skip to Main Content
Egy Elhivatott Gyermekfogorvos  #1

Egy elhivatott gyermekfogorvos #1

Sorozat: Gyerekkel a fogorvosnál

A felvidéki lány, a Duna partján fekvő faluból, Dunaradványról származik, aki a fogászati rendelő után motorra ülve élvezi a szabadságot. Kérdéseimre Dr. Balogh Enikő válaszol.

Kedves Enikő! Köszönöm, hogy időt szakítottál rám, és válaszolsz a kérdéseimre.

Szia! Én köszönöm a felkérést, igazán jól esett, hogy épp rám esett a választásod!

Miért választottad ezt a pályát?

Tizennégy évesen döntöttem el, hogy fogorvos szeretnék lenni. Volt jó és rossz fogászati élményem is. A rossz az volt, hogy kis tiniként nem voltam olyan viszonyban a fogorvosommal, hogy elmerjem neki mondani: örülnék, ha fehérebbek lennének a fogaim. Így a gyógyszertárban vett fehérítő por sajnos úgy lemarta a fogzománcom, hogy sorra kezdtek kilyukadni a fogaim. Mikor kiderült, hogy mi volt az okozója még jól le is teremtett.
Igazából engem mindig érdekeltek a fogaim, zavart, hogy görbén állnak. A fogszabályozós fogorvosom volt rám a legnagyobb hatással. Ő kedves volt, megértő, vele mindent meg lehetett beszélni. Nagyon vártam, hogy a fogszabályzót végre nekem is feltegyék és ugyanennyire vártam, hogy végre levegyék és tudjak egy jót harapni. Mivel lány vagyok, ráadásul balkezes és alacsony, meg amúgy is nem épp közkedvelt a szakma, sokan próbáltak lebeszélni, más útra terelni, de én kitartottam. Közben rengeteg érvet gyűjtöttem amellett, hogy miért épp a fogak és a fogszabályozás érdekel. Röviden csak annyit szoktam mondani, hogy a szép mosolyért tanultam ezt a szakmát.

Miért lettél gyerekeket ellátó fogorvos?

Ez idővel magától így kialakult. Valahogy az élet úgy hozta, hogy egyre több tapasztalatom lett a velük végzett munka során. Rengeteg prevenciós alkalmat tartottunk óvódákban, iskolákban, volt, ahol teljesen egyedül csináltam. A Bátor Táborból milliónyi kedves kis történetem van a lurkókkal, a Dentál Kópéban már több mint egy éve kezelek csak gyerekeket. Minél több időt töltök velük, annál jobban szeretem őket. Kis csodák, nagyon okosak, ügyesek, talpraesettek, jól motiválhatók. Persze mindegyik gyerekhez más út vezet, és ez is nagyon izgalmas feladat, hogy sikerüljön a félénkeket és a vagányokat is kezelni. Azt szeretem a legjobban, hogy őszinték, igazságosak és betartják a szabályokat. A Bátor Tábor önkénteseként tapasztalatból tudom, hogy a dicséret, a megfelelő motiváció, életeket változtathat, és változtat is. Tapasztalatból tudom azt is, milyen a jó és a rossz gyerekkori fogászati élmény, nehéz és hatalmas kihívás egy olyan gyereknek jó élményt nyújtani, akit otthon azzal riogatnak, hogy ha rossz lesz, elhozzák fogorvoshoz, pláne, ha tényleg akkor találkozunk először, mikor fáj a fogacska. Viszont, ha egy ilyen gyermeknek a sok aggálya ellenére jó lesz az első fogászati élménye, ha betartom én is a játékszabályainkat, akkor megnyerem őt magamnak egy életre. Én igazából azért dolgozok, hogy a gyerekek szeressenek fogorvoshoz járni, szeressenek fogat mosni, értsék meg a szájápolás miértjét és fontosságát még akkor, mikor tejfogaik vannak. Fontos, hogy idősebb korban, mikor már maradó fogaik leszek, tudatosan figyeljenek oda fogaik épségére, igényük legyen a rendszeres ellenőrzésre, és önfeledt mosollyal, magabiztos felnőttként is tudjanak jó példát mutatni a következő generációnak.

Manapság elég ritka a gyermekfogászat a környékünkön. Mitől más a ti
klinikátok egy átlagos fogászattól? Mivel könnyítitek meg a gyermekek
kivizsgálását? Hogyan győzitek le azt a bizonyos tévhitet, hogy fogorvoshoz járni nagyon rossz?

Gyerekekkel dolgozni mindig nehezebb, sok fogorvosnak kevés a tapasztalata velük, nincs türelme hozzájuk. Bár az egy ülésben elvégzett tényleges munka rövidebb időt vesz igénybe, mint a felnőtteknél, de összeséggében gyerekeket kezelni időigényesebb. Van, akit fél órát is biztatok, kérlelek, csak egy egyszerű szájnyitásért. Ha nincs akut probléma, a gyerekeknél mindig csak az ő tempójukban szabad haladni, meg kell várni, míg elnyerjük annyira a bizalmát, hogy együttműködővé váljon.
Felnőttekkel könnyebb már csak azért is, mert ők önszántukból jönnek, a gyerekeket mindig a szülők hozzák, akik vagy segítik, vagy hátráltatják a munkák, ez is mindig kétesélyes. A DentálKópé abban más, hogy nekünk az a filozófiánk, hogy hisszük, hogy élmény lehet a fogászati kezelés. Létrehoztunk egy olyan különleges helyszínt, ahol a gyerekeket egy mesevilág varázsolja el. A várakozás idejét pedig kreatív játékokkal tölthetik, mintha csak egy játszóházban lennének. A fogorvosok gyermekközpontúak, kedvesek, türelmesek, a legmodernebb anyagok és eszközök segítségével fájdalommentesen végzik el a fogászati beavatkozásokat. A piciknél, csakúgy, mint a oviban, lehetőség van beszoktatásra. Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, játékosan megtanítjuk a helyes fogmosást, fogszabályozó orvosunkhoz irányítjuk a szabálytalan fogsorú gyerekeket. A kisebbek kezelés közben mesét is nézhetnek. Vállaljuk a fogyatékos gyermekek ellátását is. Szükség esetén altatóorvosunk segítségével bódításban is végzünk kezeléseket.

Melyek a leggyakrabban előforduló problémák, amelyekkel hozzátok fordulnak?

Leggyakrabban azért jönnek, mert szuvas fogat találnak a gyerekeknél. A másik gyakori dolog, hogy a gyermeknek fájt a foga, elvitték ügyeletbe vagy felnőtt fogászatra, ott megijedt a gyermek, nem volt együttműködő, félig-meddig sikerült a kezelés, és be kellene fejezni, meg a többi esetleges gondot ellátni. Ez fogorvosi szempontból sokkal nagyobb kihívást jelent, de az esetek nagy többségében megbirkózunk ezzel is. Vannak nagyon tudatos szülők, és ők gyakran hoznak 2-3 éves gyereket azzal, hogy látnak valami szokatlant, észrevettek egy fehér, netán barna foltot a fogán, duzzadtabb az ínye a gyereknek, eddig bal oldalt rágott, és most a jobboldalon rág, teljesen különféle okokkal és kérdésekkel keresnek meg minket. Gyakran jönnek csak beszoktatásra is, mert a szülők maguk félnek a fogorvostól, és szeretnék, ha a gyerek nem félne, vagy egyszerűen eljönnek a helyes fogmosást megtanulni. Banális dolognak tűnik, de bizony rengeteg családban nagy küzdelem és kínlódás a fogmosás.

Mikortól ajánlott a fogszabályzó használata?

A legtöbb fogazati eltérés már az iskolakezdés idején látható. Éppen ezért az első fogszabályozási konzultációra 6-8 éves kor között van szükség. Az eltérés mértékétől és tendenciájától függ, hogy mikor kell beavatkoznunk és mennyire. Vannak esetek, mikor a fogászati eltérés korrekciója több fázisú kezelést igényel. Ekkor általában kivehető és beragasztott készülékre is szükség van a megfelelő eredmény eléréséhez. A kivehető készülékekkel az állcsontok növekedésének ütemét és irányát is befolyásolni tudjuk, éppen ezért vegyesfogazatban és a növekedés idején hatékonyan tudjuk ezeket használni. Maradó fogazatban általában a beragasztott készülékes
kezelés szinte az egyetlen lehetőségünk, ám ennek viszont több típusa ismert. A cél minden esetben az ideális állcsontviszony és fogállás megteremtése. Nagyon fontos a korai első kontroll után a folyamatos követés, hogy éppen a legmegfelelőbb pillanatban tudjunk beavatkozni, és így könnyebbé és rövidebbé tegyük a kezelést.

A gyermek fog- és szájápolás fontosságára egyre többször hívják fel a figyelmet óvodai-iskolai környezetben és a médiákban. Ennek fényében tartottuk fontosnak, hogy még több hasznos információval, tudnivalóval lássuk el a kedves Olvasókat. Ezekről a sorozat további részeiben olvashatnak, tudhatnak meg többet.

Vanek Mária

A nyitrai Konstantin Filozófiai Egyetemen végezte tanulmányait bilingvális mediátor szakon. Édesanya, feleség és nő. A futás nála kedvelt időtöltéssé nőtte ki magát, ami feltölti és kikapcsolja. Szereti még a gasztronómiát és az írásban is kitelejesedik. Az egyik legjobb érzés számára, ha mosolyt lát szeretett kisfia arcán.

Back To Top