skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Méregtelenítés Szoptatás Alatt?

Méregtelenítés szoptatás alatt?

Sokat gondolkoztam azon, hogy mi legyen a következő cikk témája. A glutén vagy a hüvelyesek? Talán legközelebb. Most egy olyan téma mellett döntöttem, amely nem csak azoknak az anyukáknak szól, akik már befejezték a szoptatást, de főleg azoknak, akik még javában élvezik ezt a gyönyörű időszakot. Ők ugyanis sokszor nem hallanak mást, csak hogy mit nem tehetnek: nem diétázhatnak, nem tornázhatnak, nem ehetnek ezt vagy azt, és így körbe-körbe. Ezekben a tanácsokban természetesen van jócskán igazság, mégis a szoptatás alatt kivitelezhető a méregtelenítés is.

Fontos, hogy kellő mennyiségű antioxidánst juttassunk be a szervezetünkbe, hogy betartsuk az ajánlott napi elfogyasztandó vízmennyiséget, fogyasszunk probiotikumokat és rostokat az egészséges bélflóra érdekében. Antioxidánsokat találunk a gyümölcsökben és a zöldségekben, amik hihetetlenül fontosak a számunkra. Úgy képzeljük el őket, mint például a székeket, amelyek hat lábon állnak. A szabad gyököket pedig úgy, mint elromlott székeket, melyeknek csak három lábuk van. Az antioxidánsok ezeket az elromlott háromlábú székeket tudják megjavítani. Ha a testünkben kevés az antioxidáns, akkor a szabad gyökök megtámadják az egészséges sejteket, így okozva egy sor súlyos betegséget.
A folyadékfogyasztás sem kevésbé fontos a szervezetünk számára. Természetesen nem szabad a vízfogyasztással sem túlzásba esni. Olvastam már olyan „szakmai“ cikket, amely naponta minimum 5 liter víz megivását javasolta. Hát az biztosan nem egészséges! Az ajánlott, személyre szabott napi vízmennyiség könnyen kiszámítható az alábbi képlet szerint: 10 kg testsúly x 0,25 l víz. A méregtelenítés során a víz különösen fontos szerepet játszik, ezért ilyenkor ajánlom megemelni az adagot, tehát a képlet így alakul: 10 kg testsúly x 0,3 liter (maximum). A folyadékbevitelt ajánlott fokozatosan, napról napra emelni. A hirtelen megemelés túlságosan leterhelheti a veséket. A víz a veseműködésen keresztül segít kimosni a szervezetünkből a méreganyagokat. Vigyázat! Amennyiben szeretnénk a testünket áttisztítani, csakis szénsavmentes vizet fogyasszunk, esetleg gyógyteákat, de semmiképp se édesített vagy cukormentes üdítőket. Ismerjük el, hogy sem a mosógépbe, sem a mosogatógépbe nem öntenénk kólát vagy hasonlót, ne tegyük hát ezt a testünkkel se.
A probiotikumok hasznos baktériumok, melyek támogatják az immunrendszert, segítik az emésztést, védenek különféle súlyos lefolyású betegségektől és segítenek kigyógyulni gyulladással járó betegségekből. Hallotta már, hogy az immunitás a vastagbélben kezdődik? Minden egyes embernek javaslom, hogy tartson háromhavonta probiotikum kúrát. Betegség esetén vagy antibiotikum szedése után a probiotikum szedése pedig mindenképpen szükséges.
Nem utolsó sorban felhívom a figyelmet a rostokra. A rostok, mint kis fésűk, segítik a salakanyagok távozását a testünkből a vastagbélen keresztül, szakmai kifejezéssel élve: megtisztítják az emésztőrendszerünket. Amennyiben rostban szegény ételeket fogyasztunk, a székletünk mennyisége kisebb, a salakanyagok lerakódnak a vastagbélben, és ez hosszútávon a vastagbél megbetegedéséhez vezethet. Rostban gazdag táplálék mellett fontos az elégséges folyadékbevitel. Rostot a legtöbb növényi alapú élelmiszerben találunk.

Tömören ennyi a méregtelenítés lényege. Amennyiben betartják ezeket a szabályokat, és ezt nem csak a szoptató anyukáknak ajánlom, fokozatosan kezdenek majd leolvadni a kilók, és sokkal jobban fogják magukat érezni.

Az eredeti írás szlovák nyelven jelent meg, itt olvasható, magyarra fordította Jakubezc Erzsébet, a korrektúrát Bíró Huszár Ágnes végezte.

Back To Top