skip to Main Content
A Római Közösség Nemzeti Támogatása Szlovákiában

A római közösség nemzeti támogatása Szlovákiában

A roma közösségek fontos részét képezik a szlovák társadalomnak, de gyakran kihívásokkal és akadályokkal szembesülnek. Számos olyan projekt és kezdeményezés létezik azonban, amelyek célja egy olyan befogadó társadalom kialakítása, amelyben a romák a többséggel azonos helyet foglalnak el. Ezek az erőfeszítések az oktatástól az egészségügyön át a befogadásig terjednek. Ebben a cikkben néhány ilyen kezdeményezést és projektet tekintünk át, amelyek jótékony hatással voltak a szlovákiai roma közösségekre. Megvizsgáljuk célkitűzéseiket, eredményeiket és az előttük álló kihívásokat. A bemutatott példák segítenek megérteni, hogy mennyire fontos, hogy ne csak a nemzeti, hanem a nonprofit szektor és a közösségi alapú nonprofit szervezetek is gondoskodjanak társadalmunkról. Különös figyelmet szentelünk az országos kezdeményezéseknek, amelyeket a nonprofit szektor tevékenységének példáival fogunk gazdagítani. 1990-es évek elején kezdtek kialakulni a roma kulturális egyesületek, folklórcsoportok és folyóiratok. A kassai hivatásos Romathan Színház, az egyetlen ilyen jellegű színház Szlovákiában, az egyik első eredménye ezeknek a tevékenységeknek. A szlovákiai roma nemzeti kisebbséggel foglalkozó további szervezetek a Szlovák Nemzeti Múzeum – a roma kultúra múzeuma Martinban, a roma kultúra dokumentációs és információs központja a prešovi Állami Tudományos Könyvtárban és a Gemersko-Malohontské Múzeum Rimavská Sobotában. Szlovákiában olyan nem kormányzati szervezetek is működnek, mint az Ifjúsági Szociális Segítő Központ (CESPOM), az In Minorita, a Lačho drom kulturális és oktatási polgári társulás, a Kulturális Szövetség, , In Minorita, a Lačho drom kulturális-oktatási polgári társulás, a Szlovákiai Romák Kulturális Egyesülete, az OZ Nová cesta és a Quo Vadis – polgári társulás, és még sokan mások.
Ezeket a projekteket három kerületben implementáltak aktívan: Prešov, Košice és Banská Bystrica kerületben. Több mint felük a Prešov régióban volt, ezt követte a Košice és a Banská Bystrica régió. Szociális szolgáltatásokat 101 ezer embernek nyújtottak, köztük több mint 5 ezer gyermeknek.
A falvakban végzett terepi szociális munka projektje közel 7 ezer alkalmazottat tudott foglalkoztatni, és több mint 3 ezer ügyfélnek nyújtott szolgáltatásokat. A közösségi szolgáltatások területén a karrier-tanácsadás megvalósítása közel 9 ezer beavatkozást biztosított, és több mint 1500 embert foglalkoztatott. Az egyéni foglalkoztatási szolgáltatások nyújtása viszont közel 3400 romát foglalkoztatott.
A nemzeti projektek keretében érdemes megemlíteni a „Inklúzia” projektet az óvodákban, amely olyan szülői segítőket biztosított, akik korábban nem kaptak támogatást. Ennek a projektnek köszönhetően több mint 11 ezer gyermek fejezte be legalább egyéves óvodai képzését.
A földdel kapcsolatos jogviszonyok rendezésének támogatása című országos projekt a roma lakások alatti tulajdonviszonyok rendezésére összpontosít a marginalizált roma közösségekkel rendelkező településeken. Szlovákia történetében ez az első alkalom, hogy a roma lakások alatti tulajdonjogi viszonyok rendezésének kérdésével foglalkoznak.
19 településen részben megvalósult a földterületek rendezése és átadása a roma lakosság kezébe. A projekt keretében megvalósuló intézkedéseket a marginalizált roma közösségek jelenlétével rendelkező településeken a földhöz fűződő jogviszonyok rendezését támogató nemzeti programból finanszírozzák.
Létrejött a roma közösségek új atlasza is, amely 825 szlovákiai településre terjed ki. A roma közösségek atlasza, amelyet a roma közösségek kormánymegbízottjának hivatala valósít meg, fontos eszköz a romák és a többségi lakosság közötti strukturális egyenlőtlenségek feltérképezésében. Információkat tartalmaz a roma településekkel rendelkező településekről és azok életkörülményeiről, ami lehetővé teszi az egyenlőtlenségek közpolitikák révén történő orvoslását. Bár az atlasz az életkörülmények és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés feltérképezésére összpontosít, nem terjed ki a romákat sújtó hátrányok minden aspektusára. Mindazonáltal értékes információforrás. Az első atlasz 2004-ben, a második 2013-ban, a harmadik pedig 2019-ben jelent meg.
A konkrét eredményekre Jarovce (Sabinov) település példáját hozzuk fel, ahol ezek az országos kezdeményezések nagy előnyökkel jártak. Egy közel 8 ezer lakosú településen, amelyből 500 nem roma, ezeknek a kezdeményezéseknek sikerült növelniük a roma közösségen belüli foglalkoztatottságot. Hét évvel ezelőtt körülbelül 50 embert foglalkoztattak, főként iskolákban takarítóként vagy mezei munkásként. Jelenleg körülbelül 700-1000 ember dolgozik.
A fent említett nemzeti projekteket a 2014-2020-as programozási időszakban az Emberi Erőforrás Operatív Programból támogatták.
Szebb jövő a fiatal romáknak projekt a Človek v ohrození (Emberek veszélyben) égisze alatt
Az országos kezdeményezések mellett számtalan nonprofit szervezet elkötelezett a roma közösség támogatása mellett. Munkájuk különböző területeket ölel fel, mint például az oktatás, a társadalmi integráció, a kultúra, az egészségügy és még sok más. Ezek a szervezetek gyakran együttműködnek a helyi hatóságokkal, iskolákkal és más intézményekkel a romák életkörülményeinek javítása érdekében.
Szlovákia nyugati részén a Človek v ohrození (Ember veszélyben) nevű nonprofit szervezet égisze alatt jött létre a „Jobb jövő a fiatal romáknak” elnevezésű projekt. A projekt célja, hogy a roma gyerekek számára lehetőséget biztosítson egy jobb jövőért való munkára. A projektet jelenleg főként Lozorno, Plavecký Štvrtok és Zlaté Klasy területén fejlesztik. Az 1999 óta működő Človek v ohrozený szervezet 2004 óta foglalkozik a marginalizált roma közösségek fiataljaival öt közösségi központ és két munkaközvetítő központ segítségével. Fő céljuk, hogy motiválják ezeket a fiatalokat a középiskolai tanulmányaik folytatására, az első munkatapasztalat megszerzésére, valamint a szakképzés és a munka világába való bevezetésre. A projekt támogatja a duális szakmák tanulását, ahol az oktatás elméleti részét az iskola biztosítja, a gyakorlati képzés pedig közvetlenül a munkaadóval történik. A tanulók ösztöndíjban is részesülnek, ami nagy segítséget jelent a családok számára. A gyerekek szüleit is bevonják, és támogatást kapnak.
Idén már 94 gyermekkel és családjukkal dolgoztak, akik közül 46-an a projekt során munkalehetőséget kaptak. Michaela Mudroňová, a Človek v ohrození szervezet marginalizált roma közösségekben végzett munkavállalási tanácsadás koordinátora elmondta, hogy az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a roma közösségek lakói hosszú ideje szembesülnek, az alacsony szintű oktatás és foglalkoztatás. Ezért a „Szebb jövőt a fiatal romáknak” elnevezésű projekt az iskolák és a munkaadók összekapcsolására összpontosított, és a szervezet intenzíven együttműködik a kiválasztott általános iskolákkal.
A projekt 2020-ban indult a Volkswagen Slovakia Alapítvánnyal együttműködésben, amely a projekt nagykövete és befektetője. Roma foglalkoztatási integrációs programjukat nemcsak Plavecký Štvrtokban, hanem a Záhorie régió más helyszínein is elindították. Ez az együttműködés negyedik éve tart.

Zdroje:

Na pomoc rómskej komunite pôjde v novom programovom období 907 mil. eur, tvrdí Ján Hero | Topky.sk

Ocenenie Roma Spirit štartuje svoj 16. ročník! – Roma Spirit

https://www.aktuality.sk/clanok/709280/projekty-ktore-zlepsuju-situaciu-romov-na-slovensku-budu-ocenene

Na Záhorí funguje výnimočný projekt. Rómske deti vďaka nemu študujú a túžia sa zamestnať – SME | MY Záhorie

Medzi sedem projektov pre rómske komunity sa rozdelí viac ako milión eur – SME

Projekty, ktoré zlepšujú situáciu Rómov na Slovensku budú ocenené | Aktuality.sk

Desiatky miliónov eur majú pomôcť Rómom zamestnať sa, výzva má riešiť aj ďalšie problémy – SITA.sk

Rómska kultúra je živá. Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Štátna vedecká knižnica v Prešove to pripomenuli podujatím pri príležitosti Svetového dňa rómskeho jazyka – Národný inštitút vzdelávania a mládeže (nivam.sk)

Projekt “Centrum príležitostí Valaská – rozvoj multifunkčného inkluzívneho centra” – CCPV valaska test web (centrumprilezitosti.sk)

Centrum príležitostí na Horehroní pomôže nájsť prácu najzraniteľnejším (teraz.sk)

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top