skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Jógaközpont – Pénzügyi és Vállakozói Terv

Jógaközpont – pénzügyi és vállakozói terv

A JógAnya nicknév alatt szereplő anonim vállakozókedvű anyuka kibővítette információit azzal, hogy nagyobb  csallóközi faluban jóga illetve relax  – központot szeretne nyitni, ami hatalmas invesztíció, így kérdésével felkerestünk ebben jártas szakembert is, aki csatlakozott a Minority Kidshez.

Kedves  jógaoktató anyuka!

Az előbbi válaszra építve engedd meg, hogy pár gyakorlati tanáccsal segítsek neked az elindulásban. Azt gondolom, hogy szerencsés vagy, amiért egyrészt rátaláltál az utadra, másrészt egy olyan álmod van, amely megvalósítása során lehet kicsiben, lépésről lépésre is haladni. Az első lépés mindenképpen az lesz, hogy megfelelő képesítést szerezz. Sok jógával kapcsolatos csoport van a Facebookon is, biztosan gyorsan találsz olyanokat, akik megosztják veled tapasztalataikat a képzési lehetőségeket illetően. Fontos továbbá eldöntened, a jóga melyik ágával szeretnél foglalkozni. Aki vállalkozó szellem, az felméri, milyen rések vannak még a piacon, esetedben milyen speciális jógaoktatás hiányzik még és ebbe az irányba indul el. Lehet ez a már említett gyerekjóga vagy bármi más is. Azt gondolom, hogy ebben a szakmában is nagyon fontos a gyakorlat megszerzése, amelyhez nem feltétlenül van szükséged saját stúdióra. Miután kellő kvalifikációt szereztél, kezd el magad hirdetni a közösségi médiában. Küldj levelet ismerőseidnek. Szervezhetsz ingyenes bemutató órákat is, hogy kiépítsd a neved. Csatlakozz mozgással, családdal kapcsolatos rendezvényekhez, kínálj fel egy tréninget, foglalkozást.

A jógaoktatás esetében hatalmas előny, hogy nem kell feltétlenül saját központtal, stúdióval rendelkezned ahhoz, hogy elindulj az utadon. Vállalkozói engedély igénylése után keresd a környező iskolák, tornatermek, konditermek, sportközpontok, csoportok, közösségek, játszóházak, kultúrházak lehetőségeit és igyekezz minél több helyen órákat adni. Minimális beruházással ( beruházás csupán a képzésed és az utazás ) sok helyre tudsz eljutni és nevet szerezhetsz a szakmában. Itt is igyekezz különlegességeket kínálni – gyerekjóga esetén kínáld fel szolgáltatásaidat szülői közösségek, iskolák, óvodák számára is. Tarts órát játszóházakban, amíg az anyukák gyerkőcei játszanak. Szólítsd meg a környék nagyobb munkaadóit azzal, hogy cégükben órát adsz munkakezdés előtt, után, vagy ebédidőben az érdeklődőknek. Sok esetben az ilyen órákat a cég átvállalja és benefitként kínálja azt az alkalmazottainak. Kínáld fel Te magad is ezt az alternatívát! Az ilyenfajta óraadó vállalkozási forma több szempontból is előny:

– Magad osztod be az idődet, ami nem mindegy egy kisgyerek mellett – Nem ígényel komoly beruházást és kötelezettséget, megvalósítható önerőből

– A vállalkozói engedély kiváltása elég hozzá ( kellő szakirányú végzettség felmutatása alapján ).

Amennyiben termet, központot szeretnél üzemeltetni, mind anyagi, mind engedélyeztetési szempontból is sokkal bonyolultabb a folyamat. A stúdiónak meg kell felelnie a biztonsági és a higiéniai feltételeknek. Engedélyeztetni kell a működést a higiéniai hivatallal is. Egy stúdió esetében zuhanyzók, öltözők kialakítása is szükséges az oktatóterem mellett. Falusi környezetben is belekerülhet 300-500 euróba egy havi bérlet, amelynek költségeit ki kell termelned, nem beszélve a már említett beruházási költségekről. Azt gondolom, hogy logikus lépés lenne, ha eszerint a forgatókönyv szerint haladnál folyamatosan, s kellő tapasztalat, erős ügyfélkör és tőke megszerzése után átléphetsz a következő szintre – a központ megnyitására is. Mindenképpen érdeklődj a helyi munkaügyi hivatal munkatársainál is afelől, van-e lehetőség támogatást igényelni vagy a képzésre, vagy a vállalkozás beindítására. Sok sikert kívánok neked!

Bartalos Tóth Iveta, a Minority Kids pénzügyi szakértője

Back To Top