skip to Main Content
Meditáció Gyerekeknek

Meditáció gyerekeknek

„Ha a világon minden 8 éves gyermeket megtanítanának meditálni, egy generáción
belül eltűnne az erőszak a Földről.” Dalai Láma

2014-ben, második várandóságom idején ismerkedtem meg a meditációval. Hallottam már magát a fogalmat sokszor sokfelé. Főleg olyasmiket, hogy a Távol- Kelethez köthető, és mindenféle guruk „csinálják”, de hogy mi is ez pontosan, mire jó ez az embernek, hogyan lehet elsajátítani a technikát, és hogy ez annál sokkal több, mint, amit gondoltam róla, csak akkor tudtam meg, mikor a városunkban tanfolyamindult.

A nőverem szólt, hogy látott egy plakátot, hogy gyermekmeditációs tanfolyam indul, és ő beíratta a lányát, és, ha gondolom, mehetne az én öt éves fiam is. Mondtam, hogy persze, próbáljuk meg, hiszen vesztenivalónk nincs, ráadásul díjmentes a foglalkozás. Időközben kiderült, hogy felnőtteknek is indul tanfolyam, amelyre – látva fellelkesült „nagyfiamat” –, én is jelentkeztem. Így kezdődött a mi kis utunk a belső világunk megismerése felé, amely azóta is töretlen, hiszen a kezdetek
óta eltelt négy év.

   Levente, aki közben kilenc éves lett, rendszeresen látogatja a foglalkozásokat, amelyeket pár hónapja már én vezetek. Tünde barátnőm ugyanis átadta a stafétát. Ő tartja a felnőttek tanfolyamait, magyar és szlovák nyelven heti egyszer, én pedig az öt ôs tizenöt év közötti gyerkőcökkel foglalkozok péntek délutánonként. Mindamellett, hogy a gyerekekkel sokat játszunk, készségfejlesztő, csapatépítő játékokat végzünk, kétszer tíz percben elcsendesedünk. A belső énünkre figyelünk, amelyet úgy tudunk előcsalogatni, ha csukott szemmel egy pontra koncentrálunk, kizárjuk a külvilágot, lecsendesítjük az elménket.
Biztosan felmerül az olvasóban, hogy mire jó a meditáció gyermekkorban, miben nyilvánul meg számtalan jótékony hatása?
Számos kutatás bizonyítja, hogy a meditáció jelentősen csökkenti a stresszt, megnyugtatja, ezáltal felfrissíti az agyat, segíti a koncentrációt, elűzi a negatív gondolatokat, érzelmeket, és jótékony hatással van az egészségre. Fantasztikus eredményeket értek el abban az amerikai iskolában, ahol immár közel négy éve rendszeresen relaxációs-meditációs foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. A Robert W. Coleman Általános Iskola a Holistic Life elnevezésű alapítvány programjában vesz részt, mely során a baltimore-i intézmény a nevelési módszerei közül száműzte a büntetést is. Helyette kialakították a Mindful Moment névre keresztelt meditációs szobákat, ahol a gyerekek megnyugodhatnak, meditálhatnak és beszélgethetnek az érzéseikről. Amióta bevezették ezt a programot, senkit sem kellett eltanácsolni az iskolából, komolyabb megrovásra sem került sor, és a
korábban nehezen kezelhető gyerekek viselkedése is teljesen megváltozott.

Szülőként és a meditációs foglalkozások vezetőjeként mindenkit buzdítok arra, hogy próbálja ki ezt az egyszerűen elsajátítható módszert, amellyel rengeteget tehet egészsége, szellemi és lelki fejlődése érdekében.
A nyári szünidő alatt a tanfolyamok szünetelnek, de szeptemberben ismét kinyitja kapuit a Somorjai Meditácios Központ. Szeretettel várunk mindenkit!

A cikk szerzője Pollák Kirchner Petra, aki mindig is szivügyének érezte más emberek problémáit, mind anyagi, mind érzelmi téren. Néha mások szerint már túlságosan is együttérző, de nem tud elmenni úgy emberi sorsok mellett, hogy ne segítsen, ha arra van szükség.

Back To Top