skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Fényvédelem Gyerekkorban

Fényvédelem gyerekkorban

A napocska már egyre erősebben mosolyog ránk, ezért érdemes jobban odafigyelnünk gyermekeink fényvédelmére. A napfény a pozitív hatásai mellett sajnos számos káros hatással is rendelkezik. A leégés nem csak egy fájó, kellemetlen élmény, a gyerekkorban leégett bőr később súlyos gondokat is okozhat. Lássuk, mivel tudjuk megelőzni mindezt!

  • Elsősorban elengedhetetlen a megfelelő ruházat kiválasztása, ami világos ruhadarabokat, sapkát és természetes anyagból készült, kényelmes öltözetet jelent. Kisebb babáknál érdemes karimás kalapot beszerezni, ami a nyakat is eltakarja. 
  • Mostanra olyan, ún. fizikai fényvédőszerekkel is találkozhatunk, amelyek nem szívódnak fel a bőrbe, csak visszaverik az erős napsugarakat. Ezek kémiától mentes napvédők, melyek kímélik a gyerekek bőrét, védik az egészségüket, és nem okoznak semmilyen irritációt. Ha nem találunk ilyet, az 50, vagy a minimum 30-as faktorszámú naptejeket válasszuk!
  • Fontos, hogy ne a legmelegebb órákban menjünk a napra (11:00 – 15:00); a sétát és a szabadtéri aktivitást kora délelőttre vagy késő délutánra időzítsük!
  • A fényvédőt 20-30 perccel azelőtt kell felvinni a bőrre, mielőtt a szabadba mennénk. 
  • A homokozásnál és kisebb pancsolásoknál használjunk napernyőt (a fényvédők mellett), valamint a babakocsikban töltött időnél is védjük a gyerekeinket napellenzőkkel!
  • Hat hónapos kor alatt mindenképp javasolt kerülni a tűző napot és a fényvédők használatát. A csecsemők bőre ugyanis még nem termel elegendő melanint.
  • Mindig ellenőrizzük milyen fényvédőt használunk: hány faktoros, vízálló-e, mennyi idő után ajánlatos újra felvinni a naptejet vagy a sprayt a gyerek bőrére. A krém és/vagy a spray védjen UVB- és az UVA-sugarak ellen is. Előnyt élveznek a hipoallergén, bio, adalékanyagmentes, natúr naptejek és készítmények.
  • Felhős napokon ugyancsak lehet erős az UV sugárzás, ekkor se feledkezzünk meg a napvédő készítmények használatáról!

Minél érzékenyebb a bőr, annál fontosabb, hogy betartsuk a megfelelő előkészületeket, mielőtt kimennénk a nyári melegben. A fényvédelem mellett igyekezzünk jobban odafigyelni a folyadékpótlásra is. Tegyünk a gyerekeink és a saját egészségünkért egyaránt!

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

A kiemelt kép forrása: Freepik

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top