skip to Main Content
Ismerjük Meg A Körülöttünk Lévő Természetet!

Ismerjük meg a körülöttünk lévő természetet!

Régen azon kuncogott a fél világ, hogy a városi gyerek lilának hitte a tehenet a jól ismert édesség marketingje miatt. Mégha ez egy városi legenda is volt, tényleg előnyös, ha a gyerkőc nem a biológiaórán találkozik először a természet csodáival. Miért jó, ha a gyerekünk megismeri a körülötte lévő természetet?

Csíp, harap, szúr? Ha a gyerek minél előbb megtanulja felismerni az állatokat és a növényeket, annál ügyesebben fog tájékozódni a világ dolgait illetően. Hiszen, mit is tud adni a természetismeret? Mindent! Nem elég, hogy egy nagy hálózati rendszerről beszélünk, ahol minden mindennel összefügg, de a természet részei vagyunk mi magunk is. A biológia az élő szervezeteket vizsgálja, segít a gyereknek megérteni az életet, annak összefüggéseit. Általa szépen megtanulja a gyerkőc összekapcsolni az ok-okozati viszonyt, vagyis sokkal komplexebben fogja látni a világot.

Nyilvánvalóan beszélni nagyon egyszerű erről, de a fiatal anyukát könnyen leveri a víz, ha meglátja, ahogy a gyereke egy gilisztával a kezében közelít felé. Fontos, hogy ilyenkor ne mutassuk ki azt, hogy mennyire félünk. Nem baj, ha a gyerek megfogja az apró csúszómászókat, attól nékünk még nem kell. Azonban nem árt, ha mielőbb megtanulják, mi az, amit kézbe vehetnek, és amit semmilyen körülmény között nem szabad megfogni. A csalán megcsípi, az apró pók megcsiklandozza a tenyerét, de vannak olyan növények és állatok, amelyeket véletlenül sem szabad megérinteni.

Ehhez számtalan olyan segítséget kapunk már, amelyből mi, felnőttek is tanulhatunk. Vegyük például a Tolkit! Ebben a remekül kivitelezett játékban rém egyszerűen ismerkedhet gyerek és felnőtt egyaránt a természettel. Az elektromos tollal működő játék számos témában ad kapaszkodót, mint például az állatvilág, az emberi test vagy a világűr. Emellett, ma már számtalan olyan könyvet tarthatunk a kezünkben, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy könnyebben ki tudjunk igazodni a természet gyönyörű világában.

Sőt, ha tovább szeretnénk fokozni a gyerekben a természet szeretetét, szerezzünk be vagy állítsunk össze neki egy kis felfedező szettet! A hátizsákba kerüljön iránytű, távcső, és olyan dobozok is, amelyben mintát gyűjthet, és otthon szemügyre veheti azokat.

Tanítsuk meg a környezet és a természet szeretetére a gyerekeinket már egészen apró koruktól, hogy tisztelettel bánjanak azzal. Fedezzük fel együtt a természet adta csodákat! Ismerjük meg a körülöttünk lévő természetet!

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

A képek forrása: Freepik

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top