skip to Main Content
A Mozgás Hatalma

A mozgás hatalma

A mozgás az egész életünkre hatással van. A testi és a lelki fejlődésünk megalapozója, éppen azért elengedhetetlenül fontos, hogy gyerekkortól kezdve szeretettel, örömmel és játékosan mozogjunk. A mozgás az általános biológiai, pszichés és szociális fejlődésünkért felelős: befolyásolja az idegrendszer működését, fejlődését, segíti a tapasztalatszerzést, hatással van az észlelés, a képzelet, a megértés, az emlékezet fejlődésére. Egyszóval a mozgásfejlődés az idegrendszeri érés megalapozójaként a beszéd, a gondolkodás, a figyelem és a térbeli tájékozódás origója.

Egyéves korig a babák rendkívül erős, belső késztetést éreznek a mozgásra, éppen ezért biztosítsunk számukra megfelelő helyet, teret és ingereket. A fejlődést semmiképp se siettessük! Amennyiben tanácstalanok vagyunk, kérjünk segítséget szakembertől, hiszen általuk a pici babának is élvezetes és érdekes gyakorlatokkal segíthetünk, hogy elsajátítsa a helyes mozdulatokat. Három éves kor előtt a mozgásfejlesztő tornák ajánlottak, illetve a babaúszás és a babamasszázs. Egy és három éves kor között szintén elengedhetetlenül fontos, hogy a gyerek napi szinten mozogjon, megismerkedjen a természetes és szabad mozgásformákkal, mint a séta, futás, fára mászás, mászókázás, kismotorozás, labdázás, ugrálás, hintázás, biciklizés vagy a táncolás. Óvodás korban a mozgás már nemcsak az egészséges fejlődés alapjaként szolgál, hanem rendszerességet visz a mindennapokba, a megalapozója lesz a későbbi évek aktív, sporttal töltött hétköznapoknak is. Iskolás kortól a gyerek pedig újabb és újabb mozgásformákat próbálhat ki.

Ösztönözzük a gyerekeinket mozgásra, hiszen ezáltal szereznek tapasztaltot és elképesztő mennyiségű fejlődésen mennek keresztül. Közben ügyesednek, fejlődik az egyensúlyérzékük, erősödik az izomzatuk, a sikerélmény által kialakul bennük a mozgás iránti vágy és szeretet, nem utolsó sorban pedig a kognitív képességeik is óriásit fejlődnek.

A mozgás az elmúlt években a modernizáció és a technikai robbanás által a háttérbe szorult. Mindez súlyos hatással van az idegrendszeri fejlődésre. Mozogjunk, sportoljunk többet és neveljük a gyerekeinket a sport, a mozgás szeretetére, hogy boldog, egészséges és kiegyensúlyozott életet éljenek! Velünk, szülőkkel egyetemben.

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

A képek forrása: Freepik

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top