skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Mit Főzzünk A Héten?

Mit főzzünk a héten?

Sorozat: Egyszerű, gyors, mennyi ételek

Egyszerű, gyors, mennyi ételek

A kertben termő, ízletes gyümölcsöknek most van a szezonja. Ilyenkor könnyebben hozzá tudunk jutni, ismerős, rokon, barátok által egy-két kiló friss és lédús gyümölcshöz. Nincs is más dolgunk, mint a nagy kánikulában egy jó hideg gyümölcslevest készíteni belőle. Egyszerű, gyors és tényleg finom! A gyerekek imádni fogják: elkészíteni és elfogyasztani egyaránt.

Hűsítő gyümölcsleves

Hozzávalók:

– 500g gyümölcs

– 30 g cukor

– 1 tasak vaníliás cukor 20g

– 120 ml tejszín (növényi is lehet)

– 1,5-2 l víz (attól függően, hogy mennyire sűrű levest szeretnénk)

– további ízesítési lehetőségek: szegfűszeg, fahéj, citromlé, menta, mandulapehely

Bármilyen gyümölcsöt választunk, alaposan mossuk meg, csumázzuk ki, ha szükséges (barack esetében) hámozzuk meg, majd kockázzuk fel őket apró darabokra. Nyáron érdemes a következőkből választani: meggy, eper, málna, barack, cseresznye, de mehet a levesbe alma és körte is. A gyümölcsöt egy nagyobb lábasba tesszük és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük. Amikor forrni kezd, közepes lángra tesszük és 10-15 percig hagyjuk rotyogni. A puha gyümölcsöt átszűrjük a szitán, majd hozzáadjuk a tejszínt és egyet még újra rottyantunk rajta. A végén hkihűtjük, hűtőbe tesszük, majd hidegen tálaljuk. 

A fűszereket érdemes teazacskóba tenni, hogy a főzés után könnyen ki tudjuk venni azokat. Így senki nem harap rá például a szegfűszegre, és másnap se lesz erős fűszer íze a levesünknek.

Tipp: Ha szeretnénk felturbózni a levest, vegyünk mandulapelyhet, eperleveshez pedig kiváló a menta és citromlé! Amennyiben még krémesebbé szeretnénk tenni a frissítő finomságot, tejszín helyett válasszunk tejet és vaníliapudingot. 

Amire figyelni kell! Kisebb gyerekeknél az erős fűszereket feltétlenül mellőzzük, illetve az allergén epret, cseresznyét és málnát is kerüljük!

A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

A képek forrása: Freepik

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top