skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Előítéletek A Járványok Idején

Előítéletek a járványok idején

A Covid-19 járvány nem csak az egészségügy terén okoz hatalmas károkat. Hatással van a társadalom olyan szegmenseire is, amelyekre először nem is gondolnánk a vírussal kapcsolatban. 

A járvány megjelenése fokozott megbélyegzést és előítéleteket váltott ki a vírussal megfertőzött emberekkel szemben, ill. az olyan emberekkel szemben, akik a vírus származási helyéről jöttek. Az egészségügyi dolgozók is gyakran szembesültek megbélyegzéssel, mivel az emberek feltételezték, hogy a vírussal kapcsolatba kerültek, és fertőzők. Mára a helyzet, sajnos a vírus terjedése végett, részben javult, de a járvánnyal kapcsolatos megbélyegzés, diszkrimináció és előítéletek különböző formái nem múltak el teljesen.

A járványok alatti bűnbakképzés nem újkeletű és gyakran morális vonatkozással párosul: sokan szeretnének egy olyan igazságos világban hinni, ahol nem történhet meg ártatlan emberekkel, hogy elkapjanak egy potenciálisan halálos betegséget, mint például az AIDS-et. Mint afféle gyermekmese tanulsága alapján, hisznek abban, hogy a rossz elnyeri büntetését a jó pedig méltó jutalmát. Az igazságos világban vetett hit olyannyira fontos az emberek számára, hogy ha a kialakult körülmények nem adnak megfelelő választ a történtekre, az emberek hajlamosak a tényeket saját elképzeléseik alapján torzítani, hogy azok megfelelő, “igazságos” választ adjanak.

Ilyen esetekben elindul a bűnbakkeresés és az áldozathibáztatás, ahol indokként bármilyen irreális érv is megfelelhet: a középkori Európában Isten büntetésének tekintettek egy egy járványt, de még a 21. században is nagyon sok tévhit terjed a járványokkal kapcsolatban (pl. összeesküvés elméletek gyártása).

A kapocs mindegyik esetben a mások hibáztatásán alapul, egyfajta morális pánikot eredményez, amely könnyen gerjeszthető és ha megfelelő módon játszunk rá, bárkire ráfogható, hogy mások miatta szenvednek vagy hogy a szerencsétlenségükért egy bizonyos csoport vonható felelőssé.

A Covid 19 járvánnyal kapcsolatban még mindig sok az ismeretlen tényező. Az emberek körében magas szintű szorongás és frusztráció van jelen, amit egyesek különböző módon próbálnak oldani. A közösségi médiában gyakran szembesülnek tévhitekkel, melyek még inkább fokozzák a szorongást és frusztrációt az emberekben.

A megbélyezés nem csak azokat érinti akikre célzunk, szélesebb körökben fejti ki hatását:

– a vírussal kapcsolatos megbélyegzés miatt az emberek hibásnak érezhetik magukat, ha megfertőződnek,

– a diszkrimináció elkerülése érdekében elszigetelődhetnek,

– előfordulhat, hogy nem vesznek részt a tesztelésben vagy kezelésben, ha attól tartanak, hogy hátrányos megkülönböztetésnek lehetnek kitéve,

– azok az emberek, akik megfertőződtek, vagy feltételezik, hogy pozitívak lehetnek, kerülhetik a karantént, hogy titkolják a betegség tényét

– a megbélyegzés és a diszkrimináció szintén növelheti az egyénben a szorongást, mivel az ezzel kapcsolatos stigmák kezelésének módja miatt is aggódik.

Mindannyian a szenvedés szemlélői vagyunk és a tehetetlenségünkből adódó frusztrációt próbáljuk meg valahogyan leküzdeni – próbáljuk megindokolni (magunk előtt is), hogy miért is történik ez velünk és kit kérhetünk számon, hibáztathatunk érte.

A diszkrimináció leküzdése érdekében fontos, hogy tájékozottak legyünk, miközben másokkal szemben mindig tisztelettel és méltósággal viselkedjünk.

Szabó Tímea

Szabó Tímea

Szociológus és piackutató. Jelenleg Csehországban él. Két kislány boldog anyukája.

Back To Top