skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
A Tavaszi Fáradtság A Gyerekeknél Is Jelentkezhet

A tavaszi fáradtság a gyerekeknél is jelentkezhet

Mielőtt még rügyet bontatának a fák és feléledne a téli álmából a természet, az emberi szervezetnek is szüksége van a megújulás folyamatára. A téli időszak után szinte szomjazzuk a napsugarak meleg cirógatását. Felnőtt korban talán ismerős, hogy a tavasz kezdetekor erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat. Az ember ilyenkor bágyadt és álmos, akár depressziós tüneteket is produkálhat. Ha nem megfelelően táplálkozunk és a vitaminokat sem pótoljuk, könnyen kialakulhat a tavaszi fáradtság, ami a gyerekeinknél is jelentkezhet.

Mit tehetünk? Figyelnünk kell a vitaminbevitelre (javasolt a C és D-vitamin pótlás), a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ebben az esetben teljesen elkerül majd minket a tavaszi bágyadtság érzése, de az biztos, hogy sokkal enyhébb tünetekkel fog jelentkezni.
Ami a gyerekeket illeti, elsősorban az iskolás korosztályt érintheti leginkább a tavaszi fáradtság. Már az ébredésnél jelentkezhetnek a tünetek, a tanórákon már kifejezetten kialvatlannak és unottnak tűnhetnek. Az órákon a teljesítményük is csökkenhet. A többszöri szellőztetés és tanórák közötti szünetekben lévő mozgás ilyenkor sokat segíthet. A legfontosabb mégis az, hogy az egészséges táplálkozás és a folyadékbevitel mellett a gyerekek ne a televízió és a kütyük előtt mulassák az időt otthon, hanem több időt töltsenek a szabadba. Iskolából hazafelé iktassunk be egy nagyobb sétát, az uzsonnás dobozok egyikébe pedig kerüljön ízletes gyümölcssaláta.

Az immunerősítők és a sport sokkal energikusabbá teszik majd őket, sokkal jobban fogják bírni a tavasz eleji terhelést. Ez ugyancsak igaz a felnőttekre is. Bár az ágyban pihennénk egész nap, ám a folyamatos alvás után még fáradtabbnak fogjuk érezni magunkat. Ördögi kör, amelyből ezekkel az apró trükkökkel tudunk kikerülni a legegyszerűbben. 

Hogyan dobd fel a napotokat a tavasz kezdetekor?

  1. A reggel induljon nevetéssel! Vakargasd meg a gyermeked hátát, a kezeit, ami serkenti a vérkeringését, majd finoman csikizd meg, hogy jobb kedvre derüljön.
  2. Készíts neki és magadnak is egy finom smoothiet!
  3. Vegyétek be a vitaminokat és tűzzetek ki egy jó célt délutánra!
  4. Sportoljatok közösen: egy jó biciklizés, könnyű séta vagy kocogás maximálisan javítja a hangulatot!
  5. A vacsorához készítsetek közösen egy jó kis zöldségsalátát!

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

A képek forrása: Freepik

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top