skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Tehetséges A Gyerekem?- A Gyermekpszichológus Válaszol

Tehetséges a gyerekem?- a gyermekpszichológus válaszol

A kislányom 5 éves lesz az év végén, és az ovis tanító néni azt mondta, hogy fel kellene mérni a tehetségét. Az óvónő elmodása szerint a korához képest gazdag a szókincse, beszédes kislány, és az analitikus, kritikus gondolkozása is fejlett. Szerintem ez még korai lenne, ha iskolába csak két év múlva megy, mert évvesztes. Mit jelenet pontosan a tehetséges gyerek? Hol es mikor ajánlott ezeket a felméréseket elvégeztetni?


Mit jelent a tehetséges gyerek fogalma?

Egyszerűen úgy fogalmazhatnánk, hogy tehetséges gyermekeknek azok tekinthetők, akik átlagon felüli általános és/vagy valamely területen megjelenő speciális képeségekkel, megfelelő belső motivációval és kreativitással rendelkeznek. A tehetség egy esély, egy lehetőség, amelyből akkor lesz teljesítmény, ha a motivált gyermek a környezet segítő támogatását élvezve juthat előbbre. Ezek a gyerekek gyakran már óvodás korban tudnak írni, olvasni, számolni, vagy más területen érnek el kimagasló eredményeket a korukbeli gyerekekkel szemben. Az átlagtól eltérő képességekkel rendelkező gyerekeket leggyakrabban az óvodában szokták észrevenni, és a szülővel tudatni, hogy ajánlatos lenne felmérést készíttetni, ahogy ez az önök esetében is történt. A tehetségfelmérést, ahogy az iskolaérettség felmérést is, a pedagógiai-pszichológiai központokban végzik (akár már 5 éves korú gyerekeknél is). A felmérés után a szülővel megbeszélik a további lehetőségeket, és tanácsot adnak a tehetséges gyerekek nevelésével, fejlesztésével és segítésével kapcsolatban.

Érdekes útmutatóként szolgálhat még az európai tehetséggondozás élő klasszikusai, a német Franz Mönks és a holland Irene Ypenburg a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) által megjelentetett Géniusz Könyvek sorozat 22. kötetében található esetek ismertetése, amely Ha tehetséges a gyerekÚtmutató szülőknek és tanároknak c., több mint egy tucat nyelven kiadott kötetek sorozata.

Pár biztató szót idézek az említett szerzőktől:

„…minden gyermek, így a kiemelkedően tehetséges gyermek is egyedi, aki a számára megfelelő egyedi nevelést igényli, és akit a szülőknek és a tanároknak megfelelően kell fejleszteniük és segíteniük.”

Back To Top