skip to Main Content
info@minoritykids.sk
Hodossy Kati – A Zöld Séf, Aki Jogi Kérdéseitekre Is Felel A Tanácsadóban

Hodossy Kati – a zöld séf, aki jogi kérdéseitekre is felel a tanácsadóban

Hodossy Katit a Diákhálózat elnökeként ismertem meg 15 éve, egyetemista koromban. Sokrétű társadalmi tevékenysége fontos, példaértékű és kiemelkedő. Kati aktív volt korábban, mint jogász, non-profit szervezeti vezető, civil aktivista, jelenleg pedig táplálkozási szakértő. Nem is akármilyen. Vegán. Vagyis növényi alapanyagból főz, azaz zöld séf. Ismerjük meg Katit különböző CsodAnya szerepeiben és a hétköznapi életben.

1. Hogy és miért kezdtél a Minority Kidsnek projektünkben részt venni?

A Minority Kids számomra egy értékes kezdeményezés, amihez úgy gondoltam van értelme csatlakoznom szakemberként. Szívesen segítem minden olyan szervezet munkáját, amely számára fontos a felnövekvő generáció és egyben az azt felnevelők személye is. A Minority Kids épp ilyen, hiszen a gyerekekek igényeinek látcsövén át segíti cikkeivel, rendezvényeivel az édesanyákat.

2. Milyennek látod a családok,  anyák és gyermekek helyzetét szlovákiai magyar viszonylatban?

Természetesen attól, hogy szlovákiai magyarok vagyunk, nem kerülnek el bennünket az országosan jellemző problémák, hiszen egy társadalmi rendszerben élünk, ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak ránk. Egyszerűbben mondva, ami gond egy szlovák gyerekét nevelő szlovák anyának, az nekünk is általában éppúgy az.

Ezen felül azonban van egy plusz csavar a mi helyzetünkben, ami legtöbb esetben még a fogantatás előtt fellép a családok, párok között. Ez pedig a nemzeti identitás kérdése. Itt úgy látom, hogy óriási a mulasztás és rengeteg a tennivaló. A gyerekek nemzeti identitásának formálása elég gyakran vélt hiedelmek és félelmek alapján történik, és ez nem jó. Nagy szükség van arra, hogy ez a téma végre szakmai síkra terelődjön a politikai harsogás helyett. A kétnyelvűséget egy óriási kincsnek tartom, és nagy szerencsének azt, hogy épp oda születtem, ahova. Feladatomnak tartom ezt a kincset értékelni, használni és értékessé tenni az egész társadalom számára.

3. Milyen tapasztalatod van magyar, vagy más kisebbségben élő szülőkkel, anyukákkal illetve gyerekekkel, ott ahol élsz? Hogy élnek, mi foglalkoztatja őket?

Itt is érvényes az, amit már elmondtam, nincs nagy különbség szlovák gyerek és magyar gyerek között, és már talán régiók között sincs akkora, természetesen nem beszélve most a társadalom egyes rétegei közti különbségekről, amik sajnos egyformán egyre nagyobbak szlovák és magyar közegben egyaránt. A mai modern szülő legnagyobb kihívása szerintem a modern élet, a fogyasztói társadalom minden téren érezhető hatásait megfelelően kezelni gyermeke nevelésében. Értem ez alatt nemcsak az okostelefonok és virtuális valóság világát, de ugyanúgy a csonka családokat, amelyek száma lényegesen magasabb, mint akárcsak 20 évvel ezelőtt. És ugyancsak a modern, fogyasztói társadalom termékeit, a youtubereket, a celebeket, az influenszereket, akárcsak a gyorsételeket, a felgyorsult életettel járó új étkezési szokásokat, üdítőitalokat, egyszer használatos, eldobható termékeket. Ezek a modern élet velejárói, nem jók vagy rosszak, egyszerűen csak körülvesznek bennünket. Ma ilyen világban élünk. Azt látom, hogy a mai gyerekek figyelme ezek felé fordul, a szülőket pedig az foglalkoztatja, hogyan álljanak ehhez az egészhez, mikor tesznek jót a gyerekük fejlődése szempotjából, mikor pedig nem.

4. Mi hajt előre a napi teendőknél? Van életmottód?

Az életmottóm az, hogy valamiért dolgozom és nem valami ellen. Ez a mottó különböző élethelyzetekben segített megtalálni a jó megoldást. Táplálkozási szakértőként is nem az egészségtelen ételek és táplálkozási szokások ellen dolgozom, hanem azért, hogy segítsek az embereknek megismerni az egészségeseket és kialakítani a helyes szokásokat. Ugyanolyan segítség ez a mottó a hétköznapi helyzetekben is. Például amíg úgy nézek a tükörbe a kócos fejem láttán, hogy el kell tüntetnem ebből a hajrengetegből a kócot, addig szinte elkap a sírás szerű pánik. Ám amikor arra gondolok, hogy milyen szép lesz ez a haj kifésülten, a derekamat csapkodva, akkor már meg is hoztam magamnak a kedvet a 10 perces macerához.

5. Sokszínű WOWMOM vagy, ez tény. Mit érzel a különböző szegmensekben  és mit gondolsz, ezek közül a szakmai szerepeid közük mi áll legközelebb hozzád most?

Negyed évszázados tapasztalatom van civil aktivistaként, a társadalmi ügyek alapiskolás korom óta foglalkoztatnak, sokféle szerepkört kipróbáltam a nonprofit szférában, és számtalan elért eredményemre a mai napig büszkén gondolok vissza. Ez a múltam egy jelentős színfolt abban, amilyen ma vagyok.

Egy évtizedes tapasztalat van mögöttem jogászként, emberjogi szakértőként. Publikáltam, előadtam a témában, és mai napig figyelemmel kisérem ezt a területet, de nem veszek benne tevékenyen részt. Ugyancsak része annak, amiért szokszínűnek nevezel. Ámde szakmai szerepeim közül egyértelműen a táplálkozási szakember van most előtérben. Rendkívül fontosnak tartom az egész népesség további sorsa szempontjából, hogy tudatossá váljunk táplálkozásunkat illetően. Éppen ezért tartok főzőtanfolyamokat, előadásokat, workshopokat.

6. Hogy néz ki egy átlagos napod?

A nyári szünidő, mivel két kisgyerekem van, a családé. Ebben a két hónapban minimalizálom a munkát. Pihenek és töltekezek én is, hogy aztán szeptembertől indulhasson az új szezon – főzőtanfolyamok, előadások és kurzusok a vásárúti bázisomon, a Centrum 122-ben.

7. Úgy gondolod, hogy a nők – az anyák képesek alakítani esetleg megváltoztatni a világot maguk  körül?

Igen.  

8. Azok számára, akik nem olvastaák még jogi tanácsadó rovatodat,  figyelmükbe ajánlom írásaid, tanácsaid minoritykids.sk oldalán. Mik az igazán szívmelengető témáid a saját témáid írásánál?

Mniden olyan témát szívesen dolgozok fel, amivel szaktudásom segítségével megoldást tudok kínálni egy másik édesanyának. A szívemhez legközelebb jelenleg a táplálkozással kapcsolatos témák állnak.

9. Mit tanultál meg saját gyermeked kapcsán? Mit tervezel a jövőben a aktivitásaid kapcsán?

A legnagyobb tanítás, amit gyerekeimmel kapcsolatosan kaptam a fejlődés. Fejlődés nélkül nincs élet. Pontosabban nincs minden porcikájában, minden sejtjében életteli, örömteljes élet. Összhangban ezzel, az idei évi tervem az, hogy a lehető legtöbb lehetőséget megadjam másoknak is arra, hogy fejlődjenek a táplálkozás terén. A járványügyi előírások még mindig nem teszik lehetővé, hogy tanfolyam keretén belül főzzünk együtt azokkal, akiket érdekel az a táplálkozás, amit én képviselek. Így szombatonként a facebook platformját használom ki, és adok betekintést a saját konyhámba. Többtucat főzővideót és receptet talál az, aki az oldalamra látogat. Aztán remélhetőleg ősszel már indulhatnak a közös főzések, workshopok és előadások.

10. Mit szeretnél portálunk olvasóinak üzenni? Mivel online tanácsadó oldal vagyunk, szívesen fogadunk tanácsot bármilyen témával kapcsolatban, olyan téren, amivel foglalkozol, ami a gyermeknevelést segítheti.

Nem kenyerem a tanácsadás, a példamutatásban hiszek, úgyhogy, ha felkeltettem érdeklődésüket, akkor nézzék meg oldalamat a Facebookon, ott találnak főzős videókat is, döntsék el, hogy az én példámból hasznosítható-e bármi számukra. Ha igen, szeretettel látom őket valamelyik rendezvényemen, illetve konkrét kérdéseikre pedig szívesen válaszolok továbbra is, akár itt a Minority Kids portálon keresztül.

fotó: Cséfalvay András

fotó1: Ugróczky István

fotó 2: Cséfalvay András

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top