skip to Main Content
A Szétnyílt Hasizom Regenerálása

A szétnyílt hasizom regenerálása

A szétnyílt hasizom nemcsak a várandósság alatt alakulhat ki, hanem egy rossz edzésprogramtól is. Hátfájást, fáradtságot, instabil testtartást, inkontinenciát okozhat, és nem utolsó sorban a negatív testkép miatt a mentális egészségre is hatással van. Miért fontos regenerálni a hasizmot? Megelőzhető-e egyáltalán a hasizom szétnyílása? Otthoni torna kontra edzőterem? Erről kérdeztük Sipos Évi (37, Egyházgelle) RTM oktatót, kangatrainert.

– Hogyan állapítható meg, hogy szétnyílt a hasizom?
– Általában vannak tipikus tünetei, mint a derékfájás, puffadt has, vizeletelcseppenés, de van, aki tünetmentes és akinél a szétnyílás sem látszik. Akkor látványos, ha fekvő helyzetben megemeljük picit a lábunkat és egy sátor keletkezik a hasunk középen. Az a biztos, ha ezt egy hozzáértő edző nézi meg. A Youtubon sokfajta videó található a témában, de nem mindegy, hogy nyújtott lábbal vagy felhúzott térdekkel végzed a gyakorlatot, illetve, hogy mennyire emeled meg a fejedet közben. Ahogy az sem mindegy, mekkora a szétnyílás, egy, másfél vagy három centiméter, hiszen mindegyiknél más-más gyakorlatot kell végezni.

– Az orvosnak kötelessége lenne megvizsgálni a hasizmot a szülés után?
– Úgy gondolom, hogy igen, hiszen az orvos az ultrahang által rögtön diagnosztizálni tudja ezt. Rengeteg nőnek segíthetnének ebben, ugyanis hamarabb elindulna a regeneráló folyamat. Továbbá, kivédhető lenne az is, hogy az anyukák rögtön felüléseket csináljanak a szülés után, mivel azzal nagyon sokat ártanak maguknak. Egyszóval, az orvosnak már ott figyelmeztetnie kellene az anyukát, hogy először szakszerű segítséggel erősítse meg a hasát, utána menjen csak sportolni. Nagyon sok egészségügyi problémát meg lehetne ezzel előzni.

– Az RTM torna, vagyis a Rectus Training Módszer a szétnyílt hasizom regenerációs programja, amely újraépíti gyenge törzstartó izmokat. Miért fontos a szétnyílt hasizom regenerálása?
– Ha gyenge a hasizom, akkor a többi izom – a medencefenék, a hátizom –, több terhet kap, és ez egy idő után hátfájást, derékfájást eredményez, vizeletcseppentéshez vezet. Hosszú tavon ennél azonban rosszabb következményei is lehetnek a szétnyílt hasizomnak, mint a sérv vagy a szervsüllyedés.

– Megelőzhető-e a hasizom szétnyílása? Mire ügyeljünk? 
– Egy férfinál igen, de abban az esetben, ha nem a születése óta maradt meg neki. Mindenki szétnyílt hasizommal születik, ami általában ötéves korig bezáródik. Ha ez nem történik meg, akkor már csak tornával lehet helyrehozni, vagyis szinten tartani a hasizmot. Nők eseteben ugye ott a terhesség, amikor a várandósság utolsó szakaszában szétnyílik a hasizom. Ez egy természetes folyamat, hiszen kell a babának a hely. Viszont a terhesség alatt tornával lehet érte tenni, hogy ez a szétnyílás minimális legyen és a szülés után könnyebben regenerálódjon. Szerencsés esetben spontán regenerálódik a hasizom, de a többségnek szüksége van a tornára. Főleg, ha a nő több terhesség után van. 

– Tornázhatunk otthon, a netről letöltött videókra vagy válasszunk egy szakavatott edzőt? Mit javasolsz? 
– Én úgy gondolom, hogy egy szakavatott edző segítségével azért jobb tornázni, mert ő először is megvizsgálja a hasadat, ezáltal személyre tudja szabni a gyakorlatot, hiszen, mint említettem, nem tornázhatja ugyanazt a két centiméterre szétnyílt hasizommal rendelkező, mint akinek három centi felett van a szétnyílás. Az edző kijavít, ha rosszul tartod magad, illetve, ha csuklófájás, térdfájás merül fel, akkor alternatív gyakorlatot ad. Egyébként igen, vannak fent jó videók, de én azt azoknak ajánlom, akik már tisztában vannak a gyakorlatokkal és megvannak a stabil alapok.

– Baba nélkül és babával együtt is tornázhatnak nálad az anyukák? Hogyan kell elképzelni mindezt?
– Igen, az óra bababarát. A hasizom erősítő, regeneráló tornára is hozhatja az anyuka a babát, olyankor ott van mellette játszik, alszik. A kangatrainingen, vagyis a hurcis tornán az első tizenöt percben a babával tornázunk, majd a hurciba tesszük őket és míg anya tornázik, a baba leselkedik, jobbik esetben alszik.

– Tartasz még ÉNIDŐ és Alakformáló tornákat is. Mit kell tudni a tornákról és kinek ajánlod őket?
– Az ÉNIDŐ egy online, négyhetes program, amely heti három videót tartalmaz (has, comb-popsi és kardió). A videók hossza 12-15 perc, a gyakorlatok pedig hétről-hétre picit nehezednek. Én végig csinálom, tornázom velük. Mondom és mutatom közben a kezdő, szétnyílt hasizom-barát és haladó verziót is. Az egész úgy van összeállítva, hogy akár egyszerre is letornázhatja valaki, ha van ideje, így komplett edzése lesz. Az alakformáló óra pedig egy teljes testet átmozgató, intenzívebb óra. A gyakorlatok több mint fele Tabata stílusú. Ez a torna 70%-ban a törzstartó izmokra fókuszál. Főleg saját testsúlyos edzés, de használunk egy kilogrammos kézi súlyzót és gumiszalagot is. 

– Mikor és hol tartod az edzéseket?
– Egyházgellében a tornateremben, plusz van egy saját kis termem a kiscsoportos órákra, melyek hétfő, szerda és péntek este vannak. Dunaszerdahelyen a Reload Fitness-ben (Kekelit udvarán) tartom az órákat szerda, csütörtök és szombat délelőtt. 

Facebook: Kangatraining és RTM Dunaszerdahelyen

A fotókat Go-photo készítette.


A cikk megjelenése a Kisebbségi Kulturális alap Támogatásával valósult meg a 23-244-00170 projekt keretében.

Derzsi Betti

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán két mesterképzést végzett (Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudomány, illetve Szlovák nyelv és irodalom szakon). Jelenleg szabadúszó újságíróként tevékenykedik.

Back To Top