skip to Main Content
info@minoritykids.sk
A Mediátor Ismét Tanácsol

A mediátor ismét tanácsol

Jó napot!


Van egy 7 éves fiam, aki 2013-ban Angliában született. Az apukája portugál. 2015 januárjában a fiammal hazaköltöztünk Szlovákiába. Azóta pereskedem az apukával, mert nem érti meg, hogy a fiunk 3 éves elmúlt, mikor elkezdett beszélni, azt is hibákkal. Több mint egy éve logopédust látogatunk, aki szintén azt kéri, hogy csak az anyanyelvet tökéletesítsük.
Az apuka viszont azt akarja, hogy a fia portugálul is beszéljen, és most azt vette a fejébe, hogy rendszeresen két hétre elviszi őt Portugáliába. A fiam nem akar vele kettesben lenni, és nem is akar elmenni vele külföldre. Sajnálatos módon a galántai gyermekvédelmi hivatal munkatársnője csak az apuka érdekeit nézi. Szeretném a segítségüket, a tanácsukat kérni.

Válaszukat előre is köszönöm.


Tisztelt Anyuka!

Köszönjük a bizalmat, amellyel hozzánk fordult. A mediáció a kompromisszumkeresés eszköze, amely mindig személyes beszélgeté eredménye, így az Önök esetére most csak nagy körvonalakban tudok rálátni és esetleg segítő kezet nyújtani. A megegyezés csak úgy születhet, ha azt mindkét fél szeretné, és erre megfelelő motivációja is van. Két nagy problémát olvasok ki a sorok közül. Az egyik az elmaradt, vagy még kevésbé fejlett beszédkészség, amely kapcsán konfliktushelyzetben vannnak a fia édesapjával, a másik, sokkal erőteljesebb, a láthatás kérdése és lehetőségei. Ilyen esetekben, a gyakorlatban a „legkisebb“ nehézséggel kezdünk dolgozni, tehát a miért beszéljen, vagy ne beszéljen az apa az anyanyelvén a fiával problematikával. Nincs egyértelmű utalás, hogy milyen gyakran és hogyan kommunikál az apuka a fiával, de ez összefügg azzal is, hogy a fia miért nem szeretne az apukájával elutazni. A gyermekvédelem a jogi követelményeket kéri számon: ha szerződés vagy bírósági végzés szabja meg, hogy az apa mikor és mennyit lehet a fiával, Ön köteles átadni a gyermeket, ha viszont komoly aggodalmai vannak a kisfia jóléte és szellemi fejlődése kérdéseiben, szakember (gyermekpszichológus) véleményére alapozva, kérheti a láthatás módosítását a bíróságon. De ez időbe telik! Mindenképp ügyvéd segítségét ajánlom hozzá, már csak amiatt is, mert külföldi az apa. Sajnos nem tudom milyen a volt partnerével kettejük kapcsolata, feltételezem, hogy nem a legjobb. Megteheti azt is, hogy az apukával egyezségre jutnak vagy egy személyes megbeszélés, vagy online módon úgy, hogy tárgyilagosan átveszik azokat a pontokat, amelyekben meg kell egyezniük. Úgy lenne a legjobb, ha mediátor vagy facilitátor, vagyis közvetítő segíté a folyamatot, ami ha nem megoldható, Önnek kell erősnek, tudatosnak és célirányosnak lennie: egyetlen fontos pontra kell fókuszálni, hogy a cél a megoldás keresése. Ez azért nehéz, mert általában egy volt párkapcsolat még feldolgoztalan marad és tele van sérelmekkel, negatív töltettel, így az egyik fél biztos kifakad, sír vagy dühöng. Fontos, hogy meghallgassa és megértse a fia reakcióit. A gyermeknek az apja is a tartópillére, az alapja, és ha nincs megfelelő kapcsolata vele, az hiányozni fog neki, vagy már most a hiány állapotát éli meg. Így, ha a volt párja nem agresszív, szereti és kötődik a gyermekéhez, meg kellene találni a közös jót. Mindhármuknak. A kisfiával beszélgetni kell, mindenről, nyilván a korának megfelelő módon. Mondja el neki helyzetet, kérdezze meg a véleményéről. Pórbálja meg megérteni mi vana háttérben, mit érez, miért zárkózik el a találkotzástól, és erre hivatkozva tegyen lépéseket.


Mint édesanya teljesen értem és átérzem a helyzetét. Kívánom, hogy úgy alakuljon az életük, ahogy Önöknek a legmegfelelőbb! Bármilyen további kérdése lenne, kérem jelezzen!

A legjobbakat kívánva: Mészáros Krisztina

Mészáros Krisztina

Mészáros Krisztina

Mediátor, coach, blogger, rádiós műsor szerkesztő, a Mert nőnek lenni jó konferencia főszervezője, a Mert nőnek lenni jó PT alapító tagja. Tanári diplomáját Nyitrán szerezte, a pozsonyi Pátria rádió műsorvezetője. A riporteri munka mellett sajátította el a coaching alapjait, amelynek hála már több éve aktív életvezetési tanácsadó. Tapasztalatát a Szent Erzsébet Főiskola óraadó tanáraként is kamatoztatja, hiszen konfliktuskezelési módszereket és önismeretet is tanít. Vallja, hogy a gyermeknevelés is állandó tanulási folyamat. Lételeme az állandó képzés, folyamatos tanulás, fejlődés. Blogján igyekszik a lehető legőszintébben írni a nőket és anyákat érintő könnyű és nehéz témákról is!

Back To Top