skip to Main Content
info@minoritykids.sk
A Karácsony Matematikája Gyerekeknek

A karácsony matematikája gyerekeknek

A minap olvastam egy érdekes írást arról, hogy ki lehet számítani a karácsony boldogságát képlettel. A legtöbb ember arra törekszik, hogy csodálatos és hibátlan karácsonyt teremtsen szeretteinek és saját magának – és bizony, elég sokszor fut mellékvágányra a tökéletes ünnep ideája.

Minden családnál más a recept a kellemes karácsonyra, de ahhoz, hogy a legkevesebb hibafaktorral lehessen levezényelni az ünnepeket, egészen egyszerű dolgot kell szem előtt tartani. Legalábbis a matematikusok szerint. Mit gondolnak a gyerekek a karácsonyi ajándékok kiszámíthatóságáról? mit kapnak, ha jók lesznek? Kapnak-e egyáltalán?  Hány ajándékot kapunk és hány helyen? Tényleg ez a karácsony matematikája?

Vagy az, amit már matematikusok és írók kitaláltak?

A képletet Dr. Tim Wren matematikus és Ian Shepherd író állította össze, és szerintük 99,9%-os hatékonyságú is lehet az ünnepi időszakban. A karácsonyi boldogság az átlagember számára a családjával töltött tartalmas időt jelenti, ami egymással történő beszélgetésben és más interakcióban merül ki. Fontos hozzá továbbá az odafigyelés és a kedvességgel társuló empátia, ezeket pedig kétségkívül roncsolja a mobilozás, az online játék és a tévé bámulása. (forrás: https://femina.hu/terasz/tokeletes-karacsony-keplete/)

forrás: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5147251/Mathematicians-create-formula-perfect-Christmas-Day.html

keplet

Mire lenne szükségük gyerekeinknek igazán?

Próbálok pár gyors tippel szolgálni, amit az idei szakirodalomból szűrtem ki, saját tapasztalatokkal színezve, de azért nem árulok el mindent, hogy szeretteim, akik a sorokat olvassák, meglepődjenek a fa alatt.

  1. Élmények utazással – ide tartoznak a közös hétvégét, állatkerti látogatók, koncertjegyek, színházbérletek, közös utazások. Gondolkodhatunk extrémebb élményeken is, lehet ez egy vidámpark, elvarázsolt kastély, szabadulószoba, lovagló – vagy sport-utalvány is. Ennek pár éve nagy boomja volt a mindenféle akciós portálokon, ma már felhagyott a popularitással, de találunk pár jó dolgot,ha igazán egyedit szeretnénk, ahol a család minden tagja ott lehet.
  2. Minimalista mesekönyv – Gyerekeknek legalább egy könyv a fa alatt fontos, erről nehéz még a alatt is lemondani, de korlátozni lehet, felnőttnek elektromos könyv, a megoldás. Itt ajánlom rögtön a  Könyv a legjobb barátnő szlogennel nemcsak hogy jó olvasnivalót, de egy igazán hasznos projekteket is támogatunk.
  3.  Hobbi – aktivitás-fejlesztés kategória,  úszás, lovaglás, kurzus, ami olyan kupon, mely fejleszti a gyermeket és hasznos számára az iskolai szakfoglalkozások mellett.
  4. Adjuk az élményt és tartalmas közös időtöltést – nagyon egyszerűen hangzik, de a mai világban, ahol egy találkozót összehozni gond és de nincs időnk egymásra odafigyelni, ajándékozzuk azt a legdrágábbat, amink van,az időnket családunknak, barátainknak, hisz megérdemlik. Legyen ez egy játszóházas délelőtt vagy séta a szabadban, de akár egy egyszerű gesztus, hogy amikor kell, akkor ott vagyunk a nekik egy kötetlen beszélgetésre.

ora

Kép forrása: google

A Minority Kids gyermekpszichológusai szerint a boldog karácsonynak fontos elemei közé tartozik az egyenlő mennyiségű szeretet és törődés, a kedvesség és a másokról való gondoskodás, a beszélgetés és az ízletes étel – és nem utolsósorban a kikapcsolódás, még ha az a tökéletes karácsonyról alkotott kép rovására megy is.

 

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top