skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Ünnepek A Járvány Idején

Ünnepek a járvány idején

Ez az év különleges számomra. Mivel külföldön élünk, az ünnepeket minden évben otthon, a szüleinknél szoktuk tölteni. Idén azonban úgy határoztunk, hogy nem mi utazunk haza, hanem a szüleinket fogjuk vendégül látni otthonunkban, mivel egy 5 hónapos babával és egy 4 éves gyerkőccel már nem olyan egyszerű az utazás. Már a tavalyi karácsonyi ünnepek alatt azt terveztem, hogy milyen jó lesz a nagy családdal együtt ünnepelni az első karácsonyunkat immár két gyermekkel. Azonban máshogy alakulnak a terveink. Otthon fogunk ünnepelni, de csak négyen. A jelenlegi helyzetben nem nagyon kivitelezhető, hogy a szüleink utazzanak el hozzánk. Természetesen nem szeretnék panaszkodni, hiszen mások a járvány által munkájukat, sokan szeretteiket vesztették el, de a mindennapokban amikor elnézem a lányaimat, felteszem magamban a kérdést: mennyire viseli meg ez a helyzet gyermekeinket? A hosszantartó izoláció, hogy nem találkozhatnak a társaikkal, hogy nem tanulhatnak együtt az iskolában, hogy nem találkozhatnak a nagyszüleikkel, hogy nem mehetnek állatkertbe, születésnapot ünnepelni… Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel még kicsik a lányaink, nem érint minket az online oktatás. De azt tudom, hogy a gyerekeknél egy hónap alatt is nagyon sok minden változik, gyorsan fejlődnek, és már egy havi kihagyás hatalmas lemaradást tud okozni.

A Világbank még júniusban kihozott egy tanulmányt, mely szerint a világszerte 5 hónapig bezárt iskolák akár 8,5 billió eurós károkat okozhatnak a gazdaságban. Tehát az iskolák csukva tartása nem csak nevelési és iskolázottsági szempontból jelent problémát, hanem a gazdaságra is nagy hatással van.

Az UNICEF egyik legújabb tanulmánya szerint a járvány súlyosbítja a gyermekszegénységet, növeli a társadalmi kirekesztődés veszélyét. 2020-as adatok alapján világszerte 132 millió ember éhezik, ebből 36 millió gyerek. És habár már a járvány előtt is súlyos problémát jelentett a gyermekszegénység világszerte, a jelenlegi COVID 19 válság nyomán olyan családok is veszélyeztetetté váltak a szegénység által, akik eddig egy átlagos középosztálybeli családhoz tartoztak.

A szegénység problematikáján túl a gyerekeket más szempontból is veszélyezteti a járvány. Az online oktatás nem mindenki számára elérhető, a technikai háttér hiánya: számítógép vagy internetkapcsolat, de akár a nyugodt, tanulásra megfelelő környezet hiánya is tovább mélyíti a már így is jelentős szociális különbségeket az egyes diákok között.

És milyen hatással van a bezártság a gyermekek lelki világára? Hogyan tudják feldolgozni, hogy a szüleik elvesztették az állásukat, a bevételkiesés okozta szorongás, napi feszültségek, frusztrációk jelenlétét, mely a lelkileg kiegyensúlyozott felnőtt embereket is megviseli? És mi a helyzet a családon belüli erőszakkal, melynek felerősödése a járványhelyzet nem elhanyagolható mellékhatása?

Figyelem a lányaimat és arra gondolok, mennyire szerencsések vagyunk, hogy van mit ennünk, hogy nem kell féltenünk az állásunkat, hogy a szüleink is egészségesek; habár a karácsonyunk nem olyan lesz, mint elterveztük, tudom, hogy átvészeljük és jövőre már együtt ünnepelünk. Közben pedig gondolok azokra a gyerekekre, akik nem ilyen szerencsések és nehéz hónapok vannak utánuk-előttük. Gondolok rájuk és reménykedem, hogy a karácsonyuk szép lesz.

Szabó Tímea

Szociológus és piackutató. Jelenleg Csehországban él. Két kislány boldog anyukája.

Back To Top