skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Gyalog Menjünk óvodába, Iskolába!

Gyalog menjünk óvodába, iskolába!

Nagyon könnyen és gyorsan hozzá lehet szokni ahhoz, hogy a reggeli rohanás miatt autóba ültetjük a gyerekeket. De tényleg nincs időnk heti egyszer gyalog elkísérni őket az oviba, illetve az iskolába, vagy csak elkényelmesedtünk?
Természetesen ez a cikk azokhoz a szülőkhöz és nagyszülőkhöz szól, akiknek a lakhelye csak pár száz méterre található az oktatási intézménytől. Ami összességében maximum tizenöt-húsz perc sétát jelent.

Ha a munkahelyünkön megkövetelik a korai érkezést, akkor érthető, hogy az iskola csak egy megálló, kitesszük a gyerekeket, majd robogunk tovább, mert így a legegyszerűbb. De ott vannak a nagyszülők (szerencsés esetben), akik szintén kísérhetik a lurkókat. Mostanában viszont még a nagyszülők is autóval jönnek-mennek az unokákért.
Nyilvánvalóan előfordul, hogy az orkánerejű szél miatt beülünk a kocsiba. Mint ahogy az is, hogy majdnem elkésik az ember, így a könnyebb és gyorsabb megoldást választja. Mégis, a reggeli séta növeli a gyerek stressztűrő-képességét. Ha ennél kicsit gyorsabb mozgásformát választanánk, még mindig ott a roller és a bicikli. Igen, ezeknek az az ára, hogy korábban kell ébredni, kicsivel hosszabb az út, macerásabb az indulás, de őszintén szólva, mit veszíthetünk? Semmit. Sőt! Környezettudatosabban fogunk élni, lesz napi tíz-húsz perc, amikor együtt sétálunk, átbeszéljük a napot, ráadásul a közös séta egészségügyileg is jótékonyan hat majd mindenkire.
Olaszországban és Svájcban külön erre a célra létrehoztak egy olyan programot – mostanra már Magyarországon is működik a Pedibusz-közösség –, ahol önkéntes szülők és nyugdíjasok kísérik a gyerekeket az iskolába. Tehát a szülők egyrészt időt spórolnak, másrészt úgy indulnak dolgozni, hogy a csemetéjüket biztonságban tudhatják. De nem kell messzire mennünk. A nyugati országokban bevett szokás az is, hogy a szülők futóruhában sétálnak a gyerekekkel az iskolába, utána rögtön kocogni indulnak. Kellemeset a hasznossal. 

Végre itt vannak a napsütötte reggelek! Szánjunk magunkra és a gyerekeinkre időt és sétáljunk! A gyaloglás előnyeit már fel sem kell sorolni, mert mindenki tudja, mennyire egészséges ez az univerzális mozgásforma. Így, ha nem is reggel, legalább délután sétáljunk egyet közösen hazafelé!

 A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

A kiemelt kép forrása: senivpetro. Freepik

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top