvén készítjük elő online elérhető tájékoztató weboldalunkat arról, hogy hogyan érvényesítsék jogaikat és érdekeiket, hogyan igazodjanak el az élet „útvesztőjében”. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindez megvalósuljon!

 • Kisebbségi helyzetben élő gyerekek ‒ akiknek a jogai mind az állami intézmények, mind a civil szervezetek érdeklődésének perifériájára kerültek.
 • Kisebbségi helyzetben élő családok ‒ blogbejegyzéseink közérthető formában dolgoznak fel aktuális témákat, így a szakmai szempont mellett tájékoztatunk is.
 • Kisebbségi helyzetben élő szülők ‒ elsősorban a nőket, az anyákat szeretnénk megszólítani olyan információkkal, amelyek a mindennapi életben, elméleti és gyakorlati jogi, egészségügyi, munkapiaci helyzetükkel kapcsolatos problémáikra is választ adhatnak.

Céljaink

A projekt célja a szlovákiai kisebbségben élő gyerekek közvetett támogatása az anyákon, vagy a hozzájuk legközelebb álló hozzátartozójukon keresztül. Az online teret a következő elvek alapján alakítottuk ki:

 • JOGVÉDELEM – rendszerszerű változások kezdeményezése és támogatása a családi jog terén szlovák szervezettek együttműködve
 • TÁJÉKOZTATÁS – közvélemény tájékoztatása, tudásszintjének növelése a gyerekjogok és az anyai jogok terén
 • SEGÍTSÉG – tanácsadás a gyermeknevelés, fejlesztés, egészség és kultúra világában, segítség közvetítés bántalmazott nőknek és gyermekeiknek a weboldalon általánosságban, az online tanácsadóban anonim módon
 • FELVILÁGOSÍTÁS – a gyerekeknek  és anyáiknak nyújtandó érdekvédelmi  vagy jogi segítségről, emberjogi, gyermekjogi, munkajogi és kisebbségi témákról
 • TANÁCSADÁS – információik, tanácsok a kisebbségben élő gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését és globális helyzetét illetően, egészségügyi, szociális és más szakemberek névsora, akik a gyermek anyanyelvén beszélnek (gyermekorvos, pszichológus, coach,fejlesztő szakember, stb.)
 • HÁLÓZATÉPÍTÉS- hazai és külföldi szervezetekkel való együttműködés, közös célok irányába
 • OKTATÁS – gyakorlati tanácsok kétnyelvű és anyanyelvi oktató-tájékoztató módszer az óvodáskorú gyermekek számára, hogy koruknak megfelelő szinten ismerjék jogaikat és lehetőségeiket.
 • NEVELÉS- közhasznú cikkeink nem titkolt szándéka a társadalmi nevelés szerepe, a család és gyermek központiságával
 • KIADVÁNYOK – az egyes témákhoz kapcsolódó tanulmányok és cikkek közzététele
 • KÖZÖSSÉG- anyák, családok aktív bekapcsolása egy olyan közösség kialakítása, amelyen belül a tagok kölcsönösen átadják egymásnak tapasztalataika

Szeretne segíteni?

Az érdeklődők, vagy problémákkal küszködő olvasók felvetései és kérdései nevük feltüntetése nélkül, anonim módon jelennek meg a weboldalon, a válaszokat és a megoldási javaslatokat szakemberekkel konzultáljuk a családjog, a kisebbségi jog, a nők munkapiaci helyzete, a pszichológia és az életvezetési tanácsadás területéről.

GYEREKEK: A gyerekek súlyos problémái, amelyekről ők maguk gyakran félnek beszélni, és titkolják a legközelebbi hozzátartozóik előtt is, főként a diszkrimináció, az intolerancia és a családi erőszak, az iskolai agresszió vagy a gyermek korosztályán belüli megkülönböztetése más nemzethez vagy fajhoz tartozása miatt.

ANYÁK: Gyakori súlyos problémák, amelyről a nők személyesen félnek beszélni a szexuális zaklatás, a családon belüli erőszak, a mobbing, a diszkrimináció, de a családi és partnerkapcsolatok egyéb problémái is, valamint a munkahelyi hátrányok (például a szülési szabadság utáni belépés a munkaerőpiacra), a gyermek egészséges fejlődése.

Elérhet minket:

ANONIM módon egy online űrlap kitöltésével, ami alapján megtudhatjuk, mi bántja, milyen problémával küszködik, szakembereink pedig a weboldalunkon közzé teszik a választ problémájára a Tanácsadó blogbejegyzései alatt , természetesen a nevének feltüntetése nélkül.

Jelen vagyunk a Facebookon is, ahol üzenetet küldhet, vagy az info@minoritykids.sk címen

Amennyiben igényes, szakmaibb olvasnivalót keres, Ebookjaink közt találhat.

A weboldal tevékenysége és felépítése:

Back To Top