skip to Main Content

A szülő nyári rémálma: kullancscsípés

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk a gyermekünk testében? Minél gyorsabban távolítsuk el a behatolót!

A kullancsok képesek az állatok és az emberek bőréhez tapadni és a gazdatest véréből táplálkozni. Sajnos nem mindig lehet észrevenni, ha belénk csíp, kapaszkodik a kullancs, ugyanis nyála természetes érzéstelenítőt tartalmaz.

A kullancs önmagában nem okoz betegséget, csak ha fertőzött, akkor viszont Lyme-kórt, agyvelőgyulladást és krímikongói vérzéses lázat is terjeszthet.

Ha magas füves területen kirándulunk érdemes rovarirtó szereket bevetnünk, illetve ajánlott a hosszúszárú nadrág használata is, mert legtöbbször az alsó végtagokban találunk kullancsot.

A gazdatestben a vékony bőrrétegbe fúródik be és 4-6 óra elteltével fúrja be magát a kappiláris érbe, ahol megkezdi a vérszívást. Ha addig elcsípjük a betolakodót, nagy valószínűség szerint megússzuk a fertőzést.

Ha felfedeztünk egyet a gyermekünk testében, semmiképp se nyúljunk a régi trükkökhöz, ami arra irányult, hogy a kullancsot oigénhiányos állapotba hozzuk ( olajjal kenegetni, körkörös mozgást végezve) , mert elősegítheti, hogy épp akkor üríti ki a gyomortartalmát a menekülésre késztetett állat. A legfontosabb, hogy közel a bőrbe fúródott álkapocshoz (fej) fogjuk meg sima csipesszel, vagy ha van, kullancskiszedő -csipesszel, jobb híján az ujjaink segítségével. Ne nyomjuk össze a testét!

Nem kell megijedni, ha a fej, álkapocs a bőrben marad, mert az magában nem okoz kárt és a testünk kilöki magából. Aztán ajánlott jódt oldattal lefertőtleníteni a csípés helyét.

Mi a dolgom ezután?

A fertőzöttek 2/3-nál megjelenik egy halvány pír pár héten belül a csipés helyén, ami egyértelműen utalhat a fertőzésre. Fontos, hogy ilyenkor ezt már jelezzük az orvosunknak, illetve gyanakodjunk akár több héttel egy negatív vérvizsgálat után is arra, hogy kullancscsípés után vagyunk, fpleg ha erős tüneteket tapasztalunk.

Nagy Mészáros Krisztina

Nagy Mészáros Krisztina

Mediátor, képzésben lévő családterapeuta, a Mert nőnek lenni jó PT alapító tagja. Az Új Szóban jelennek meg heti rendszerességgel írásai, a Szent Erzsébet főiskola óraadó tanára, aki Dunaszerdahelyen működő irodájában individuális, páros tanácsadóként dolgozik, és kommunikációs, konfliktusoldási technikákat tanít.

Back To Top