skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Miért Nyűgös A Baba?

Miért nyűgös a baba?

A Vasárnap MamaKlubbal együttműködve minden hónapban egy érdekes írást olvashattok offline is szerzőinktől. A MamaKlub megjelenik a Vasárnapban minden hónap harmadik hetén, ajánljuk figyelmetekbe. Az Artis centrum csodanőit már korábban bemutattuk Nektek, ha emlékeztek, ők mertek nagyon álmodni. Barthalos Hlavácsek Réka, konduktor irása megjelent a Vasárnap februári hasábjain, már online is elérhető a következő linken: https://vasarnap.ujszo.com/2018/02/23/miert-nyugos-a-baba

Az alábbi szöveg megjelent a Vasárnap magazinban 2018 február 23-án online, valamint a feburári MamaKlub írott számában is.

Hazánkban a korai fejlesztésnek nincs nagy hagyománya. A szülők ilyen irányú tájékoztatása ritkán történik meg, kevés az anyukák rendelkezésére álló információ. Szlovákiában nincs kiépített védőnői hálózat, a gyermek korai fejlesztését főként egészségügyi keretek között lehet csak elképzelni, mindenféle pedagógiai módszer nélkül. Ezzel szemben Magyarországon konduktorok és gyógypedagógusok vesznek részt benne. Szlovákiában magyar nyelven az Artis centrum szakemberei látják el ezt a feladatot a képességfejlesztés területén. A Minoritykids.sk hálózatán keresztül szakmai tanácsadással segítik a szülőket, hogy a megfelelő információhoz jussanak.

Ki az a konduktor?

A konduktív (rávezető) pedagógia a Pető által létrehozott módszer alapján dolgozik. Speciális pedagógiai végzettségű szakember, aki oktatói módszerekkel a központi idegrendszeri problémákkal élőket fejleszti. Egyik legfontosabb feladata a megelőzés.

Munkám során a leggyakrabban feltett kérdés, mellyel anyukák megkeresnek, a baba nyugtalansága. Tanácstalanság az állandó nyűgösség miatt, miközben mindent kipróbálnak. Felvetődik bennük a kérdés: vajon jól csinálják-e? Minden apró jelre figyelni kell, hisz ez is jelzés, hogy nem működik minden a megfelelő ütemben.

Miért nyugtalan a baba?

Az elsődleges tényezők, melyek hatással lehetnek a csecsemőre, az emésztési problémák és a pszichés okok – egy új személy jelenléte, megváltozott környezet, más új dolgok. Ha ezeket kizárjuk, fontos tovább keresni, mi lehet a kiváltó ok. Legtöbb esetben nem megyünk tovább, nem gondolunk bele, mi egyéb is állhat mögötte. Az emberi szervezet és vele együtt az idegrendszerünk fejlődése csodálatosan van felépítve. A testi tünetekben jelzi fejlődése során az akadályokat, apró eltéréseket. Olyan érési folyamatok mennek végbe, melyek genetikusan kódoltak, de a környezetből származó ingerek, hatások is befolyásolják őket. Normális esetben az érés során a gyermek korához és kortársaihoz képest kiegyenlített teljesítményt nyújt motoros, pszichés-kognitív és szociális területen egyaránt. Eltérő (lelassult, megkésett, stagnáló) fejlődés esetén más az idegrendszer szerkezete, sérült, másképpen működik; ilyenkor az idegrendszer érettlenségéről beszélünk, amely akár a csecsemőknél is mutatja jeleit. De milyen jelek lehetnek ezek? Állandó, ok nélküli sírás,  alvásproblémák, ingerlékenység, rugalmatlanság, az együttműködés hiánya, nem képes elfogadni a zajokat, különféle ízeket, szagokat, anyagokat, bizonyos állagú ételeket, zavarhatja a ruha címkéje, kerüli a hirtelen, gyors mozdulatokat, a bizonytalan helyzeteket, fél kipróbálni új dolgokat, hintázáskor nyugtalan, sokat esik, botlik, ügyetlen; problémát okoz egy játék funkcionális használata. Az anyához való túlzott ragaszkodás is jelként szolgál.

Milyen jövőbeli befolyásai vannak?

Leginkább az iskolában és a mindennapi életben előbukkanó figyelmi, tanulási, alkalmazkodási problémák okozhatnak nehézséget.

Ezek nem tűnnek el, a gyermek nem növi ki, mint ahogyan gyakran hallhatjuk, akár szakemberektől is. A tünetek, ha megváltozott formában is, megfigyelhetőek felnőttkorban.

Az első és legfontosabb teendő, hogy a gyanús jelenségekre korán figyeljünk fel, és kérdezzük meg a szakembert. Az idegrendszeri éretlenség nagy hatással van a képességeinkre, s több problémát is okozhat későbbi életünk során. Ne féljünk kérdezni.

Barthalos Hlavácsek Réka konduktor, korai fejlesztő szakember, az Artis centrum egyik alapítója, a MinorityKids.sk projekt szerzője

Bott Lívia

Bott Lívia

A Minority Kids projekt menedzsere és megálmodója. Közgazdász, régiófejlesztést és európai tanulmányokat tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Management Karán. A Gyermekek órájában (Hodina deťom) és a Gyermekekért koalíció szervezetekben került közel a gyermekeket érintő össztársadalmi kérdésekhez, mint project manager. Két gyermek boldog édesanyja, mindemellett a FutuReg Polgári Társulás elnöke és európai projekt tanácsadó. Hobbija az olvasás és szervezés. Ha tud, segít a jó ügy érdekében, mert szereti, ha a fejlődés irányába változnak körülötte a dolgok.

Back To Top