skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Több Mint Második Anya

Több mint második anya

Amikor egy projekt kapcsán a Nyitrai kerületben roma gyermekekkel dolgoztunk, kissé elszomorodtunk. Az iskolákban a gyerekekről csupa negatív dolgot hallottunk: sok a hiányzás, évfolyamot kell ismételni, nem készítik el a házi feladataikat, a szülők nem foglalkoznak velük és nem járnak szülői értekezletre.

Olyan tevékenységekben gondolkodtunk, amelyek teljesen más eredményeket hoznak. Tudtuk, hogy a gyerekek szeretnek rajzolni, kitaláltunk hát egy képzőművészeti- rajzversenyt. Először 12 település együttműködésével, majd 3 járással, később az egész nyitrai kerülettel dolgoztunk, majd a negyedik évben országos verseny lett.

A képzőművészek, akiket meghívtunk a zsűribe, csodálták a rajzokat, amik beérkeztek a versenybe. Színes, fantáziadús játékos képekről volt szó.

Elvből azt szerettük volna, ha minden gyerek versenyezhetne, nemcsak roma, de tanárok is azt mondták, hogy szívesen neveznék be a nem roma gyerekek munkáit is a versenybe, viszont a roma gyerekek rajzai a képzőművészet terén jobbnak bizonyultak. Amikor berámáztuk és kiállítottuk a képeket, a kiállító terem átváltozott exotikus tájra, teli színekkel. A Nyitrai kerületi felvilágosító központba gyakran jártak akademikus festők is.

Minden ünnepélyes kezdésnél a Farebný svet projekt kiállításán kihangsúlyozzuk, hogy mennyire tiszteljük a tanítókat, tanítónőket, akik azokkal a  gyerekekkel foglalkoznak, akik hozzánk beküldik munkáikat. Nem frázisok és klisék ezek. Olyan gyerekekről van szó, akiknek tehetségül van, a legtöbb szülője azonban nem engedheti meg, hogy művészeti alapiskolába küldje őket.  Ha nem lennének ezek a tanítónők az iskolákban, nem lenne, aki felfedezné és fejlesztené a gyerekek tehetségét. Egyértelműen látjuk a gyermek – tanító közti pozitív kapcsolatot, mikor mindketten a kiállítás megnyitójára érkeznek. Együtt keresik a képet és bizalmasan suttognak.  A gyermek szinte „rátapad” a tanítójára és nem mozdul el tőle egy tapodtat sem. Ez teljesen érthető, hisz a rajz közösen született a tanítóval, aki vezette és biztatta a gyereket a munka során. A tanároknak köszönhetően jutnak el a gyerekek városokba, ahol a kiállítás megtekinthető.  Olyan gyerekekről van szó főleg, akik szüleikkel nem járnak kirándulni, és ha nem lenne bizalom a tanár és szülő közt, el sem engedik őket a hosszú útra. Általában az ilyen gyerekek csendben vannak, szót fogadnak a tanító néni szavára hallgatnak, aki ebben az esetben több mint a második anyjuk. Legtöbbször a tanítónőktől tudjuk meg, mennyire tetszik a gyerekeknek a megnyitó, hogyan csodálnak minden újat, mennyire örültek az útnak, a kiállítás helyszínének és látják, hogy hasonló fiú vagy lány is érkezett a tanító nénivel. Bebiztosítani ehhez hasonló élményeket gyermekeknek az érem elválaszthatatlan oldala a Farebný svet verseny esetében.

Hisszük, hogy a részvétel és öt perc dicsőség hatással lesz életükre, motivációjukra és önbizalmat ad. Az okos, jóságos, ügyes, szeretetteljes tanító néniknek ebben pótolhatatlan feladatuk van.

Agnes Horvathova

Agnes Horvathova

Je redaktorka rómskej stránky a článkov, štatutárna zástupkyňa občianskeho združenia Romano kher – Rómsky dom. Vyštudovala žurnalistiku v Bratislave. Rómskej téme sa venuje od roku 1991. Pracovala tiež ako PR manažérka na Úrade splnomocenkyne vlády SR pre rómske komunity. Bola dve volebné obdobia členkou Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny pri Rade vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny za rómsku národnostnú menšinu.

Back To Top