skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Megjelent A Kisborsó, Kalandra Fel! Című Mesekönyv

Megjelent a Kisborsó, kalandra fel! című mesekönyv

A dunaszerdahelyi származású Menyhárt Norbert jelenleg Svájcban él, hivatása szerint szoftverfejlesztő. A napokban jelent meg első mesekönyve Kisborsó, kalandra fel! címmel. Mi késztet egy programozót a meseírásra és miért érdemes beszerezni minden gyerek számára a mesekönyvet? – erről kérdeztük a szerzőt. 

– Honnan jött az ötlet, hogy mesét írj?
– Életem egyik legkönnyebb feladata volt megírni ezt a mesekönyvet. Viszont életem egyik legnehezebb feladta volt elhinni, hogy képes vagyok megírni egy mesekönyvet. 2014-ben az egyik tanárom azt tanácsolta, hogy tegyek félre mindent és csak az írásra koncentráljak. Nem hallgattam rá. 2018-ban egy másik főiskolán, egy másik tanár a fogalmazásomat látva ugyanúgy azt javasolta, hogy dobjak el mindent és kezdjek el írni. Neki sem hittem. Ezután négy évig pingpongoztam fejben, hogy írjak vagy ne írjak. Közben 11 mesekönyv- és 27 regényötletet írtam össze. Majd 2022 őszén jött az elhatározás, hogy belevágok, mert nem foszthatom meg a gyerekeket az örömtől és a nevetéstől, amit a könyveim által élhetnek át. Hogy miért épp a mesekönyvvel kezdtem? A nap huszonnégy órájában száguldanak a fejemben a repülő sárkányok, a bicikliző kutyák, a hintázó macskák, miközben beszélő répák fagyiznak borsószemekkel az akváriumban és közben mind ugyanazt kiabálja, hogy „vess papírra, ne tarts bezárva minket“! Számomra a legtermészetesebb dolog a mese- és a történetírás, mert elég egy pillantás a borsókonzervre bevásárlás közben vagy az utcán mellettem elszaladó tacskóra, és fejben már indul a is történet… 

– Mit lehet tudni a mesekönyvedről? Miért érdemes beszerezni? 
– A Kisborsó, kalandra fel! egy a végletekig aranyos történet, aminek valójában komoly, már a gyerekek számára is felfogható és érthető mondanivalója van, ez pedig nem más, mint a barátság és az összetartozás fontossága az életben. A mesekönyv 3 és 6 év közötti gyerekek számára ajánlott. 

– Nemcsak magyarul, hanem németül és szlovákul is meg fog jelenni a mesekönyv. Mikor és hol lehet majd hozzájutni?
– A mesekönyv magánkiadásban készült. A cél, hogy a későbbiekben a könyvesboltokban is kapható legyen. A szlovák és a német nyelvű változat 2024 első negyedévében várható. A német nyelvű egy svájci kiadónál lesz elérhető, ha minden a tervek szerint alakul.


– Lesz-e folytatás? Illetve írsz-e még mesét, könyvet, ha igen, avass be minket is egy kicsit!
– Már a következő mesekönyvön dolgozom, ami szintén mulatságos lesz, ugyanakkor zseniális illusztrációkkal és még nagyobb edukatív jelleggel bír majd. Ahogy mondtam, még 11 mesekönyv ötlet van „raktáron“, mert a téma egyszerűen csak úgy az utcán, a boltban, a buszon, a parkban, szinte mindenhol ott hever.

– Hol lehet megrendelni, hozzájutni a Kisborsó, kalandra fel! című mesekönyvhöz?
– A mesekönyv jelenleg nálam rendelhető Facebook üzenetben, e-mailben vagy akár telefonon keresztül. Mivel a mesekönyv írása, tervezése, a rajzok rendkívül részletes elkészítése, a könyv grafikai szerkesztése mind „házon belül“ készült, ezért jelenleg nem maradt kapacitás a weboldal elkészítésére. 

A mesekönyv előrendelhető:
Facebook: Norbert Ryan Menyhart
E-mail: menyhart@gmx.at
Telefon: 00 421 905 362 298
A mesekönyv ára: EUR 13,90


A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top