skip to Main Content
Könyvajánló

Könyvajánló

Megjelent Durica Katarina Pelekaland a nyaralóban című gyerekkönyve.

Amikor a Somorjáról származó írónő legújabb könyvét ajánlom figyelmetekbe, akkor el kell, hogy áruljam, Katival baráti kapcsolatban állok, így az elfogultságomat nem is szeretném titkolni. Mikor elmesélte, hogy gyerekkönyv írásába kezdett, a hírt nagy lelkesedéssel fogadtam, hiszen tudtam, érdemes lesz majd ezt a művét is elolvasni. Bár tudom, ezt a műfajt jól művelni nem könnyű, hiszen az olvasók sokszor türelmetlenek, mégis saját meggyőződésből mondhatom, Kati mesekönyve, Dózsa Csilla illusztrációjaival, nagyszerűre sikerült.

Először is leszögezném, a pelék kicsit fejtörést okoztak. Milyen állat is az, tettem fel a kérdést, hiszen Csallóközben aligha látni ezt a kistestű rágcsáló emlőst. Az biztos, minden állatszerető gyerek cukizni kezd, mikor egy ilyennel találkozik. Ahogy az enyémek is azonnal felkiáltottak, kellene ilyen nekünk is.

A Pelekaland a nyaralóban azért is kedves számomra, mert látom magam előtt az írónő nyaralóját és a három lurkóját. A fejezetekben kirajzolódik a család élete abban a két hónapban, amikor Szlovákiába jönnek, hátrahagyva erre az időre a brüsszeli életüket. A könyvben a beszélgetések nagyon emberiek, semmi nyálas túláradás: valós monológus, hús-vér gyerek gondolatai, nem törekszik az írónő a tökéletes család látszatát kelteni. Olvasás közben látom magam előtt a lejátszódó jeleneteket, a nagycsaládos lét hétköznapjait, a testvéri cinkostársi kapcsolódást, a korakamasz fiú lazaságát.

Hosszú úttal veszi kezdetét a mese, megismerkedünk a három lurkóval, és a középső lánygyermekkel, Hédivel, aki elmeséli a történetet.

Olvasás közben a nappalimban látom őket, a sztorit felnőttként is élvezem, nemcsak a hétéves fiam, akinek felolvasom. Szinte várom, mikor ugrik elém egy pele és drukkolok, miképp sikerül kiismerni őket.

A mesében megjelennek a kortársak problémái is: Lili, a régi barátnő, aki telefonfüggő. Ahogy a pelék természetes élőhelyének eltűnése is, a folyamatos építkezések miatt. Egy-egy fejezetben feltűnnek a szülő-gyerek kapcsolat bástyáit szolgáló közös időtöltés jelentős pillanatai, ahogy a munkamegosztás a családban, de a történet fő íve mégis az, hogyan lehet kitalálni egy közös stratégiát, amivel nem ártanak a peléknek, de nem is hagyják, hogy azok a huncut állatok ellopják a gyerekek féltve őrzött kincseit. A történet szálai összebogozódnak, később átalakul a gyerekek terve, sokkal fontosabb, jelentősebb projekt veszi kezdetét.

De ezt olvassátok el végül mi is zajlik majd a nyaralóban!

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe!

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 24-244-00762 projekt keretében. ( kód: KULTMINOR 24-244-00762)

Nagy Mészáros Krisztina

Nagy Mészáros Krisztina

Mediátor, képzésben lévő családterapeuta, a Mert nőnek lenni jó PT alapító tagja. Az Új Szóban jelennek meg heti rendszerességgel írásai, a Szent Erzsébet főiskola óraadó tanára, aki Dunaszerdahelyen működő irodájában individuális, páros tanácsadóként dolgozik, és kommunikációs, konfliktusoldási technikákat tanít.

Back To Top