skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Digitális Oktatás = Nincs Iskola? 5 Tanács A Túléléshez

Digitális oktatás = nincs iskola? 5 tanács a túléléshez

A járványhelyzet miatt a legtöbb nevelési-oktatási intézmény zárva van. Tehát nem kell iskolába járni. Akkor tanulni sem kell! Vagy mégis?

Az első hullám karantén ideje alatt az intézményeknek szinte egyik napról a másikra kellett átállni a digitális oktatásra, ami rengeteg kérdést hagyott maga után. Minden tanuló számára biztosított IKT eszköz, internet elérhetőség és az online oktatás abszolválásához szükséges IKT kompetencia? Ugyanezen kérdéseket az intézmények, illetve a pedagógusok körében is feltehetjük.  Ennek következtében nem mindenhol zajlott gördülékenyen az oktatás ilyen formája. Biztosan nektek is különböző, vegyes tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban.

A második hullámban az előzőekből tanulva, talán már sokkal felkészültebbek voltak ezen a téren az intézmények, pedagógusok, sőt még a diákok is. Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, a diákok oldaláról, hogy miként is valósul meg ez idő alatt a tanulás!

A tanuló reggel frissen és kipihenten ébred, megágyaz, megmosakszik. Elkészíti a reggelijét, s annak elfogyasztása után, ünneplőbe öltözve kapcsolódik be online óráira a tiszta és rendezett íróasztala, gigabites sávszélességgel rendelkező asztali számítógépe elől, ergonomikus kialakítású székéből. Az órákon aktívan figyel, bekapcsolódik. Az online órák után pedig lelkesen készíti el házi feladatait, beadandóit és felkészül a szóbeli feleletekre is. Szabadidejében pedig szorgalmi feladatokkal múlatja az időt. Természetesen otthon is segít a háztartás….és akkor vissza a valóságba!

Korán reggel felkelni? Na, még mit nem! Az éjszakába nyúló csevegések különféle social media felületeken, hajnalig tartó sorozatnézések és videojátékok nem teszik lehetővé a koránkelést. Az online órákat akár ágyban, párnák közt is lehet hallgatni, mellette a hírfolyamot pörgetni és a barátoknak válaszolni. Online dolgozatírás? Akárcsak a jól ismert vetélkedőkben, ha valaki nem tudja a választ, akkor: a) lehet felezni (osztott képernyő), b) közönség segítségét kérni (Google, Wikipedia), vagy pedig c) megkérdezni egy ismerőst (szülő, tesó, barát ott súg, ahol tud), ezen kívül már csak a leleményesség szabhat határt a különböző csalási, puskázási stratégiáknak. A megszokott iskolába járós rutin felborulása következtében a tanulók is könnyen „széteshetnek”. Az ilyen eseteket legjobb lenne megelőzni, mivel ha már megtörtént, sokkal nehezebb lehet összerakni.

Most nézzünk meg pár tanácsot, ami segíthet abban, hogy a digitális oktatás ideje alatt is legyen egy jól kiszámítható, stabil rendszer.

Tippek, tanácsok a digitális oktatásban résztvevő gyermekek, diákok számára:

1.Mintha iskolába készülnél…

Nem baj, ha gyakorlatilag nem kell elmenned az iskola épületébe. Ennek ellenére készülj úgy, mintha odamennél. Kelj fel, mosakodj meg, öltözz fel, rendezetten és ápoltan kezdj neki az online óráknak. Ne másokért, magadért tedd meg. A reggeli rutin, a készülődés segíthet abban, hogy lélekben is könnyebb legyen ráhangolódni a tanulásra.

2. Mindennek megvan a maga helye

Már a korábbi tanulásmódszertani cikkünkben is olvashattatok a tanulás fizikai, környezeti feltételeiben arról, milyen fontos a tanulásra kijelölt hely (legjobb esetben íróasztal), ami tiszta és rendezett. Továbbá a fény, a kényelmes szék, jó testtartás, stb. Az otthontanulásra érvényes szabályok vonatkoznak a digitális oktatásra, hiszen ez is egy otthontanulás.

3. Újratervezés

Az iskolában megadott órarend szerint zajlanak az órák, (jó esetben ugyanígy történik a digitális oktatás ideje alatt is) és a házi feladatírás, tanulás, az órákra való készülődés is általában ehhez igazodik. Ha az online órák nem egy fix rendszerben működnek, (vagy egyáltalán nincsenek), illetve a házi feladatok, beadandók határidőhöz kötöttek, akkor készíts magadnak egy tervet. Egyeztess a szüleiddel, vagy ha használsz naptárt, akkor abba írd bele, hogy mikor milyen tantárggyal mennyi időt fogsz foglalkozni. Ügyelj a határidőkre, dolgozz inkább mindig előre! Így átláthatóbbak lesznek a feladatok és kevesebb eséllyel csúszol ki a határidőkből.

4. Figyelem, figyelem

Az iskolában a tanár beszél, a diákok pedig figyelmesen hallgatják. Ha az otthon melegében nehezebben tudsz koncentrálni, képzeld oda az osztályt. Mintha mindenki ott figyelne körülötted. A legfontosabb, hogy iktasd ki a zavaró tényezőket, amik elterelhetik a figyelmed. A telefont némítsd le és ne is legyen a látószögedben. A gépen csak az lehet megnyitva, ami a tanuláshoz szükséges. A figyelemmegtartásában segít a 2. pont is.

5. „Kell egy kis áramszünet…”

Időnként mindenkinek szüksége van a pihenőre. Ha fel is torlódtak a feladatok, akkor se hajtsd túl magad. Annyi feladatot ossz be egyszerre, ami számodra könnyen kivitelezhető. A maximalizmusra hajlamos diákok könnyen át tudnak esni a ló túloldalára, amitől túlterhelődhetnek. Mindig tarts pihenőt! Az iskolában is van az egyes órák között szünet. A tanulásod is sokkal hatékonyabb lesz, ha beiktatsz pl. 20 percenként 5 perces szüneteket.

Eredményes tanulást kívánunk a digitális oktatás ideje alatt is!

Slezak Beatrix

gyógypedagógus, autizmus spektrum pedagógus, a KONRÁDKO PT alapító tagja

Back To Top