skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Anya A Munkahelyen (JOG)

Anya a munkahelyen (JOG)

Fordítás: VEress Anita

1.Vállalhat-e munkát az anya a gyermekgondozási „szabadság“ idején?

A gyermekgondozási és szülői szabadság ideje alatt is lehetséges a munkavállalás anélkül, hogy az anya elvesztené jogosultságát a gondozási és szülői segélyre. Ugyanolyan munkaszerződést köthet, mint a GYES igénybevétele előtt, de új szerződést kell kötnie, akkor is, ha az eredeti munkáltatójánál marad. A szülői  szabadság esetében az anyának a szociális biztosítóból ki kell jelentkeznie, hogy a nyugdíjbiztosítást az állam fizesse helyette.


2.Milyen törvények vonatkoznak a részmunkaidőben dolgozó anyákra? Törvényileg szabályozott valamilyen módon, hogy a nagyvállalatoknak kötelességük ilyet kialakítani?

Az ilyen munkahelyek kialakítását nem írja elő törvény, viszont a munkaadók egyre inkább élnek ezzel a lehetőséggel, főként presztízskérdésként kezelve azt. A részmunkaidős szerződésekre ugyanúgy érvényes a felmondási idő és a védettség ideje is.

3.Megengedett a gyermeket bevinni a munkahelyre? Vannak bölcsődék, amelyek a vállalatok mellett működnek?

A gyermekek jelenléte addig megegedett a munkahelyen, amíg nem zavarják a munkavégzést, vagy amíg a munkaadó nem dönt másképp. Mindenképpen ajánlott a gyernekkel való érkezést a munkahelyen előre bejelenteni.

4.MiIyen törvény érvényes a szoptató anyákra? Hol és milyen hosszan  szoptathatják gyermeküket?

A szopató anyákra vonatkozólag a Munka törvénykönyve egyértelműen kimondja, hogy a gyermek 6 hónapos koráig az anya 2 félórás szünetet tarthat egy nap, illetve a munkaváltás alatt. Hathónapostól egyéves korig  ez leszűkül napi 1 alkalomra. Mivel félórás szünetekről van szó, a törvényhozó feltételezi, hogy a szoptatás a munkahelyen, illetve annak közelében történik, egyébként ezt gyakorlatilag képtelenség lenne megvalósítani.

Vladimir Horvath

Je právnik, člen o. z. Romano Kher- Rómsky Dom a odborný spolupracovník – absolvent Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Od decembra 2013 bol členom dočasnej odbornej pracovnej skupiny pre vypracovanie Celoštátnej stratégie dodržiavania ľudských práv na území SR, zodpovedným za časť medzinárodného právneho rámca ochrany a podpory ľudských práv.

Back To Top