skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Hogyan Bonyolítják A Tabletek A Nevelést

Hogyan bonyolítják a tabletek a nevelést


Nincs azon semmi szokatlan, ha kisgyereket látunk tablettel vagy mobiltelefonnal a kezében. A kérdés: van rá szükségük? A szülők fele meg van győződve róla, hogy az információs és kommunikációs technikák (IKT) képesek támogatni az agy fejlődését már kiskorban is. Ezt egyetemi tudósok is kutatták Sheffieldben és Edingburhben. Az USA-ban működő Gyermekgyógyászati Akadémiával és a Fehér Ház gyermekkori elhízást kutató munkacsoportjával együttműködve megállapították, hogy már az egy éves kor alatti gyermekek is napi 90 percet töltenek videók nézésével. Viszont a tudósok nem ajánlják egyáltalán a tablet, mobil, sőt a televízió használatát sem 2, a szigorúbbak pedig 3 éves korig.
Miért? Mert a gyerekeknek csecsemőkorban más készségeket kell elsajátítaniuk, mint a technológiák kezelése. Ebben a korban alakul ki az érzelmi kötődés a gyermek és a szülő között. A biztonságos érzelmi kötődés magával hozza a gyermek egészséges pszichikai fejlődését, és védi őt a viselkedési zavarok, érzelmi zavarok és egyéb nehézségek kialakulásától. Anya vagy apa ölelésében lenni, a szemükbe nézni, ezek a gyerekek számára pótolhatatlan élmények. A kisgyerek minden érzékszerve segítségével ismerkedik a világgal, amelybe született. Az őt körülvevő tárgyakat kell megtapogatnia, megszagolnia, forgatnia, dobálnia, kóstolgatnia, rázogatnia, ami természetesen tablettel a kézben lehetetlen.
A szülőkkel való személyes kapcsolat segít elindítani a beszédfejlődést. A szülők fontos beszélő modellek, akiket a gyerek naponta hallgat, szemükbe néz, és olvas a szájukról.
A csecsemő többek közt megtanulja összpontosítani a figyelmét, és már a kezdeti gügyögéssel elmélyül a kölcsönös kapcsolat közte és a szülei közt. Azáltal, hogy a baba először négykézláb mászik, majd lábra áll, elindul felfedezni a környezetét. A kisgyermek szükségét érzi az önálló közlekedésnek, és örül a saját sikereinek. Már nincs szüksége senkire
a helyzetváltoztatáshoz, nem kell, hogy karon vigyék. Élvezi ezt a fajta szabadságot.A mozgásnak köszönhetően fejlődnek az agyközpontjai és az agyban fontos idegi kapcsolatok alakulnak ki.
Az említett egyetemek tudósai megállapították, hogy azoknak a gyerekeknek, akik túl sok időt töltenek tablettel vagy mobillal a kezükben, megváltoznak az alvási szokásaik, késik a beszédfejlődésük és kevesebb minőségi időt töltenek szüleikkel, így az a szeretetteljes kapcsolat rovására megy. Meggyőződésem, hogy az első három év fejlődési szakasza
kulcsfontosságú a gyerekek egészséges pszichikai fejlődése tekintetében, a személyiségük kialakulásában, egy bizalomteljes és biztonságos kapcsolat megerősítésében; kár lenne ezeket az értékeket lecserélni az IKT kezelésére.
Amennyiben Önt a felsorolt érvek ellenére is vonzza, hogy az IKT eszközökel könnyítse meg a kisgyermekek nevelését, próbáljon válaszolni az alábbi kérdésekre:
– Egyszerűbb és kényelmesebb számomra az IKT használata ahelyett, hogy úrrá legyek
bizonyos nevelési szituációkon, melyek elkerülhetetlenül előfordulnak?
– Milyen mértékben hiszek azon érveimben, hogy a gyerekem tablet nélkül nem lakik jól,
nem alszik el, nem pisil, nem szórakozik és hasonlók?
– Keresek más alternatívákat az adott szituációk megoldására?
– Vannak pontosan megszabott határok a nevelésemben? Van rendszer a gyermekeim életében?
– Kitartok az elvárásaim mellett és következetes vagyok? Felelősségre tanítom a gyerekeimet?
– Napi szinten milyen gyakran fordulok a segítőimhez – legyen az tablet, mobil vagy tévé, azért, hogy a gyerekeket elszórakoztassam, lecsitítsam, vagy azért, hogy kényszerítsem őket arra, hogy azt tegyék, amit kell?
Hiszem, hogy a szülők képesek összpontosítani azokra a szép élményekre, melyeket a gyerekekkel közösen töltött idő tartogat. A nehézségeket pedig érdemes lehetőségként felfogni, amikor a kicsik megtanulják tisztelni az értékeket, és megbizonyosodnak arról, hogy a szüleik képesek gondoskodni a biztonságukról. A gyerekek növekedésük során ráeszmélnek arra, hogy vajon egészséges elképzelésük van-e arról, mi minden történhet az ő világukban. Rájönnek arra is, hogy képesek fejleszteni a készségeiket, a személyiségüket, és felismerik,hogy ők maguk hozzájárulnak a saját fejlődésükhöz és sikerességükhöz.

Érsek Silvia

Érsek Silvia

Gyermekpszichológus, játékterápiás szakember az O ďeťoch portál megalkotója. Pszichológiai tanulmányait 2010-ben fejezte be Nagyszombatban. Tapasztalatait tanácsadóközpontokban Érsekújváron és Pozsonyban, valamint a Plamienok non-profit szervezet önkénteseként szerezte. Egy nagy álma teljesült egy egyéves játékterápiás képzés elvégzésével; a mai napig együttműködik egy játékterápiára szakosodó intézettel Pozsonyban. Jelenleg a Kávéra a pszichológussal) projektet vezeti, amelynek célja közelebb hozni az emberekhez a pszichológiát, s emelett óvódai közegben is kamatoztatja ismereteit, tapasztalatait.

Back To Top