skip to Main Content
0917737076 info@minoritykids.sk
Életvitel A Terhesség Ideje Alatt

Életvitel a terhesség ideje alatt

A terhesség véleményem szerint kiváló mérföldkő egy nő életében, amikor számvetést végezhet életmódját illetően. Ekkor nagyobb bennünk az elszántság egyes változtatások iránt. Hiszen már egy plusz emberke életéért vagyunk felelősek, és ez nem csak a szülés után kezdődik, hanem mindent, amit a kilenc hónap alatt teszel, átélsz, érzel, ahogyan táplálkozol, egyszóval ahogy élsz, az kihatással van a magzatra is.

Milyen változtatásokra is gondolok? Kiváló lehetőség adódik átértékelni azt, hogy mennyire élsz egészségesen. És itt nem világot megváltó dolgokról van szó. Amire fel szeretném hívni a figyelmedet: kezdj el egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezni, megfelelő mennyiségű folyadékot magadhoz venni, felhagyni a dohányzással, sőt kerüld azokat, akik dohányoznak körülötted, a kábítószerről szerintem nem kell mondanom semmit, mozogj rendszeresen, legyél sokat friss levegőn, ne terheld túl magad munkával, ez nem a túlórák időszaka lesz, aludj eleget, és még sorolhatnám. Ezek nem olyan dolgok, melyek ne tartoznának egy normális élethez. Sőt! Azt mondanám, hogy ha manapság valaki így él, az már ritkaság számba megy. Ezért is nem gondolom, hogy valami különlegességről lenne szó.
Akkor menjünk sorjában.

Táplálkozás. Semmiképp nem állja meg a helyét az a nézet, miszerint kettő helyett eszel, ezért tömnöd kell a bendőt. Minden egyes olyan felületen, ahol kismamákkal foglalkoznak, vagy terhességről írnak, az első és alapvető betartandó szabály a kiegyensúlyozott étrend. Oké, ha néha napján megkívánsz (terhességi ízek) egy kis hamburgert, kekszet, péksüteményt, vagy kólát, senki sem ítél el érte. DE! És itt van a nagy de! Ezek csak egy nagyon kis részét tegyék ki azoknak az ételeknek, melyeket elfogyasztasz. Ami egyszerűen nélkülözhetetlen, azok a kálcium, a magnézium, a rostok, a vas, a fehérje, a C vitamin, a folsav, a jód (jódozott só). Tehát amit fogyasztani kell: zöldség, gyümölcs (szinte már közhelynek számít, de ez van), teljes kiőörlésű pékárú, tojás, cereáliák, tejtermék, sovány hús, hal, hüvelyesek, rizs, burgonya, tápláló levesek. A lényeg mindig a tápanyagdús ételeken van, hiszen a babának csak abból jut elegendő tápanyag az egészséges fejlődéshez. Tehát kerüljük ahogy lehet, a gyors ételek fogyasztását, mert azokból csak felesleges kalória marad rajtad, és a pici sem nyer belőle semmit. Egy következő fontos tudni való, hogy nem kell most mindenféle vitaminnal kilószámra teletömnöd magad, egyszerűen csak egyél a feljebb felsoroltakból normális mennyiséget.
Hogy legyen erről pontosabb elképzelésed, körülbelül így nézzen ki a napi adagolásuk:
3-4 adag zöldség (brokkoli, spenót, karfiol, kel, paradicsom, paprika)
4-6 adag természetes sacharid (teljes kiőrlésű kenyér és egyéb pékárú),
2-3 adag fehérje (sovány hús, hal, sajt, hüvelyesek),
1-2 adag tojás és cereália,
2-3 adag alacsony zsírtartalmú tejtermék,
5 adag gyümölcs.
Ugyanígy járj el a folyadékkal is. Legjobb a víz vagy az ásványvíz (1500 mg/l-nél több ne legyen, terheli a vesét) és a frissen facsart gyümölcslevek. Amit kerülj, az a túlzottan cukrozott üdítők, a túlzott koffeinfogyasztás (150 mg koffein/nap nincs negatív hatással a baba fejlődésére), és ha már kávét ittál, vigyázz azokkal az italokkal, amelyek rejtett koffeint tartalmaznak (kóla).
Törekedni kell arra, hogy a fontos tápanyag-és vitaminmennyiséget az ételek fedezzék, és ne mindenféle táplálkozási kiegészítők, hiszen azokból nem nyerhető megfelelő mennyiség.

Mozgás és torna terhesség alatt. Ezzel szintén csak jót teszel magadnak annak érdekében, hogy jobban viseld a terhességet, javítod tested összkondícióját, a vérkeringést, az izmaid rugalmasabbak és feszesebbek lesznek. Mindezek egyben segítik a szülés utáni könnyebb renegenerálódást is. A megfelelő mozgásfajták: a mindennapos séták (minden izmot megmozgat), úszás (csakis sós vízben, a hátizmokat erősíti, megmozgat minden izmot, és a lebegés meg szuper), szülésznő által tartott terhes torna, terhes jóga, és a hastánc. Az aerobikot és egyéb, erős izommunkát igénybe vevő sportokat ilyenkor nem szabad űzni, továbbá azokat sem, ahol fenn áll az esés, rázkódás, sérülés lehetősége. Azaz egyre nagyobb hassal már nem bicajozunk távolságokat (a boltig elmehetsz), nem görkorizunk, nem lovagolunk, nem járunk futni.

Továbbá:
nem emelünk nehéz súlyokat – felemelni valamit a földről csakis egyenes háttal szabad (nem hajolsz meg nagyon előre, mélyen leguggolsz széttett lábakkal, így hátad egyenes marad, tehát kíméled a hátizmokat),
alkoholt nem iszol,
ha munkabeosztásod éjszakai szolgálatokkal jár,  helyeztesd át magad csak nappali üzemmódba,
kisbabáddal már a terhesség alatt is kommunikálhatsz, így érzi, hogy mennyire várják őt,
fontos a lelket megterhelő, stresszes helyzetek kerülése,
nagyon nagy pocakkal már nem ajánlatos vezetni (a lassúbb reakciók miatt),
ha már hajfestés akkor a melír előnyt élvez,
nyáron pocakodat ne tedd ki erős napfénynek, a hátfájás elkerülése érdekében jobb választás az alacsony sarkú lábbeli, a szoros öltözet nem a legjobb,
a harmadik trimeszterben nagyon zajos események látogatása nem ajánlott, pl. repülő-nap (a baba a terhesség 28. hetében már hall),
a légi közlekedés az első és harmadik trimeszterben nem ajánlott a nagy nyomáskülönbség következtében fellépő esetleges komplikációk miatt, ha mégis repülnöd kell, informálódj az adott légitársaság követelményeiről, szolgáltatásairól.

A terhesség, még ha nem is mindig problémamentes, semmiképpen nem betegség, hanem állapot. Ennek fényében is viselkedjünk, legyünk tudatosak ne csak magunkkal, de a babával is, aki a pocakunkban van. Élvezzük, éljük meg minden egyes megismételhetetlen pillanatát a babavárásnak. Szóljon az örömről, a kiegyensúlyozottságról, a névválasztásról, a kisruhák és egyéb kellékek beszerzéséről, a tudatos szülésfelkészítésről, és a pillanatról, amikor izgatottan várod az első találkozásotokat.

Veress Anita

Veress Anita

Webszerkeszésti munkatárs a projektben, illetve a projekt Facebook oldalának social managere. Szakmai végzettségét tekintve diplomás szülésznő. Egyetemi tanulmányait a pozsonyi Szlovák Egészségügyi Egyetem szülészeti és nőgyógyászati karán végezte, mint szülésznő, baccalaureatusi címet szerezve. Dolgozott a dunaszerdahelyi és galántai kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán szülésznőként. Dolgozott a pozsonyi ProCare rendelőintézet szülészeti és nőgyógyászati rendelőjében is. 2015 októbertől magánvállalkozóként vezeti a Gravid info névre hallgató terhességi és szoptatási tanácsadást, mellette bedolgozik férje projektjeibe is. Számára a gyermek legjobb érdeke már a szülőszobán kezdődik. Fontosnak tartja az egészséges életmódot várandóság idején is.

Back To Top