skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Környezettudatosság – 6+1 út A Környezettudatossághoz

Környezettudatosság – 6+1 út a környezettudatossághoz

Évről évre egyre sürgetőbb probléma a környezettudatosság, az energiahatékonyság és a fenntartható fejlődés kérdései. Ugyan a különböző országok és városok érezhetően próbálnak egyre nagyobb hangsúlyt fektetni erre a kérdésre – például az újrahasznosításra való odafigyeléssel, a díszvilágítások lekapcsolásával éjszaka, vagy a tömegközlekedés ingyenessé tételével, az elektromos autók vásárlásának támogatásával, valamint a napelemek vásárlásának támogatásával, az üveghatású gázok kibocsátásának csökkentésével, a zöld területek és természetvédelmi övezetek megőrzésével, az óceánok tisztításának támogatásával – ugyanakkor a legtöbbet még így is mi magunk az egyének szintjén tehetjük meg azért, hogy a gyermekeinknek és unokáinknak egy élhető bolygót adhassunk majd tovább.

Az alábbi ötletekkel abban próbálunk segíteni, hogy mit tehetünk mi felnőttek a különböző területeken a környezetünk megóvásának érdekében, és mi az, amibe be tudjuk vonni gyermekeinket is, hogy számukra példamutatásunkkal és iránymutatásunkkal ezek a dolgok már gyermekkorban természetessé válhassanak, és ezt vigyék magukkal tovább az életben.

1. Szelektív hulladékgyűjtés

Szlovákiában szinte már az összes háztartás számára adva van a lehetőség, hogy saját otthonunkban szelektíven gyűjthessük a hulladékot, éljünk ezzel a lehetőséggel, hiszen ez igazán nem kerül semmibe! Ebbe a tevékenységbe pedig gyermekeinket is bevonhatjuk már egészen kisgyermekkortól azzal, ha háztartásunkban külön gyűjtjük a hulladékot, és a helyes szelektív hulladékgyűjtés menetét gyermekeinknek is megtanítjuk!

Ezen kívül a konyhai hulladékot akár saját magunk is komposztálhatjuk, és a magunk által készített komposztot aztán fel is használhatjuk, ebbe a folyamatba is bátran bevonhatjuk a gyermekeket, mesélhetünk nekik ennek menetéről, és hogy mi az ami komposztálható és mi az ami nem az.

A hulladékgyűjtéssel kapcsolatban továbbá még fontos szót ejteni a veszélyes hulladékok külön gyűjtéséről – mint például a használt elemek és elektronikai hulladékok, a használt olaj és a lejárt gyógyszerek – ezeket a különböző kihelyezett gyűjtőhelyeken tudjuk leadni, sokszor iskolákban is van ilyen lehetőség, ilyen módon gyermekünkkel közösen is megtehetjük ezeket a lépéseket, viszont arra figyeljünk hogy kisgyermekek kezébe semmiképpen ne kerülhessenek ezek a veszélyes hulladékok!

2. Takarékosság az árammal

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben lehetőségünk van rá magas energiaosztályú elektromos eszközöket vásároljunk, melyeknek alacsonyabb a fogysztása, valamint lehetőség szerint az energiatakarékos izzókat válasszuk.

Nagyon fontos, hogy az aktuálisan nem használt elekrtomos eszközöket mindig kapcsoljuk le. A hűtőt ne hagyjuk hosszú percekig nyitva, mindig előre gondoljuk át mire lesz szükségünk és azt minél hamarabb vegyük ki. Ezekre a dolgokra – lámpák, tv lekapcsolása ha nem tartózkodunk az adott helységben, a hűtő minimális ideig való nyitva tartása – pedig hívjuk fel gyermekeink figyelmét is, de mindenképpen mondjuk el nekik azt is, hogy ezek a dolgok miért fontosak.

Amennyiben lehetőségünk van rá mérlegelhetjük napelemek beszerzésének lehetőségét is.

3. Zero waste

Ez a napjainkban sokat hangoztatott kifejezés arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy lehetőség szerint minél kevesebb szemetet termeljünk. Na ez igen jól hangzik, de hogyan? Erre több egyszerű lehetőségünk is van.

Ha bevásárolni megyünk például a piacra vigyünk magunkkal fonott kosarat vagy vászontáskát, a tojásoknak papír dobozt a gyümölcsök számára pedig újra felhasználható zsákot. Ha gyermekünk elkísér bennünket neki is adhatunk egy kisebb vászontáskát vagy gyermekeknek való helyes kis fonott kosarat, így tanítva őt arra, hogy kerüljük a felesleges csomagolások használatát.

Gyermekeinkkel közösen alkothatunk különböző dolgokat a csomagolóanyagok – például befőttes üvegek, karton dobozok stb – változatos kreatív újrafelhasználásával. Csak egy kis festék, ragasztó, egy olló, némi kreativitás – vagy ennek hiányában pinterest böngészés – és máris készülhetnek a szebbnél szebb kis ajándékok, dekorációk, játékok!

Manapság már egyre több helyen találkozhatunk csomagolásmentes üzletekkel, vagy zero waste vendéglátó helyekkel is, ezen helyek látogatásával szintén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a lehető legkevesebb felesleges csomagolást használjuk fel.

Itt szeretném még megemlíteni alternatívaként a mosható pelenkák és a menstruációs kelyhek és mosható betétek, menstruációs bugyik használatának lehetőségét is, valamint az eldobható nedves törlőkendők helyett a kimosható, újra felhasználható rongyokat, kendőket.

4. Öko tisztítószerek

Öko tisztítószerek használatával hozzájárulhatunk ivóvizeink tisztaságának megőrzéséhez. Ezek a szerek lehet hogy kissé drágábbak, viszont legtöbbször éppen olyan hatékonyak mint a vegyszerek, és sokszor jóval kevesebbet is elég felhasználni belőlük. A mosótojás is alternatív megoldás lehet.

5. Víztakarékosság

Tanítsuk meg gyermekünket, hogy fogmosás közben nem kell, hogy végig folyjon a víz – praktikus megoldás a fogmosó pohár használata ennek elkerülése céljából. Továbbá fontos víztakarékossági szokáskialakítás lehet a zuhanyzás pártolása a fürdés helyett, és lehetőség szerint a mosogatógép használata kézi mosogatás helyett.

Ezen kívül a modernebb mosógépeken és mosogatógépeken már mindig elérhető lehetőség az ECO mód, melyet használva szintén sokat tehetünk a víztakarékosságért.

6. Közlekedés

Lehetőség szerint használjunk tömegközlekedést az autó helyett. Amennyiben mégis kénytelenek vagyunk autót használni – például a tömegközlekedés elérhetetlensége miatt, vagy a munkahelyünk távolsága, vagy nehéz megközelíthetősége miatt – próbáljunk arra törekedni, hogy az autónkkal minél több embert szállítsunk, ne csak mi egyedül használjuk a járművet. Ezt megtehetjük úgy, hogy a közeli munkatársakat is mi szállítjuk munkába, vagy a szomszédok gyermekeit is elvisszük reggel az óvodába/iskolába (amennyiben gyermekünkkel egy intézménybe járnak). További lehetőség az üres ülések ellen a virtuális stoppolás – pl Oszkár – használata.

További lehetőség lehet a levegő minőségének megóvása érdekében egy elektromos autó beszerzése a család számára, persze amennyiben erre lehetőségünk van.

+1 Használt tárgyak + Adományozás

Nagyon sokat tehetünk környezetünkért azzal, ha használt tárgyakat, ruhákat használunk, és ha kidobás helyett használt tárgyainkat mi magunk is tovább adjuk, esetleg elajándékozzuk, eladományozzuk azok kidobása helyett. Ebbe a folyamatba be tudjuk vonni gyermekeinket is azzal, ha évente egyszer közösen szelektáljuk velük a kinőtt ruháikat, és megunt/kinőtt játékaikat, majd velük közösen adjuk át ezeket kisebb gyermekes rokonoknak/barátoknak, vagy akár egy gyermekotthonnak.

Image by rawpixel.com on Freepik

Back To Top