skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Nyári Gyerekbetegségek

Nyári gyerekbetegségek

Nyáron a szülők fellélegeznek kicsit, hiszen ilyenkor kisebb az esélye annak, hogy a csemetéjük olyan gyakran megbetegszik. Azonban az év legmelegebb időszakában is számtalan vírus és allergiás tünet jelentkezhet, akár még a hőn vágyott, külföldi nyaraláson is. Mire ügyeljünk?

Házi patika Ha hosszabb kirándulásra indulunk, mindenképp vigyünk magunkkal láz- és fájdalomcsillapítót, kúpot, hasmenés vagy allergia elleni cseppeket. Autós kirándulásoknál legyen nálunk megfelelő mennyiségű víz és étel, száraz rágcsálnivaló gyomorfájás esetén. Ugyancsak fontos, hogy fertőtlenítő, sebtapasz, kötszer kerüljenek a házi gyógyszertári készületünkbe.

Első a higiénia! Nedves környezetben a kórokozók még gyorsabban szaporodnak, éppen ezért nem szabad megfeledkezni az ételek hűtéséről sem. A szalmonella a leggyakoribb fertőzés nyáron. A tünetek ez esetben hányás, hasmenés és gyomorfájdalom lehetnek, amelyet megelőzni a higiéniai szabályok betartásával lehet. Az alapos kézmosás, a friss zöldség és gyümölcs mosása, illetve a hűtött ételek megfelelő tárolása mind-mind segítenek a fertőzések és vírusok elkerülésében.

A rovarcsípés is okozhat allergiás reakciót. Ezek jellemző tünete a duzzadás, a hányinger, a viszketés, a kiütés és a légszomj. A természetben való tartózkodások alkalmával mindig legyen a táskánkban kullancs és szúnyog elleni spray, vagy allergiás reakciókat enyhítő gyógyszer, cseppek.

Napszúrás A nagy kánikulában kötelező a karimával ellátott kalap vagy sapka. Napszúrás esetén fejfájás, hányinger, szédülés, hőemelkedés jelentkezhetnek, de súlyosabb esetekben akár ájulás is. Az árnyékos helyek, apró sátrak előnyben, megfelelő fényvédők és ruházat pedig szigorúan ajánlott. A legkisebbekkel, a csecsemőkkel azonban semmiképp se menjünk a napra!

Bármi történjen, ne essünk rögtön pánikba! Megesik, hogy a gyerek könnyebb sérüléseket szerez, elkapja őt valami vírus. A hidegvérünket megőrizve, a tüneteket felismerve kezeljük a betegséget és adott esetben kérjünk szakszerű segítséget vagy forduljunk orvoshoz. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt! A vitaminbevitel elengedhetetlenül fontos a nyári időszakban is.

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

A kiemelt kép forrása: Freepik

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top